08 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hollænderne vil også stemme om EU

Regeringsleder i modvind

Hollænderne vil også stemme om EU

Den 6. april skal hollænderne stemme om EU's handelsaftale med Ukraine. Men nu vokser kravet om en folkeafstemning om selve medlemskabet af EU.

Hollands regeringsleder Mark Rutte er en varm tilhænger af EU. Men han har en voksende folkestemningen imod sig.
FOTO: Sebastiaan ter Burg/Wikimedia
1 af 1

Hollænderne ønsker en afstemning om landets medlemskab af EU. Tilhængere og modstandere af EU står nærmest lige, viser en meningsmåling. Premierminister Mark Rutte har en voksende folkestemning imod sig i EU-spørgsmål.

44 procent ønsker at blive i EU, mens 43 procent ville stemme nej.

Debatten om EU går højt i Holland, hvor en forestående folkeafstemning om EU's aftale med Ukraine har næret et ønske om en folkeafstemning om landets forhold til EU.

Desuden har debatten om EU i Storbritannien udløst ønsket om en tilsvarende afstemning i Holland, skriver netavisen Dutch News.

Ud af EU?

En meningsmåling viser at 53 procent af vælgerne ønsker en afstemning som i Storbritannien. Ved en afstemning ville 44 procent stemme for at blive i EU, mens 43 procent ville stemme nej til EU, fremgår det af målingen fra instituttet Maurice De Hond.

De hollandske politikere kæder ønsket om en folkeafstemning direkte sammen med Brexit – debatten i Storbritannien om at forlade EU.

Marti Maji fra Arbejderpartiet (Partij voor de Arbeid) er bekymret for solidariteten i EU, mens kollegaen Sybrand Buma fra de kristelige demokrater kritiserer den britiske regering for at "sætte et show op":

– Med 28 lande kan vi ikke leve med det her hvert år, siger Sybrand Buma ifølge Dutch News.

I første omfang får hollænderne 6. april en folkeafstemning om EU's frihandelsaftale med Ukraine.

Aftalen med Ukraine blev underskrevet i sommeren 2014 og er siden tiltrådt af alle regeringer i EU undtagen den hollandske, som afventer resultatet af den vejledende folkeafstemning.

55 procent er imod Ukraine-aftalen

Den seneste meningsmåling fra starten af februar viser, at 55 procent af vælgerne vil stemme nej til aftalen. Hollænderne frygter en strøm af indvandrere fra Ukraine, øget konkurrence, og at Hollands forhold til Rusland vil blive forværret, hvis frihandelsaftalen mellem EU og Ukraine bliver gennemført, skriver Reuters.

Ifølge hollandsk lov kan 300.000 vælgere kræver en vejledende folkeafstemning om et lovforslag. Det skete sidste år, hvor 427.939 vælgere skrev under på et ønske om en folkeafstemning om Ukraine-aftalen, 

Socialistisk Parti og det højreekstreme flamske Frihedsparti agiterer for et nej.

Parlamentets øvrige partier anbefaler et ja. Der er afsat to millioner euro, som både ja- og nej-siden kan søge om til oplysningskampagner, skriver netavisen EU-opserver.

Den internationale investor George Soros har doneret 200.000 euro til ja-siden, mens nej-siden samler penge ind på gaden. Målet er at indsamle 427.939 euro. Det svarer til én euro for hver vælger, der sidste år skrev under på kravet om folkeafstemningen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2016 - 07:42   01. mar. 2016 - 07:50

Holland

se@arbejderen.dk