19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Højrefløjen vandt præsidentvalget i Ecuador

Efter søndagens valg

Højrefløjen vandt præsidentvalget i Ecuador

Anden valgrunde af præsidentvalget i Ecuador blev søndag vundet af den højreorienterede nyliberale bankdirektør Guillermo Lasso, selv om den venstreorienterede kandidat Andres Arauz førte stort ved den første valgrunde i starten af marts.

Bankmanden Guillermo Lasso sammen med sin hustru, da sejren var i hus.
FOTO: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den højreorienterede og nyliberale bankdirektør Guillermo Lasso vandt anden runde af præsidentvalget i Ecuador, som fandt sted i søndags.

Guillermo Lasso, der er medlem af den ærkekonservative katolske orden Opus Dei, overtager præsident-embedet den 24. maj.

Guillermo Lasso fik ifølge landets centrale valgmyndighed 52,52 procent af stemmerne, da 97 procent af stemmerne var talt op, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur. I første valgrunde den 7. februar fik Guillermo Lasso 19,74 procent af stemmerne.

– Det er en historisk dag, hvor alle ecuadorianerne har bestemt deres fremtid og har udtrykt med deres stemmeafgivning behovet for forandring og ønsket om bedre dage for alle, sagde Guillermo Lasso til sin tilhængere i Guayaquil, der er landets center for industri og økonomi.

Hans modkandidat, 36-årige Andres Arauz, fik 47,48 procent af stemmerne. I første runde fik Andres Arauz, uddannet økonom, 32,72 procent af stemmerne.

Et dybt splittet land

Det er altså et dybt splittet land, som Guillermo Lasso nu overtager ledelsen af. Ecuador befinder sig samtidigt i en økonomisk og sundhedsmæssig krise, blandt andet på grund af coronapandemien.

>> LÆS OGSÅ: Et kriseramt Ecuador går til valg

Den afgående præsident, Lenin Moreno, har to gange indgået en låneaftale med Den Internationale Valutafond (IMF) til gengæld for offentlige nedskæringer og forringelser af de ansattes rettigheder på arbejdsmarkedet.

Kandidater som dag og nat

De to kandidater har en radikalt forskellig politik. Mens Andres Arauz ønsker, at Ecuador styrker sine forbindelser til latinamerikansk integration, har Guillermo Lasso blikket stift rettet mod USA.

Når det gælder den økonomiske politik, er de lige så forskellige. Andres Arauz er gået til valg på at styrke det sociale sikkerhedsnet. I Ecuador lever 9,2 millioner mennesker i fattigdom ifølge UNICEF, hvilket svarer til 52 procent af befolkningen. Desuden er kampen mod korruption og kapitalflugt en central del af Arauz’ valgprogram.

Den 65-årige Guillermo Lasso ønsker ifølge TeleSur at styre landet mod en ureguleret fri markedsøkonomi og lade overskuddet fra udvindingen af landets naturressourcer ende i skatteparadis.

Lasso har blandt andet lovet at tiltrække udenlandske investeringer, mindske den offentlige gæld, skabe to millioner nye arbejdspladser, øge olieproduktionen og skattelettelser – herunder afskaffe en skat på små virksomheder, som er indført på initiativ af hans eget parti, CREO.

Guillermo Lasso, der er medlem af den ærkekonservative katolske orden Opus Dei, overtager præsidentembedet den 24. maj.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. apr. 2021 - 14:59   13. apr. 2021 - 08:50

Ecuador

mj@arbejderen.dk
Valg i Ecuador 2021
  • Finder sted den 7. februar 2021.
  • 13 millioner ecuadorianere skal vælge præsident og 137 medlemmer til parlamentet Nationalforsamlingen.
  • 16 kandidater stiller op til præsidentposten.
  • En kandidat vinder, hvis han/hun får mindst 40 procent af stemmerne med en 10 procents føring over nummer to.
  • Der skal være omvalg mellem de to kandidater, der får flest stemmer, den 11. april, hvis ingen vinder første runde.