09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Island vil revurdere EØS-aftalen med EU

Stigende EU-kritik

Island vil revurdere EØS-aftalen med EU

Efter Brexit-afstemningen i Storbritannien vokser kravet i Island om at genoverveje forholdet til EU. Det vækker glæde hos EU-modstanderne i Norge.

Islands statsminister er Sigurdur Ingi Johannsson (th) fra Fremskrittspartiet. Nu har hans parti besluttet, at sætte Islands forhold til EU til debat.
FOTO: Nærings- og Fiskeridepartementet (Norge)
1 af 1

Det islandske regeringsparti, Fremskrittspartiet, vil revurdere Islands to store aftaler med EU. Det gælder den såkaldte EØS-aftale, der betyder, at Island er med i EU's indre marked, og det gælder pas- og grænseaftalen Schengen.

Senterpartiet i Norge er på linje med Nei til EU og støtter kravet om at forholdet til EU revurderes.

Det islandske parlament Altinget har endnu ikke besluttet en genforhandling, men Fremskrittspartiets holdning vækker glæde hos Nei til EU i Norge.

Norge, Island og Lichtenstein er de eneste tre lande, der har den såkaldte EØS-aftale med EU, og Nei til EU's talskvinde Kathrine Kleveland mener, at udviklingen i Island bør få den norske regering til også at åbne en debat om EØS.

– Dette er fantastisk, siger hun til dagbladet Klassekampen. Det bør vække den norske regering. Det viser, at islændingene tager alvorligt, at Brexit fører til en ny situation for alle lande i Europa, tilføjer Kleveland.

Nei til EU i Norge har, siden briterne besluttede at forlade EU med Brexit-afstemningen den 23. juni, ønsket at Norge diskuterer sit forhold til EU. Men den diskussion har endnu ikke fået plads i norske aviser, og det har været tydeligt, at regeringen ønsker at opretholde EØS-aftalen, skriver Klassekampen.

Senterpartiet i Norge er på linje med Nei til EU og støtter kravet om at forholdet til EU revurderes.

Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet tror, at briterne som verdens femtestørste økonomi kan forhandle sig til en bedre aftale med EU end en EØS-aftale, og det vil i givet fald give Island og Norge nye muligheder, mener han.

– En af grundene til, at briterne ikke opfatter EØS som interessant er, at den fastslår, at EU tager beslutningerne og EØS-landene kopierer. Det er en husmandskontrakt, og det har Storbritannien og Schweiz forstået. Og nu ser vi, at også islændingene forstår, at de må undersøge, om der findes bedre alternativer, siger Gjelsvik til avisen.

Regeringspartiet i Norge holder dog fast ved det nuværende forhold til EU:

– EØS giver os vældig mange fordele, uafhængig af, om Island er med eller ikke, siger stortingsmedlem for Høyre, Øyvind Halleraker.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2016 - 08:45   19. okt. 2016 - 16:00

Island

se@arbejderen.dk