En lov fra marts i år skaber vrede blandt miljøfolk og økologiske landmænd i USA samt hos nogle politikere.
Loven tillader frøfirmaer at sælge gensplejsede frø og landmænd at så frøene, selvom en domstol har forbudt det.
- Vi har i USA en proces, som skal sikre, at gensplejsede frø ikke sælges, plantes eller dyrkes, før vi ved, at de ikke er en trussel mod andre afgrøder eller mennesker. Denne 'Monsanto-beskyttelses-lov' omgår processen. Loven tillader Monsanto og andre at ignorere en dom... Det er bare forkert, siger senator Jeff Merkley.
Senator og græsrødder
Den demokratiske senator fra Oregon arbejder sammen med aktivister, der har indsamlet 250.000 underskrifter mod loven. Merkley har foreslået en lov i Kongressen, der skal ophæve den kritiserede lov, som bærer navnet: Farmer Assurance Provision - altså 'Landmandens sikkerhed'; men af modstanderne døbt 'Monsanto-beskyttelses-lov'.
Modstanderne kritiserer, at loven blev listet igennem i marts måned som en tilføjelse til en hastende budgetlov.
Topfolk skifter frem og tilbage mellem lederstillinger i Monsanto og topjobs i USA's landbrugs- og fødevareministerier.
Mange medlemmer af kongressen vidste slet ikke, at 'Monsanto-beskyttelses-loven' var en del af lovpakken, skriver Connor Adams i den britiske avis International Business Times.
Når love på denne måde kan blive vedtaget uden kritisk debat, skyldes det blandt andet, at Monsanto, som er den største af USA's globale frøfirmaer og producent af en lang række sprøjtegifte, har et effektivt lobbyarbejde.
Monsanto støtter politikerne i Kongressen. I 2012 brugte firmaet seks millioner dollars, cirka 35 millioner danske kroner, på lobbyvirksomhed. Og Monsanto har folk placeret i regeringskontorerne.
Topfolk skifter frem og tilbage mellem lederstillinger i Monsanto og topjob i USA's landbrugs- og fødevareministerier. Mindst syv ansatte i Monsanto har også arbejdet for regeringen. Mellem 1984 og 2013 har eksempelvis Michael Taylor arbejdet i Monsanto to gange og i regeringen to gange. I dag er han Obamas viceminister for fødevarer med ansvar i sager om GMO'er, skriver netportalen Truth Out.
Monsanto afviser
I et skriftligt svar til Arbejderen afviser Monsanto i Danmark kritikken og betegner påstandene som en "drejebog til en B-film" og uden hold i virkeligheden.
Monsanto peger på, at loven ikke er listet igennem. Den har været til debat i Kongressen og i offentligheden i over et halvt år.
Firmaet peger på, at Monsanto ikke er nævnt i loven, hvorfor det er urimeligt at kalde den "Monsanto-beskyttelses-lov".
Loven skal derimod netop give landmanden sikkerhed for, at han kan dyrke sine afgrøder - også selvom en dommer finder på at afsige en kendelse om forbud mod såning, lyder det fra Monsanto.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278