22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Historisk aftale mellem Palæstinas modstandsgrupper

Valg til sommer

Historisk aftale mellem Palæstinas modstandsgrupper

14 palæstinensiske fraktioner er blevet enige om at afholde valg og skabe national enhed imod den israelske besættelsesmagt. Hvad mener den palæstinensiske venstrefløj? Vi har spurgt dem.

Der er planlagt palæstinensiske valg i maj, juli og august. Enheden er nødvendig, siger palæstinenseren Maher Khatib til Arbejderen. Her foto fra Al-Khalil (Hebron) hvor israelske soldater forhindrer palæstinensere i at komme ind på Al-Shuhada Street.
FOTO: Mustafa Bader/CC3.0
1 af 1

Den 8.-9. februar blev 14 palæstinensiske fraktioner enige om at afholde valg og bilægge uenighed på en konference i Egyptens hovedstad Cairo.

Enhed er nød-vendig, fordi vi palæstinensere står med ryggen mod muren overfor USA og Israel.
Maher Khatib, palæstinenser fra Ringsted

Der er tale om stort set alle palæstinensiske modstandsgrupper, inklusive Fatah, Hamas og den palæstinensiske venstrefløj, repræsenteret af især DFLP og PFLP.

Perspektivet er at danne en enhedsregering af alle grupper efter valgene, oplyser Jibril Rajoub, generalsekretær for Fatahs centralkomite ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

>> LÆS OGSÅ: Modstandsfronten er mere end Hamas

Valgene vil efter planen finde sted 22. maj, 31. juli og 31. august og skal omfatte både lokalvalg, parlamentsvalg og præsidentvalg.

Splittelse Fatah mod Hamas

Det sidste palæstinensiske præsidentvalg blev afholdt i marts 2005 og det seneste parlamentsvalg i januar 2006. Så det er 15 år siden.

Den interne splittelse mellem Hamas og Fatah begyndte i 2007, da Hamas med magt overtog Gaza fra Fatah. Forud var gået et parlamentsvalg, hvor Hamas overraskende vandt, men Fatah nægtede at anerkende resultatet af afstemningen og forskansede sig på Vestbredden.

Her regerede Fatah gennem det palæstinensiske selvstyre. Vestbredden har siden 1967 været besat af Israel. Efter at Hamas fik magten i Gaza, indledte Israel en altomfattende blokade mod enklaven.

Respekt for hinanden

Men nu skal uenighederne være slut.

Fatahs centralkomite udtalte i sidste uge, at Cairo-deklarationen "baner vejen for at afslutte splittelsen og genoprette national enhed gennem valgprocessen. Den er et sandt udtryk for den nationale vilje", citerer det palæstinensiske nyhedsbureau WAFA.

>> LÆS OGSÅ: Jeg drømmer om at vende hjem

De 14 fraktioner lover i Cairo-deklarationen at "respektere og acceptere" valgenes udfald i maj-august i år. De lover at respektere hinandens valgkampe, også i territorier, som andre grupper dominerer. Desuden skal der oprettes en "valgkommission" af dommere fra Vestbredden, Gaza og Østjerusalem, der skal forsøge at løse eventuelle juridiske tvister.

Uniformeret palæstinensisk politi – og ingen andre – vil bevogte valgstederne på Vestbredden og i Gaza.

Der er 2,8 millioner stemmeberettigede i Gaza og Vestbredden. Ifølge FN lever over fire millioner palæstinensere i eksil udenfor de besatte områder og Israel, og de kan ikke stemme.

Mange palæstinensere mener ifølge Xinhua, at Fatah først og fremmest er gået med til at afholde valg for at vise sit demokratiske sindelag og legitimitet overfor USA's nye præsident Joe Biden.

Andre palæstinensere mener, at enheden er kommet af ren nødvendighed – i en situation, hvor palæstinenserne står splittede. At det er et pres nedenfra.

Har presset på for valg

Vi har spurgt to palæstinensere på venstrefløjen, Maher Khatib fra Ringsted og Khaled Barakat, hvad de mener.

Maher Khatib er palæstinensisk aktivist, har bånd til den fjerdestørste palæstinensiske fraktion DFLP, der står for Den Demokratiske Front for Befrielsen af Palæstina.

– Venstrefløjen har presset på for valg i mange år. Valgene burde have fundet sted for længe siden. Nu ser det ud til, at vi kan samle palæstinenserne, selv om der nok mest af alt er tale om forsoning mellem de to største grupper, Fatah og Hamas, siger Maher Khatib til Arbejderen.

DFLP for én stat

DFLP er erklæret marxistisk og en udbrydergruppe fra PFLP i 1969. 

Maher Khatib fortæller, at DFLP har "spillet rollen som neutral" i konflikten mellem Hamas og Fatah og lagt pres på parterne for at skabe enhed.

Og netop enhed er nødvendig, idet palæstinenserne står med ryggen mod muren.

– Trump i Det Hvide Hus gjorde det ikke nemmere for os. Vi stod splittet overfor både USA og Israel. Desværre er der ikke tegn på, at den nye præsident Biden vil ændre politikken overfor palæstinenserne og Israel. Det ændrer sig ikke, lyder det fra Maher Khatib.

Ingen illusioner

PFLP står for Folkefronten til Palæstinas Befrielse og er den tredjestørste palæstinensiske fraktion. Det er den største marxistiske palæstinensiske modstandsorganisation. PFLP var i 1970'erne den største politiske gruppe i Gaza og tog i 1979 afstand fra individuel terror, som inddrog civile.

>> LÆS OGSÅ: Palæstinenser: Golflandes sheiker er på kollisionskurs med deres befolkning

Khaled Barakat, der midlertidigt bor i Canada, er kendt for at diskutere netop perspektiverne for PFLP og dele organisationens analyser. Han er født i Østjerusalem i 1972, er i dag forfatter og var i 2018 koordinator for kampagnen for løsladelse af PFLP's generalsekretær Ahmad Sa'adat.

Selv om PFLP deltog på konferencen i Cairo og bakker op om enhedsprocessen, tager Khaled Barakat de kritiske briller på og problematiserer Cairo-aftalen.

– Snakken om enhed er desværre ikke anderledes end de andre gange, man har prøvet at skabe den. Mødet i Cairo var ikke et møde for at løse det palæstinensiske folks krise, men snarere for at løse krisen i Fatah og Hamas, siger han til Arbejderen.

Han tilføjer, at især Fatah ønsker valgene for at "legitimere dets fortsatte magt i det palæstinensiske selvstyre".

Intet valg under besættelse

Khaled Barakat mener ikke, at "valgene afspejler palæstinensernes ønsker, men USA's og EU's ønsker".

– Der vil aldrig nogensinde kunne finde demokratiske og retfærdige valg sted under den voldelige israelske besættelse. Et valg fri for israelsk besættelse vil derimod være en positiv demokratisk mulighed for palæstinenserne, siger han til Arbejderen.

– Det er dobbeltmoralsk, at kræfter i det internationale samfund i dag hylder palæstinensiske valg, mens de i 2006 indførte sanktioner overfor Gaza, fordi de fandt Hamas' valgsejr uacceptabel.

>> LÆS OGSÅ: USA vil af med det palæstinensiske problem

I 2006 indførte Israel, USA, EU, flere vestlige lande og flere arabiske lande sanktioner, der suspenderede al udenlandsk hjælp, som palæstinenserne i Gaza var afhængige af.

– De samme kræfter i det internationale samfund fortsætter med at underminere de palæstinensiske rettigheder og palæstinensisk frihed, slutter Khaled Barakat.

Benspænd fra Israel og USA?

Maher Khatib er ikke så pessimistisk, men han advarer alligevel mod, hvad USA og Israel kan finde på for at blokere for enhed og valg i Palæstina.

– Israel og USA kan spænde ben for processen. Israel kan gøre valgene besværlige, optrappe en konflikt og presse palæstinenserne. Og USA kan gennem for eksempel Saudi-Arabien finde på at lægge økonomisk pres på os, siger Maher Khatib til Arbejderen.

Allerede nu presser det palæstinensiske selvstyre på for, at de over 300.000 palæstinensiske vælgere i Østjerusalem kan deltage i valgene til sommer, men det er ikke sikkert, at Israel tillader det, skriver det israelske dagblad Times of Israel.

Men enhedsprocessen må og skal føres igennem, mener Maher Khatib.

– Det bliver dog nødvendigt i den palæstinensiske enhedsproces at diskutere og blive enige om, hvad man mener om en énstatsløsning eller forhandlinger og en tostatsløsning, slutter Maher Khatib.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. feb. 2021 - 06:51   18. feb. 2021 - 10:17

Palæstina

ah@arbejderen.dk
Fatah
  • Fatah er en palæstinensisk befrielsesorganisation, forkortelse for Harakat al-Tahrir al-Falistiniya (den Palæstinensiske Befrielsesbevægelse), hvor forbogstaverne baglæns giver ordet Fatah, der betyder besejring (mens forbogstaverne forfra, Hataf, betyder død på arabisk).
  • Fatah er den største palæstinensiske politiske organisation. Den blev stiftet i Kuwait i 1957 som en national palæstinensisk bevægelse. Blandt dens grundlæggere var Yasser Arafat.
  • Fatah indgik ikke i dannelsen af alliancen Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO, i 1964, men koncentrerede sig om forberedelser til væbnet kamp mod Israel, der blev indledt i 1965. Først efter de arabiske landes nederlag i 1967-krigen sluttede Fatah sig sammen med andre guerillabevægelser i PLO, og Fatahs talsmand, Yasser Arafat, blev senere PLO's formand.
  • Fatah er i dag fortsat den største organisation indenfor PLO og tegner sig for over en tredjedel af sæderne i det palæstinensiske nationalråd (PNC). Politisk ligger Fatah længere til højre end PLO's øvrige organisationer.
  • Med vedtagelsen af Oslo-fredsaftalerne i 1993 og anerkendelsen af Israel opgav Fatah den væbnede kamp mod den israelske besættelsesmagt.
  • Siden 2001 har en gruppe knyttet til Fatah – Al-Aqsa Martyrernes Brigade – indledt både militære aktioner mod de israelske besættelsesstyrker og bosættere samt gennemført aktioner inde i Israel. Fatahs officielle politik er dog uforandret.
  • I 2014 går Fatah og islamisterne i Hamas sammen om en palæstinensisk enhedsregering, men Israel saboterer dens arbejde.
  • Fatah og PLO besluttede 5. marts 2015 at afbryde alt samarbejde om sikkerhed med Israel i de besatte områder, blandt andet fælles politipatruljering, der havde været i kraft siden Oslo-aftalerne.

Kilde: Leksikon.org

Hamas
  • Hamas er en fundamentalistisk islamisk bevægelse, som leder Gaza.
  • Hamas er ikke med i PLO.
  • I 2004 trak Hamas sig ud af Den Anden Intifadas blodige krig mod den israelske hær og valgte i stedet at stille op som et politisk parti til valg.
  • Hamas får flertal i det palæstinensiske parlament i 2006 med 44,45 procent af stemmerne mod den anden store politiske gruppering – Fatahs – 41,43 procent.
  • Hamas-regeringen bliver ikke anerkendt af Fatah, Mellemøst-kvartetten af USA, Rusland, EU og FN – og sanktioner blev indført.
  • Juni 2007 udbryder væbnede sammenstød mellem Hamas og Fatah.
  • Hamas overtager Gaza, og Fatah dominerer Det Palæstinensiske Selvstyre på Vestbredden.
  • I 2014 går Hamas og Fatah sammen om en enhedsregering, men Israel saboterer dens arbejde.
PFLP
  • Folkefronten til Palæstinas Befrielse (Popular Front for the Liberation of Palestine, PFLP) er en palæstinensisk, marxistisk befrielsesorganisation.
  • PFLP kæmper for én samlet, ikke-religiøs, socialistisk, demokratisk stat, hvor jøder, muslimer og andre folk kan leve i fred.
  • Organisationen er den stærkeste kraft på den palæstinensiske venstrefløj og udgør den næststørste organisation i paraplyorganisationen PLO, Palestine Liberation Organization, kun overgået af Yassir Arafats borgerligt-nationalistiske Fatah-bevægelse.
  • PFLP blev stiftet i 1967 med den palæstinensiske læge George Habash som første generalsekretær. Fra 1968 til 1978 gennemførte PFLP en række spektakulære flykapringer, men afsvor i 1978 anvendelsen af terror og gennemførelsen af aktioner udenfor Palæstina.
  • PFLP's nuværende generalsekretær, Ahmed Saadat, har siden 2002 siddet ulovligt fænglet i Israel uden retssag og uden dom. Organisationen fører i dag ikke kun væbnet kamp, men arbejder også socialt, politisk og kulturelt. I flygtningelejrene i de besatte områder og i de arabiske nabolande driver organisationen skoler, kulturcentre, kvindeprojekter og meget andet. Mens PFLP tidligere boykottede valg til det palæstinensiske selvstyre med henvisning til modstanden mod Oslo-aftalerne, stiller organisationen i dag op til både kommunalvalg og parlamentsvalg og får cirka 5 procent af stemmerne.
  • PFLP figurerer som terrororganisation på EU's og USA's terrorlister, og flere danske solidaritetsorganisationer er siden 2002 blevet dømt for symbolsk støtte til organisationen.

Kilde: Leksikon.org og Wikipedia