20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Højrefløj opruster mod Venezuelas røde regering

Skærpede fronter op til lokalvalg

Højrefløj opruster mod Venezuelas røde regering

Styrkeforholdet mellem den venstreorienterede regering og den højreorienterede opposition bliver testet, når Venezuela i dag går til lokalvalg.

Regeringen har importeret 1,4 millioner forbrugsvarer, heriblandt elektronik, for at imødegå overpriser på op til 1000 procent. Butikken her har solgt alle sine varer uden at tage overpris.
FOTO: Jorge Silva/Reuters/Scanpix
1 af 1

Det fyger med anklager mellem den højreorienterede opposition og Venezuelas regering op til lokalvalget i dag, hvor vælgerne skal stemme om byråd i 335 kommuner.

Regeringen og præsident Nicolas Maduro anklager oppositionen for at føre økonomisk krig og destabilisere landet, mens oppositionen anklager regeringen for den vanskelige økonomiske situation.

Valget vil teste styrkeforholdet mellem Venezuelas venstreorienterede regering og den højreorienterede opposition.

Venezuela har i år oplevet mangel på adskillige basale fødevarer og andre nødvendige varer i husholdningen. Samtidig har der udviklet sig et sort marked for dollar, hvor kursen er ti gange højere end den kurs, som regeringen har fastsat samt en inflation på 54 procent, skriver netportalen venezuelanalysis.com.

Kun fem ud af 1400 private virksomheder tog ikke overpris for deres varer, som de havde importeret med statsstøttede dollars. 

Regeringen mener, at det skyldes den "økonomiske krig", som private erhvervsinteresser har iværksat sammen med oppositionen, der til gengæld siger, at miseren skyldes regeringens udulighed og statslige indgreb. 

Oppositionen, som er samlet i koalitionen MUD, ser lokalvalget som et skridt på vejen til at vriste magten fra præsident Nicolas Maduro.

MUD's præsidentkandidat Henriques Capriles, der tabte præsidentvalget i april til Hugo Cháves efterfølger Nicolas Maduro, har udråbt lokalvalget til en folkeafstemning imod regeringen.

Oppositionen vil skabe kaos

- De forandringer, som vi ønsker for landet, går nødvendigvis gennem valget 8. december, for det vil blive en stor konsultation, reform- og korrektionsproces for demokratisk at blive af med denne regering. Den 8. december skal være en stor folkeafstemning for at vurdere og beslutte om det demokratiske alternativ skal vinde, sagde Henriques Capriles i august ifølge netportalen venezuelanalysis.com.

Lørdag den 24. november havde MUD  indkaldt til protester i alle landets 335 kommuner. Protestmødet i hovedstaden Caracas skulle markere oppositionens styrke med hovedtaler af Capriles og andre ledende figurer i MUD.

Men mødet i Caracas blev langt fra den succes, som MUD havde håbet på. Medierne anslår, at mellem 2000 og 5000 dukkede op med bannere, som anklagede regeringen for at være "terrorister" og skabe "sult" samt plakater med kravet: "Cubanere ud af Venezuela". 

- Hvis regeringen vinder den 8. december, vil hele det kaos, som vi har oplevet, blive værre. Her (Caracas, red.) er det eneste sted i landet, hvor forholdene ikke er så vanskelige. Det kan blive værre, og vi kan ikke sidde med armene over kors, erklærede Capriles.

Ifølge den britiske tv-station BBC er det langt fra de omkring 300.000, der mødte frem, da Henriques Capriles talte i Caracas op til præsidentvalget. Heller ikke i kommunerne deltog der mange, vurderer BBC, mens Nyhedsbureauet Reuters melder om titusinder deltagere i hele landet.

PSUV-regeringen og Nicolas Maduro har sat kursen for at opbygge socialisme i Venezuela og har op til valget taget initiativer til at løse landets økonomiske problemer, standse inflationens himmelflugt og det sorte dollarmarked samt sikre tilstrækkeligt med basale varer til befolkningen.

På den korte bane vil regeringen slå ned på privates misbrug af landets valutakontrol for at begrænse markedet for dollar og tvinge priserne ned.

Profit på 1000 procent

Valutakontrollen blev indført i 2003 for at begrænse kapitalflugt og styres af en kommission. Kommisionen, der kaldes Cadivi, tildeler erhverslivet en fastsat billig dollarkurs til import af varer til produktion og forbrugsvarer.

Men i stedet for at importere varer har erhvervslivet solgt de tildelte dollar på det sorte marked eller har solgt de importerede varer til overpris. Der er eksempler på overpriser på helt op til 1000 procent over importprisen.

- Kun en sektor gør dette, det parasitiske borgerskab, der skabte dette fænomen, som vi nu vil afdække og straffe med loven i hånd, sagde Nicolas Maduro i en tv-tale i søndags.

Maduro forklarede, at han nedsætter en kommission bestående af parlamentarikere og offentlige anklagere, som skal undersøge de selskaber, der  misbruger systemet og tilføjede, at der "uden tvivl" var offentligt ansatte involveret i misbruget.

Fornylig blev en embedsmand og hans søn dømt for at have oprettet skuffeselskaber for ulovligt at opnå billige dollars i perioden 2010 til 2013.

Fremover skal selskaber underskrive en offentlig erklæring for at få tildelt billige dollars, samtidig vil de varer, som bliver importeret i kraft af disse dollars bliver mærket for at garantere, at de er "importeret i kraft af statsregulerede dollars" og sælges til en fair pris til forbrugerne. Regeringen har desuden oprettet et register, som udelukker alle virksomheder, som har misbrugt systemet, fra at få tildelt billige dollars.

Endelig har regeringen indført, at virksomheder maksimalt må tage en profit på 30 procent. 

Regeringen undersøgte i midten af november 1400 virksomheder, og undersøgelsen viste, at kun fem selskaber ikke havde taget overpris for deres importerede varer.

- Det betyder, at vi opbygger en socialistisk stat med en nyliberal kapitalisme bagved, som har stor magt, som de (oppositionen, red.)  håber  at kunne ødelægge grundlaget for Venezuelas Bolivariske Republik, lød det Maduro.

På den lidt længere bane vil regeringen styrke hjemlig produktion for at mindske landets afhængighed af importerede fødevarer og elektroniske produkter.

I dag tegner olieproduktionen sig for 95 procent af landets eksportinddtægter. En styrkelse af den nationale produktion, skal også sikre, at landets eksportindtægter ikke kun baserer sig på olie.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. dec. 2013 - 08:40   08. dec. 2013 - 08:45

Venezuela

mj@arbejderen.dk