19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ikke en eneste vaccine mod covid-19 i Haiti

Først leverance til maj

Ikke en eneste vaccine mod covid-19 i Haiti

Mange fattige lande har ventet længe på at få vacciner mod covid-19, mens de rigere lande fik forsyninger. De fleste udviklingslande har modtaget mindst én leverance – undtagen Haiti, der ikke har fået en eneste.

De 11 millioner haitianere har ikke fået vaccine mod covid-19.
FOTO: USAID/pixnio.com
1 af 1

Haiti har ikke fået en eneste vaccine til landets mere end 11 millioner mennesker et år efter covid-19-pandemien begyndte.

Regeringen skal give os mund-bind, men vi får dem ikke. De bliver solgt til høje priser andre steder, men vi har ikke råd.
Marie Altagracia, Port-au-Prince

Det bekymrer sundhedseksperter, at haitianernes velbefindende bliver skubbet til side, når volden og den politiske ustabilitet samtidig forstærkes så mærkbart i østaten.

Paven beder bøn

Påskesøndag sendte Pave Frans bønner til Haitis fattige under covid-19-pandemien.

Han opfordrede haitianerne til “ikke at blive overvældet af vanskeligheder, men at se på fremtiden med tillid og håb.”

Men samtidig mindede han det internationale samfund om, at det har en “fælles forpligtelse” til at gøre noget ved manglen på vacciner flere steder i verden og fremme en retfærdig distribution af dem, citerer nyhedssiden HaitiLibre.

Vacciner til maj

Indtil videre er det planlagt, at Haiti en gang i maj modtager 756.000 doser af AstraZenecas vaccine gennem FN’s Covax-program. Programmet er designet til at sikre en mere retfærdig fordeling af covid-19-vacciner blandt de mest trængende lande i verden.

Men den indiske producent af vaccinerne prioriterer p.t. en stigende indenlandsk efterspørgsel.

Ifølge den latinamerikanske TV-station TeleSur er der dog rygter om, at den store leverance bliver forsinket. Det skyldes angiveligt, at myndighederne i Haiti ikke har overholdt reglerne for deadlines, da vaccinerne blev bestilt.

Ifølge den panamerikanske sundhedsorganisation Pan American Health Organization har Haiti heller ikke ansøgt om at blive en del af et pilotprogram, der sikrede de tilmeldte lande tidligere leverancer.

Pan American Health Organization er et internationalt folkesundhedsagentur, der arbejder på at forbedre sundheden og levestandarden for befolkningen på den vestlige halvkugle.

>> LÆS OGSÅ: FN indrømmer rolle i kolera-udbrud i Haiti

Haitis mangel på vacciner kommer, efter at der er fremkommet tal om 12.700 tilfælde af covid-19 og i alt 250 registrerede dødsfald. Sundhedseksperter mener dog, at tallene er kan være meget højere.

Korruption

En rapport fra USA’s udenrigsministerium erkender, at Haitis regering har tilladt, at en million dollars i udenlandsk bistand til at bekæmpe covid-19 er forsvundet i korruption.

Rapporten beskylder også regeringens embedsmænd for at anvende 34 millioner dollars med den “største uigennemsigtighed”.

Landet oplever i disse måneder store protester mod præsident Jovenel Moïses regering. Der sker dagligt kidnapninger og banderelaterede drab, og mange tør ikke gå udendørs, rapporterer TeleSur.

I dét lys spekulerer mange på, hvordan vaccinerne vil blive administreret – når de ankommer, lyder det fra TeleSurs korrespondent.

Jovenel Moïse ligger politisk tæt på USA’s udenrigspolitik og bliver anset for at være en marionetdukke for Washington, Der er ugentlige demonstrationer i hovedstaden Port-au-Prince mod USA’s jerngreb om Haiti, skriver organisationen Justice 4 Haiti på Facebook.

Dyre mundbind

Mens mundbind eller visir fortsat er obligatorisk på virksomheder i Haiti og i butikker, er der ikke længere eksempler på lockdowns af lufthavne eller udgangsforbud. Andre forholdsregler er sjældne.

Marie Altagracia er lokal sælger på et marked i hovedstaden Port-au-Prince.

– Regeringen burde give os mundbind, men vi har intet fået. Vi ved heller ikke, hvor vi kan købe dem. Hvis vi endelig finder et sted, er prisen skyhøj, og vi er for fattige til at købe dem, siger hun ifølge Africanews.com.

Myndighederne forklarer sig

Lauré Adrien, generaldirektør for Haitis sundhedsministerium, forsvarer myndighedernes vaccinepolitik med, at AstraZeneca er blevet forsinket. Desuden mangler Haiti nødvendig infrastruktur til at “sikre korrekt vaccinelagring”, siger han ifølge det britiske dagblad The Guardian og africanews.com.

– Vi skal først finde et sikkert opbevaringssted. Og har vi kapacitet til at anvende alle doserne, inden de udløber, spørger han.

>> LÆS OGSÅ: 1791 – slaverne gør oprør på Haiti

Adrien afviser, at de penge, hans agentur har modtaget, er anvendt forkert. Men han kan ikke “tale for andre agenturer”.

The Guardian har forsøgt at få en kommentar fra regeringen og præsidenten, men uden held.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. apr. 2021 - 06:47   11. apr. 2021 - 07:53

Haiti

ah@arbejderen.dk
Haiti 2021
 
  • Areal: 27,751 km2
  • Indbyggertal: Cirka 11 millioner
  • Hovedstad: Port-au-Prince
  • Præsident: Jovenel Moise siden februar 2017 efter et omstridt valg med anklager om stemmefusk.
  • Siden 7. februar 2019 har der været store folkelige protester mod præsidenten.
  • Demonstranterne anklager ham for korruption og grov økonomisk udplyndring af landets fattigste.