22 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Israel sender covid-19-vacciner til udlandet

Intet vaccineprogram til palæstinenserne

Israel sender covid-19-vacciner til udlandet

Honduras, Ungarn, Guatemala og Tjekkiet får tusindvis af vaccinedoser mod covid-19 fra Israel. Samtidig er 70 procent af alle israelere over 16 år vaccineret, mens 5,2 millioner palæstinensere i besatte områder får tilsendt få tusinde doser fra Israel som en gestus.

Her markerer Israels premierminister Benjamin Netanyahu, at fire millioner israelere er vaccineret. På torsdag besøger statsminister Mette Frederiksen Israel for at drøfte mulighederne for et tættere samarbejde omkring covid-19 og vacciner med Israels premierminister Benjamin Netanyahu.
FOTO: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Tirsdag begyndte den israelske regering at sende coronavaccinedoser tusindvis af kilometer væk til lande som Honduras, Ungarn, Guatemala og Tjekkiet.

Der er 60 gange større chance for at blive vaccineret i Israel end i Palæstina, der er besat af Israel.
Matthias Kennes, Læger uden Grænser, Hebron 

Men palæstinenserne på den besatte Vestbred får intet eller kun små symbolske bidrag.

På god fod med Israel

Det afslører den israelske journalist Gili Cohen. De fire ovennævnte lande har alle fået Pfizer- og Moderna-vacciner fra Israel. De fire lande er på god politisk fod med den zionistiske stat. Alle har flyttet eller har planer om at flytte deres ambassader til Jerusalem.

Ifølge Gili Cohen indikerer det, at forsendelserne er politisk motiverede.

>> LÆS OGSÅ: WHO-rapport: Corona rammer flygtninge særligt hårdt

Israel har importeret Pfizer-BioNTech- og Moderna Inc-vacciner og vaccineret omkring 70 procent af sin egen befolkning over 16 år, oplyser det israelske sundhedsministerium. Ganske få procent af palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza er vaccineret.

Flyttede sine ambassader

Yousef Munayyer, palæstinensisk politisk analytiker og forfatter, er vred.

"Dybt, dybt forkasteligt. Israel giver vacciner til lande, der har meget lidt med Israel at gøre, men giver dem som en tak for landenes diplomatiske støtte til apartheidpolitikken. Honduras, der befinder sig 11.886 kilometer væk, får vacciner, men palæstinensere, der lever under israelsk kontrol, forsømmes stadig", tweeter han.

Guatemala flyttede sin ambassade til Jerusalem i 2018, mens Honduras har meddelt, at det agter at flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Tjekkiet har meddelt, at det planlægger at åbne et "diplomatisk kontor" i Jerusalem. I 2019 åbnede Ungarn også et "handelskontor" i byen.

Israel betragter hele Jerusalem som sin hovedstad, selv om det ikke bliver anerkendt af de fleste lande i verden.

Gestus fra Israel?

Israel har lovet at sende 5000 Moderna Inc-vaccinedoser til de besatte områder og Gaza, men har konkret kun leveret lidt over 2000 indtil nu.

Antallet er kun en lille brøkdel i forhold til de 5,2 millioner palæstinensere, der bor der.

I sidste uge besluttede Israels regering at vaccinere de 122.000 palæstinensere, der regelmæssigt krydser grænsen til Israel for at arbejde, så de ikke smitter israelere, der endnu ikke er vaccineret eller nægter.

Flere af premierminister Benjamin Netanyahus konkurrenter ved valget den 23. marts kritiserer alligevel donationerne.

– Netanyahu handler uden ansvarlighed med de israelske borgeres vacciner, der er skaffet via deres skattepenge. Netanyahu tror, han forvalter et monarki, ikke en stat, siger forsvarsminister Benny Gantz, der også er leder af Blåt & Hvidt-partiet.

Israelsk forpligtelse

At Israel ser bort fra et fuldt dækkende vaccinationsprogram for den besatte Vestbred er kritisabelt, mener parlamentarikeren Tamar Zandberg fra centrum-venstrepartiet Meretz.

– Selv om det er positivt at sende vacciner til andre lande, har Israel ikke opfyldt sin forpligtigelse overfor palæstinenserne. Her er symbolsk goodwill ikke nok, det er en forpligtelse, siger hun.

Den israelske regering påstår, at den palæstinensiske myndighed (PA) i henhold til Oslo-fredsaftalen er ansvarlig for sit eget sundhedssystem.

>> LÆS OGSÅ: Gaza ramt af coronapandemien

Men Genève-konventionens artikel 56 fastslår, at en besættelsesmagt skal tage alle de "foranstaltninger, der er nødvendige for at bekæmpe spredningen af ​​smitsomme sygdomme og epidemier".

Den 17. februar frigav de israelske myndigheder 1000 doser vaccine til Gaza, efter at forsendelsen blev tilbageholdt i knap en uge.

>> LÆS OGSÅ: Israel leverer alligevel covid-19-vaccine til Gaza

Måtte købe russisk vaccine

Indtil videre er 1735 palæstinensere døde af covid-19, og omkring 165.250 er konstateret smittede, oplyste FN's Verdenssundhedsorganisation (WHO) i sidste uge. Vestbredden og Gaza har selv købt tusindvis af den russiske Sputnik-V-vaccine, men slet ikke i stort nok antal.

Matthias Kennes, sygeplejerske hos den internationale organisation Læger uden Grænser (MSF) i byen Hebron på Vestbredden, skrev sidste mandag i et blogindlæg:

"Du har 60 gange større chance for at blive vaccineret i Israel end i Palæstina. Israel er en besættelsesmagt og har millioner af vacciner. Palæstina er besat og har få tusinde vacciner", skrev Matthias Kennes og tilføjer, at "som sygeplejerske er jeg chokeret over situationen på Vestbredden og i Gaza".

På torsdag rejser statsminister Mette Frederiksen til Israel med Østrigs konservative kansler Sebastian Kurz for at drøfte mulighederne for et tættere samarbejde omkring covid-19 og vacciner med Israels premierminister Benjamin Netanyahu.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. mar. 2021 - 13:58   03. mar. 2021 - 11:44

Israel

ah@arbejderen.dk