Den israelske højesteret har besluttet at udvise lederen af den USA-baserede ngo for menneskerettigheder Human Rights Watch i Israel/Palæstina.
Sådan ser fascisme ud. Israel er ikke per definition et demokrati.
Diana Buttu, advokat
Allerede i april besluttede den israelske indenrigsminister Arye Dery at udvise Shakir, der er amerikansk statsborger, fra Israel på grund af hans påståede støtte til BDS-bevægelsen, den internationale kampagne for boykot af Israel.
Dery sagde dengang, at "enhver, der arbejder imod staten, skal vide, at vi ikke tillader ham at bo eller arbejde her, lød det ifølge Jerusalem Post.
BDS-lov gælder
Højesteret besluttede, at landsrettens dom om udvisning var lovlig, og henviste til en kontroversiel israelsk lov fra 2017, der forbyder fortalere for BDS at komme ind i eller forblive i Israel.
Kommentatoren Matthew Mainen fra den USA-baserede menneskerettighedsgruppe Gulf Affairs støtter fuldt ud dommen.
"Faktisk illustrerer Shakirs deportation robustheden i Israels demokratiske proces – noget, der ikke bør undermineres af EU eller andre magter", skriver han på netstedet Jewish News Syndicate.
Han tilføjer, at Omar Shakir gentagne gange har ringet til udenlandske og israelske firmaer, der har aktiviteter i israelske bosættelser, og gjort dem opmærksom på, at de deltager i "tvivlsomme handlinger".
Han henviste til den rapport, som sekretariatet for FN’s højkommissær for menneskerettigheder udsendte i 2018. Den kritiserer 206 udenlandske og israelske virksomheder for at operere i israelske bosættelser på den besatte Vestbred.
"Sådan ser fascisme ud"
Reaktionen på deportationen af Omar Shakir er dog voldsom blandt kritikerne af Israels brud på menneskerettigheder.
"Sådan ser fascisme ud," tweeter den palæstinensiske advokat med speciale i menneskerettigheder Diana Buttu.
Ifølge Omar Shakirs israelske advokat Michael Sfard gør højesterets kendelse det klart, at Israel er en stat, der opfører sig som "andre undertrykkende regimer" ved at forbyde holdninger, siger han til det israelske dagblad Haaretz.
Selv mener Human Rights Watch (HRW), at Shakir er blevet udvist på grund af sit arbejde mod israelske bosættelser på Vestbredden snarere end nogen form for støtte til BDS.
Ngo'en udtaler, at hverken HRW eller Shakir har opfordret til direkte boykot af Israel. Desuden er Shakir palæstinenser med amerikansk statsborgerskab.
Statens fjender
Amnesty International udtaler gennem Saleh Higazi fra Nordafrika/Mellemøsten-kontoret, at højesterets dom gør det klart, at "de, der kritiserer Israels krænkelser af menneskerettighederne, bliver behandlet som statens fjender."
– Menneskerettighedsforkæmpere spiller en væsentlig rolle i at afsløre regeringens forseelser og fremme den offentlige debat, siger Higazi og tilføjer:
– Verden kan ikke forblive tavs. Det internationale samfund, inklusive Israels allierede som USA, har et ansvar for, at denne åbenlyse og fuldstændig uacceptable undertrykkelse vil få konsekvenser, lyder det fra Higazi.
EU bad i en erklæring i sidste uge Israel "om at omstøde" deportationen af Omar Shakir.
Den israelske menneskerettighedsgruppe B'Tselems er ikke overrasket over højesterets dom.
– Selv om udvisningen er chokerende, er højesterets afgørelse i tråd med tidligere domme. De samlede israelske bestræbelser går ud på at begrænse kritik og modstand mod besættelsen, siger Hagai El-Ad fra gruppen.
Han tilføjer, at "Israel ikke kan defineres som et demokrati".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278