Et hold eksperter fra FN advarer i kraftige vendinger mod at optrappe den brutale konflikt i Syrien og beklager, at EU-lande nu kan sende våben til den væbnede opposition.
EU’s udenrigsministre besluttede på sit seneste møde den 27. maj, at ethvert EU-land frit for at sende våben til den væbnede opposition mod regeringen i Syrien.
Men hvis I bevæbner den syriske opposition, kræver det flere døde, sårede og en meget længere konflikt, lyder det fra brasilianeren Paolo Pinhero, leder af FN's eksperthold, der beklager, at stormagter støtter hver sin part i den syriske konflikt med våben.
Syrien er i frit fald.
Paulo Pinheiro
- Det gælder Den Europæiske Union, der har besluttet at lade sit forbud mod våbenleverancer til den syriske opposition udløbe den 1. juni. Det gælder Ruslands annoncerede forsendelse af S-300-missiler til den syriske regering, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Han og de 40 eksperter fra FN's internationale undersøgelseskommision for Syrien, ICIS, kommer med en opfordring til de EU-udenrigsministre, der kunne føle sig fristet til at bevæbne den syriske opposition, som i to år har forsøgt at vælte præsident Bashar al-Assad.
- Der er en menneskelig omkostning ved øget tilgængelighed af våben, siger Paulo Pinheiro og fortsatte:.
- Syrien er i frit fald. Overførsel af våben vil øge risikoen for krænkelser af menneskerettighederne, hvilket fører til flere civile dræbte og kvæstede, sagde han tirsdag på et pressemøde i Genève efter at have afleveret eksperternes rapport til FN's Menneskerettighedsråd.
Katastrofe
Hans hold, med titlen International Commission of Inquiry on Syria, har fra den 15. januar til 15. maj gennemført i alt 430 interview og skaffet andet materiale for at fremlægge konklusionerne i en rapport til Menneskerettighedsrådet.
Eksperterne har ikke været i Syrien, men indsamlet materialet i nabolande og via Skype-interview med personer inde i Syrien.
Ifølge FN-rapporten er 6,8 millioner mennesker "fanget i konfliktramte områder, hvoraf nogle er kontrolleret af oppositionen" (...) Antallet af internt fordrevne syrere er nu 4.3 millioner, og 1,6 millioner syrere er blevet tvunget til at flygte fra landet".
Den 15. maj anslog FN, at 80.000 mennesker er blevet dræbt i krigen.
Kemisk
Onsdag annoncerede Frankrig, at det internationale samfund har pligt til at gribe ind i Syrien, efter at franske eksperter har fundet konkrete beviser på, at den dødelige nervegas sarin er blevet brugt af Assad.
Sarin er en lugtfri og farveløs nervegas, der kvæler ofrene.
I et interview udtalte den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, at den syriske regering er skyldig i mindst ét angreb.
- Der er ingen tvivl om, at det er regimet og dets medskyldige, der står bag, sagde han til tv-stationen France 2.
Lederen af FN-eksperterne, Paulo Pinhera, er ikke så sikker, selvom eksperterne mener, der har været anvendt små mængder kemisk gas i krigen.
- Det har ikke været muligt, på de foreliggende beviser, at fastlægge nøjagtigt hvilke stoffer, der er anvendt, hvor store mængder, deres fremføringsmåder eller gerningsmændene.
For en måned siden udtalte et medlem af Pinheros FN-eksperthold, Carla del Ponte, til schweizisk tv RSI, at "giftgas skulle være blevet brugt af oppositionen, af oprørerne. Ikke af regeringen". Carla del Ponte er tidligere anklager ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien. Sidste sommer erklærede USA's præsident, Barack Obama, at hvis den syriske regering anvendte kemiske våben, ville den krydse en "rød streg" og fremprovokere et USA-angreb.
Researcheren Mahdi Darius Nazemroaya fra den uafhængige canadiske tænketank med netportalen Global Research mener, at på grund af den væbnede syriske oppositions militære nederlag på slagmarkerne, optrapper vestlige lande nu retorikken mod Assad-styret.
- Larmen fra saudiarabiske, vestlige, israelske og amerikanske embedsmænd og nyhedsmedier om Assads brug af kemiske våben, er en direkte konsekvens af Washingtons forfejlede plan for Syrien, siger han.
Våben
Krigen i Syrien blev indledt for to år siden, da lande som Qatar, Tyrkiet og Saudi-Arabien bevæbnede oppositionsfolk i Syrien, der indtil da havde protesteret fredeligt mod landets præsident Bashar al-Assad.
Stærkt islamistiske militser står i stigende grad for de største slag mod regeringshæren og dominerer den væbnede opposition, skriver Washington Post.
Senest har regeringshæren fået det militære overtag med erobringen af den strategisk vigtige by Quşayr tæt på Libanons grænse.
Syriens præsident, Bashar al-Assad, udtalte i et aktuelt interview med den libanesiske tv-station Al Manar, at "magtbalancen nu er tippet den syriske hærs favør." Den britiske premierminister David Camerons talsmand forsvarer beslutningen i EU om at EU-lande nu frit kan sende våben til oppositionen i Syrien.
- Vi har ikke truffet beslutning her i landet om at yde dødbringende våbenbistand endnu, siger han ifølge dagbladet The Independent.
På grund af modstand blandt parlamentsmedlemmerne har Cameron lovet en afstemning i Underhuset om eventuelle våbenleverancer. Halvdelen af Camerons egne konservative medlemmer i Underhuset er ifølge The Independent imod. Også hele oppositionspartiet Labour er imod samt Liberaldemokraterne, som er med David Camerons koalitionsregering.
Fredag sagde den republikanske senator i USA, John McCain, at ”oprørerne i Syrien har brug for ammunition og tunge våben til at vende situationen på slagmarken, der favoriserer Assad” efter et uanmeldt besøg i Syrien.
Fred?
Onsdag sagde FN’s mægler i Syrien, Lakhdar Brahimi, at en fredskonferencen mellem parterne i Syrien er udskudt fra juni til juli, fordi parterne "ikke er parate til at forhandle fred". Bag konferencen står Rusland og USA.
Regeringen i Damaskus har "i princippet" sagt ja til fredskoncerencen, mens eksil-oppositionsgrupperne Nationalkoalitionen og Syrian National Council begge har sagt nej til at deltage.
En talsmand for Nationalkoalitionen, Khalid Saleh, siger ifølge avisen Al-Akhbar, at "en international konference om en politisk løsning på situationen i Syrien ingen betydning har i lyset af de massakrer, der finder sted."
Han argumenterer også med, at FN's Sikkerhedsråd i sidste uge vedtog en resolution, der fordømte, at libanesiske modstandsmilitser fra Hizbollah-bevægelsen skulle deltage i kampene på regeringssiden ved den syriske by Quşayr nær grænsen til Libanon.
Dansk møde
I går mødtes den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i øvrigt med den fungerende præsident for den syriske Nationalkoalition, George Sabra, i København.
Danmark, USA og over 100 lande anerkender Nationalkoalitionen som eneste repræsentant for Syrien.
På mødet i København drøftede Søvndal og Sabra ifølge Udenrigsministeriet blandt andet "mulighederne for en fredelig løsning på konflikten i Syrien samt Danmarks støtte til den syriske opposition".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278