05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gloria endte i prostitutionshelvede

Slaveri i sexindustrien

Gloria endte i prostitutionshelvede

Kvinder, der krydser landegrænser i forsøget på at nå et bedre liv i Vesten, er i stor fare for at ende som moderne slaver i sexindustrien. En af dem der røg ud i et liv med vold, gæld, tvang og prostitution i Københavns gader er Gloria fra Nigeria.

"Gloria" er blot en ud af mange tusinde skæbner, der i jagten på et anstændigt liv ender i prostitution i Vestens storbyer.
FOTO: Siegfried Modola / IRIN
1 af 1

Gloria er i sine 20'ere.

Som så mange andre i Afrika havde hun en drøm om at komme til Europa, finde et arbejde og tjene penge, så hun kunne forsørge sin familie tilbage i landsbyen i Nigeria. Gloria kom til Danmark i 2007. Hun var fuld af håb, for det var lykkedes hende at komme til Vesten. Men drømmen skulle vise sig at blive til et regulært mareridt.

- En kvinde, som fik mig hertil, lovede mig et godt liv heroppe, som ville gøre mig i stand til at forsørge min familie derhjemme. Jeg skulle bare betale, hvad det kostede hende at få mig hertil. Og vi blev bare så glade. Men det har været som at bo i helvede, fortæller den nigerianske kvinde. 

- Problemerne med menneskehandel hænger uløseligt sammen med fattigdom og ulighed i andre dele af verden. 
Martine Grassov, konsulent i Center mod Menneskehandel

Gloria blev kastet ud i prostitution, og det kom som et chok for hende. Hun var alene i et fremmed land og blev tvunget ud i det imod sin vilje. Gloria fortæller, at hun ikke havde forstand på penge, og da hun var ankommet til Danmark, forlangte kvinden, at hun i løbet af halvandet år skulle betale de næsten 375.000 kroner, det havde kostet at få Gloria fra Nigera til Danmark. Først derefter ville hun være fri.

-Jeg har været på gaden dag og nat for at tjene penge  - uden en eneste fridag, fortæller Gloria.

Otte mænd på én dag

Hvis vejret var godt, kunne Gloria have op til otte kunder på én dag og tjene 3700 kroner. Men kvinden, der havde fået hende herop blev ved med at kræve penge, og samtidig blev både Gloria og hendes familie i Nigeria truet. Derfor fortsatte hun. Men en dag fik Gloria nok, og hun søgte hjælp hos en international kirke. I dag er hun ude af prostitution. 

Glorias historie er bare en ud af millioner af skæbner, hvis liv i jagten på en respektabel levestandard tager en uventet drejning og ender i et liv under tvang. En ny omfattende rapport fra FN's arbejdsorganisation ILO kortlægger de globale problemerne med tvangsarbejde - eller "moderne slaveri". Og en af konklusionerne i rapporten er, at mennesker, der krydser landegrænser er i overhængende fare for at ende i tvangsarbejde.

"Bevægelse på tværs af grænser er stærkt associeret med tvungen seksuel udnyttelse", lyder det i ILO-rappoorten.

I Danmark er der sket en stigning i de officielle sager med udenlandske kvinder, der er handlede til prostitution. Ifølge Center mod Menneskehandel under Socialministeriet kørte man i 2008 28 sager. I 2012 var antallet af sager med potentielt handlede kvinder steget til 66.

Ulighed hænger sammen med menneskehandel

Tallene dækker over officielle tal, og Center mod Mennskehandel gør opmærksom på, at der findes "mørke tal", men at det er stort set umuligt at få et reelt overblik over, hvor mange kvinder der er handlede i Danmark. Centeret slår dog fast, at fattigdom i verden er en væsentlig faktor til at forstå, hvorfor kvinder ender i prostitution i Vesten.

- Det er vigtigt at sige, at problemerne med menneskehandel hænger uløseligt sammen med fattigdom og ulighed i andre dele af verden, siger Martine Grassov, konsulent i Center mod Menneskehandel, til Arbejderen.

Glorias rigtige navn er organisationen Stop Trafficking bekendt, men er ændret for at beskytte hende.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. maj. 2013 - 14:00   05. maj. 2013 - 14:15

Slavearbejde

ax@arbejderen.dk
Menneskehandel - en definition

Danmark har underskrevet og ratificeret FN Konventionen imod organiseret kriminalitet over grænserne fra år 2000.

I tillægsprotokollen (Palermo Protokollen), der skal forhindre, undertrykke og straffe handel med mennesker, specielt kvinder og børn, angiver artikel 2 tre formål med tillægsprotokollen:

  1. Forebygge og bekæmpe menneskehandel med særlig vægt på handel med kvinder og børn.
  2. Beskytte og hjælpe ofrene for menneskehandel med fuld respekt for menneskerettighederne.
  3. Styrke samarbejdet mellem stater for at nå disse mål.

Kilde: Reden International.