Udenlandske investeringer i Israel er styrtdykket næsten 50 procent siden angrebet på Gaza i juli 2014.
Arbejdet for boykot af Israel kan direkte aflæses i faldende udenlandske investeringer.
Jan Mathisen
Dengang dræbte den israelske hær 2251 palæstinensere, heraf 551 børn. En stor bevægelse i sympati med Gaza rejste sig verden over.
50 procents fald
Ifølge FN's rapport, World Investment Report 2015, faldt de udenlandske investeringer i Israel fra 2013 til 2014 med 5,6 milliarder dollars. I 2013 investerede udenlandske interesser 12 milliarder dollars i Israel. Men i 2014 styrtdykkede tallet til kun 6,4 milliarder.
En afgørende faktor for faldet er ifølge FN-rapportens forfattere presset på udenlandske virksomheder fra den globale boykotbevægelse mod Israel.
– Det, som førte til faldet i investeringerne, var Israels Operation Protective Edge i Gaza i 2014 og dén boykot, som Israel står overfor, siger en af forfatterne til rapporten, den israelske økonom Roni Manos, til nyhedsbureauet Ynet News.
Jan Mathisen fra Palæstinanetværket i det danske fagforbund 3F er begejstret for udviklingen.
– Det er fantastisk, at boykotbevægelsens arbejde direkte kan aflæses i faldende udenlandske investeringer i Israel. Kapitalen er tvunget til at tage bevægelsen seriøst, siger han til Arbejderen.
Han understreger, at det folkelige pres mod Israel er anderledes end presset mod Sydafrika, hvor det var FN, der indførte sanktionerne.
Jan Mathisen er desuden svært tilfreds med, at boykotten tilsyneladende også påvirker turismen.
Ifølge tal fra Israels Hotel Association sidste år er der sket et fald i turisternes hotelbookinger i det første kvartal af 2015 med hele 28 procent. Turistministeriet har desuden offentliggjort tal, der viser, at 24 procent færre danskere rejste på ferie i Israel mellem 2013-15.
Men Israel svarer igen.
Regeringen har for nylig oprettet et nyt ministerium til at bekæmpe BDS, kaldet Strategic Affairs, ledt af minister Gilad Erdan. BDS er navnet på den internationale bevægelse for boykot, deinvesteringer og sanktioner mod Israel.
– Som regeringsmedlem er jeg klar over den fare, vi står overfor på grund af BDS-bevægelsens anti-israelske aktiviteter. Vi er nødt til at presse BDS i defensiven og forbedre Israels internationale offentlige billede ", siger Gilad Erdan til Jerusalem Post.
Boykot effektiv
BDS har simpelthen haft et succesår i 2015, skriver netportalen Electronic Intifada.
Verdensbanken noterede sidste år, at forbrugerboykotten er en "nøglefaktor" bag nedgangen på 24 procent i palæstinensisk import af varer fra Israel i det første kvartal af 2015.
I 2015 solgte det franske firma Veolia efter stort pres sine aktier i projekter på Vestbredden. Siden besluttede det store franske teleselskab Orange i juni at afslutte samarbejdet med sin israelske partner. Endelig vedtog EU i november at mærke varer fra israelske bosættelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278