01 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Her er 5 invasioner under "opdigtet påskud"

Amerikansk hykleri:

Her er 5 invasioner under "opdigtet påskud"

Søndag kom den amerikanske udenrigsminsiter for skade at antyde, at det er uciviliseret at invadere andre lande under falsk påskud – noget USA ellers har excelleret i de sidste 15 år. Her er fem invasioner, som USA startede under mere end tvivlsomt påskud.

Ups! John Kerry måske have valgt sine ord med mere omhu, da han søndag antydede, at det var uciviliseret at invadere andre lande under falsk påskud – noget USA har mere end meget erfaring med. Her ses han til venstre sammen med Indonesiens udenrigsminister, Marty Natalegawa.
FOTO: Adek Berry/AFP/Scanpix
1 af 1

"Man opfører sig bare ikke, i det 21. århundrede, på sådan en 19. århundredes facon, og invaderer andre lande på et fuldstændig opdigtet påskud."

You just don't in the 21st century behave in 19th century fashion by invading another country on completely trumped up pre-text.
John Kerry, Amerikansk udenrigsminister

En egentlig tilforladelig udtalelse, hvis ikke det var fordi ordene blev udtalt af den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Det oplagte hykleri i at sådan en udtalelse kommer fra en mand, der er udenrigsminister i et land, der om nogen har excelleret i krige på opdigtede grundlag, har da også vakt harme på sociale medier som Facebook og Twitter.

Her er fem invasioner af andre lande, som USA har gennemført på tivlsomme påskud i det 21. århundrede:

1. Invasionen af Afghanistan

Den 7. oktober 2001, bare 1,5 år inde i John Kerrys civiliserede 21. århundrede, påbegynder USA "Operation Enduring Freedom" (Operation Vedvarende Frihed), som er det officielle navn for krigen i Afghanistan.

Påskuddet er, at Afghanistan huser Al-Queada og andre terrorister, der menes at stå bag terrorangrebene på World Trade Center i New York i september samme år. Men allerede 11. september har det afghanske Taliban-styres udenrigsminister, Wakil Ahmed Muttawakil, fordømt angrebene, og to dage senere siger Talibans ambassadør i Pakistan, at man er parat til at udlevere bin Laden til USA, så snart man bliver præsenteret for konkrete beviser på, at han står bag terrorangrebene.

Tilbuddet – og flere andre senere tilbud om både udlevering og retsforfølgelse af bin Laden – vælger den amerikanske regering imidlertid at ignorere, og 7. oktober indleder man dermed invasionen under påskud af, at Taliban-regeringen er modvillige og huser terrorister.

2. Invasionen af Irak

"Kære kollegaer, alle påstande jeg kommer med her i dag er bakket op af kilder, solide kilder. Der er ingen antagelser. Hvad vi giver jer er fakta og konklusioner baseret på solide efterretninger."

Med de ord indleder den daværende amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, sin tale til FN's Sikkerhedsråd 5. februar 2003. Her præsenterer han, efter eget udsagn, solid fakta, der viser, at Irak er besiddelse af masseødelæggelsesvåben.

Det er ikke rigtigt, ved vi nu. Men to år efter påbegyndelsen af Operation Enduring Freedom påbegynder USA ikke desto mindre endnu en frihed-operation: "Operaton Iraqi Freedom" (Operation Irakisk Frihed).

Der er ikke opbakning til USA i FN's sikkerhedsråd, og i stedet stiller landet sig i spidsen for "De Villiges Koalition", hvori og Danmark velvilligt stiller op. Tallene taler for sig selv, her lidt mere end 10 år senere. Dræbte civile: 100.000. Fundne masseødelæggelsesvåben: 0.

3. Invasionen af Libyen

I 2011 er USA på banen igen. Denne gang er det Gadaffis Libyen, der står for tur, foranlediget af Frankrig. "Operation Odyssey Dawn", som invasionen kaldes, varer fra 19. til 31. marts og består primært af bombetogter ind i landet.

I Danmark er begrundelsen helt klar: Gadaffi er lige på nippet til at angribe sin egen befolkning, og det internationale samfund er nødt til at træde til, hvis et sådant overgreb ikke skal blive til virkelighed. Det var bare ikke rigtigt. 

Ikke desto mindre indleder 10 lande, heriblandt også Danmark, altså den 19. marts 2011 en luftinvasion med bombetogter mod den libyske stat og Gadaffis regime, som ender med at måtte kapitulere til de nationale oprørere.

4. Droneangreb i Pakistan

Ok, medgivet. USA har ikke invaderet Pakistan. Ikke desto mindre har landet siden 2004 løbende krænket Pakistans suværenitet ved at bombe strategiske mål i landet ved hjælp af fjernstyrede CIA-droner.

Pakistan har løbende protesteret overfor de amerikanske krænkelser af det pakistanske luftrum, både fordi det er en krænkelse af landets suverænitet, men også fordi et stort antal civile er blevet drabt i angrebene. Tallene varierer fra omkring 300 og op til 1.000 civile tab. Op mod 200 af disse har været børn.

Ifølge højesteretsdomstolen i Khyber Pakhtunkhwa-regionen, hvor angrebene foregår, er de både ulovlige, inhumane, i strid med FN's Menneskerettighedserklæring og udgør krigsforbrydelser. Men det passer slet ikke, sagde Obama-administrationen i oktober 2013 til .

5. ... og alle de andre

Operation Enduring Freedom (OEF) kører stadig og er ikke bare rettet mod Afghanistan. Det er derimod operationsnavnet på hele den såkaldte "krig mod terror". Faktisk er der hele seks grene af OEF.

Udover er Afghanistan drejer det sig om OEF Fillipinerne (tidligere "Operation Frihedens Ørn"), OEF Afrikas Horn, OEF Pankisi-Kløften, OEF Trans Sahara og OEF Caribbien og Centralamerika.

Som en del af sidstnævnte har amerikanske specialstyrker fra 7th Special Forces Group været udsendt til Belize, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Honduras, Trinidad & Tobage, Guyana og Suriname – alene i 2009. På trods af, at der ikke var nogen terrorister i regionen.

I sin landerapport om terrorisme i verden i 2009 skrev det amerikanske udenrigsministerium nemlig, at der ikke var nogen celler fra "hverken Al Qaeda eller Hezbollah-relaterede grupper" i verdensdelen. Det en rapport udarbejdet af den amerikanske kongres i 2011.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2014 - 12:25   07. mar. 2014 - 15:06

Invasion

mz@arbejderen.dk