19 Jul 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Israels premierminister fisker mandater for at bevare magten

Mudret valgresultat og racistisk kurmageri

Israels premierminister fisker mandater for at bevare magten

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu fisker efter mandater på den yderste højrefløj og gør endda kur til et arabisk parti, der er imod homoseksuelle ægteskaber. Målet er at kunne danne regering.

Der skal 61 mandater til at danne regering. Netanyahu er på jagt efter dem hos racistiske partier og et arabisk parti. Her arabiske kvinder i Bersheeba i det sydlige Israel foran valgplakater.
FOTO: Hazem Bader/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den endelige optælling efter valget i Israel den 23. marts – det fjerde på under to år – gav det konservative Likud med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen et nederlag. Partiet mistede syv mandater.

Netanyahus politiske over-levelse afhænger sandsynligvis af en gruppe inderligt racistiske og aggressivt homofobiske partier.
Orly Noy, redaktør

Sammen med en alliance af partier på den yderste højrefløj har han skrabet 52 mandater sammen. Men der skal 61 mandater til at danne regering.

Det betyder, at premierministeren skal finde ni mandater for at fortsætte som premierminister.

"Udryd palæstinensere"

De ni mandater kan han finde hos partiet Yamina, der fik syv mandater. En af partiets topledere er den tidligere justitsminister Ayleet Shaked, der tidligere har retweetet et racistisk budskab om, at palæstinensiske mænd, kvinder og børn skal udryddes brutalt.

Et andet parti, som Netanyahu kan skaffe mandater fra, er det arabiske Ra'am. Hvis det ikke lykkes for Netanyahu at skaffe 61 mandater bag sig, kan han udskrive endnu et valg.

Netanyahus dage talte?

En tredje mulighed er dog, at andre partier danner regering, anført af det nyliberale Yesh Atid, der fik 17 mandater, og det ligeledes nyliberale parti Blå og Hvid, der gik tilbage fra 12 til otte mandater.

Lederen af ​​det stærkt racistiske parti Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman, indikerede søndag, at han og partiets syv mandater vil kunne støtte en sådan regering. Lieberman udtalte som udenrigsminister i 2015, at arabiske borgere, der ikke er loyale over for staten Israel, skal have hovederne "hugget af med en økse".

Ouverture til racister

Netanyahu kan også blive nødt til at give en ministerpost til den højreekstreme leder af partiet Otzma Yehudit, Itamar Ben Gvir, der er kommet i parlamentet gennem valgalliancen Religiøs Zionisme. Partiet bakker Netanyahu op.

Itamar Ben Gvir bor i en af ​​de mest voldelige og provokerende bosættelser på den besatte Vestbred og har tidligere opfordret til at bombe moskeer og udvise arabiske medlemmer fra parlamentet.

"Netanyahus politiske overlevelse afhænger sandsynligvis af en gruppe partier, der er inderligt racistiske og aggressivt homofobiske, og som kræver, at Israel bliver et jødisk teokrati", konstaterer redaktøren af den israelske onlineside Local Call, Orly Noy.

Splittet venstrefløj

Det socialdemokratiske parti Labor fik syv mandater, en fremgang på fire mandater. Det konservative parti New Hope får seks mandater, mens partiet Meretz også får seks.

>> LÆS OGSÅ: Kritikere: Danmark bør opfordre Israel til at vaccinere palæstinenserne

Det venstreorienterede Joint List, som Israels kommunister indgår i, går fem mandater tilbage og får seks. Tilbagegangen for Joint List kommer blandt andet på baggrund af, at langt færre arabere, kun 49,5 procent, stemte denne gang. Ved valget i 2020 stemte 65 procent af de arabiske vælgere i Israel.

Joint List blev i januar splittet på spørgsmålet om homoseksuelle ægteskaber. Det arabiske parti Ra'am forlod alliancen, da det var stærkt imod.

Ra'am, der stiller under betegnelsen United Arab List, fik fire mandater. Partiet går under det hebraiske akronym Ra'am, hvilket betyder torden. Partiet vil samarbejde med Netanyahu og siger, at de kan forhandle om "gensidige interesser".

Ifølge det venstreorienterede onlinemagasin +972mag.com har Ra'am splittet de arabiske stemmer i landet. Og der var ikke mange, der kendte partiet for få måneder siden. Men partiets leder, Mansour Abbas, er under valgkampen blevet mediedarling, selv hos TV-stationen Channel 20, der politisk ligger tæt på Netanyahu.

Netanyahu favoriserede parti

Ra'am, der kalder sig selv islamistisk og socialkonservativt, har i valgkampen lovet at arbejde for bedre forhold for den arabiske befolkning i Israel.

Benjamin Netanyahu har simpelthen før og under valgkampen forsøgt at splitte Joint List ved at favorisere Ra'am, mener redaktøren for +972mag.com, Edo Konrad.

Det forventes, at den største blok i Knesset vil præsentere regeringsplaner for Israels præsident Reuven Rivlin den 5. april.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. apr. 2021 - 06:55   03. apr. 2021 - 06:56

Israel

ah@arbejderen.dk
Israels valgresultat 2021

Valget fandt sted den 23. marts 2021.

Mandatfordeling:

 • Likud: 30
 • Yesh Atid: 17
 • Shas: 9
 • Blå & Hvid: 8
 • Yisrael Beiteinu: 7
 • Yamina: 7
 • Labour: 7
 • United Torah Judaism: 7
 • Nyt Håb: 6
 • Religiøs Zionisme: 6
 • Meretz: 6
 • Joint List: 6
 • Ra'am: 4

Det kræver 61 mandater at danne regering.

Valgdeltagelse: 67,2 procent mod 71,5 ved valget i 2020. Kun 49,4 procent af Israels arabiske vælgere deltog i valget mod 65 procent i 2020.