12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Japan lægger an til historisk oprustning

Kritik fra fredsbevægelse

Japan lægger an til historisk oprustning

Premierminister Shinzo Abe vil afskaffe den klausul i forfatningen, som hidtil har forhindret Japan i at opruste. Det kan bane vejen for, at Japan kan deltage i krige for første gang siden 2. Verdenskrig.

Japans premierminister Shinzo Abe ønsker, at Japans militær skal indarbejdes i USA's globale sikkerhedsstrategi.
FOTO: Yoshikazu Tsuno/AFP/Scanpix
1 af 1

Japans regering med premierminister Shinzo Abe i spidsen vil afskaffe forfatningens paragraf ni, den såkaldte fredsklausul. Det mener repræsentanter fra den japanske fredsbevægelse Peace Boat, der har base i landets hovedstad Tokyo.

Fredsklausulen, som har stået i forfatningen siden afslutningen af Anden Verdenskrig, hvor Japans kejser støttede Tyskland, forhindrer oprustning af landets forsvarsstyrker og lukker dørene for den internationale våbenhandel, skriver den amerikanske netportal Common Dreams.

Et af hans første skridt var en ordre om at styrke  landets militær og bebudede en stigning af forsvarsbudgettet.
Akira Kawasaki, fredsaktivist

Paragraf ni giver afkald på brug af krig som middel til at bilægge internationale tvister og forbyder at japanske styrker må gå i krig.

Viljen hos Shinzo Abe er næppe blevet mindre, efter at hans regeringsparti Det Liberal-demokratiske Parti sidste søndag sikkert vandt flertallet af pladserne i Japans Overhus. Det skal bruges til at ændre forfatningen.

Kræver folkeafstemning

I dag kan landets forfatning først ændres ved en folkeafstemning, hvis forslaget til ændring er vedtaget med to tredjedeles flertal i landets parlament. Det vil Shinzo Abe ændre, så der kun kræves 51 procents flertal for det sendes til folkeafstemning, skriver det japanske dagblad Japan times. Og dermed får Abe magt til at ændre landets forfatning med en simpel flertalsafstemning.

Det skal bane vejen for at afskaffe fredsklausulen og give Japan mulighed for at gennemføre "kollektive militære aktioner", og det har altid været målet for de ledende politiske kræfter i Japan, vurdererer Akira Kawasaki og Céline Nahory fra Peace Boat.

De to fredsaktivister forklarer, at paragraf ni ikke bare er en fredsklausul gældende for Japan, men at den har tjent som grundlag for kollektiv sikkerhed i hele den asiatiske region.

- Abe er fast besluttet på at presse sin egen dagsorden igennem. Et af hans første skridt var en ordre om at styrke  landets militær og bebudede en stigning af forsvarsbudgettet med næsten 2,5 milliarder kroner, den første stigning i 11 år, mener Akira Kawasaki og Céline Nahory.

De tilføjer, at Abe åbent har signaleret, at han vil ændre retningslinjerne for det militære samarbejde med USA, så Japans Selvforsvarsstyrker  kan indgå i USA's globale militærstrategi. Det skal omdanne selforsvarsstyrkerne til en egentlig militær styrke.

Støtter USA

Japan har siden Anden Verdenskrig huset store amerikanske styrker på flere baser i landet. Ifølge netportalen for USA's styrker i Japan er omkring 38.000 amerikanske soldater i landet hovedsageligt fra marinekorpset og flyvevåbnet.

Siden Obama har indtaget det Hvide Hus i USA, har USA skiftet sit militære fokus fra Europa til Asien. Et led i dette skifte er at flytte tropper og militære slagstyrke til amerikanske baser i Asien.

I fredags oplyste Japans forsvarsministerium, at der er brug for at opbygge en redskaberne til at modstå fjendtlige missiler samt at udbygge landets marine. Regeringen vil diskutere muligheden for at anskaffe sig ubemandede dronefly, skriver Japan Times.

Den japanske forsvarsminister Itsunori Anodera understreger overfor Japan Times, at Japan ikke vil foretage forebyggende angreb, som er forbudt ifølge forfatningen, men at regeringen vil diskutere, om den skal anskaffe sig muligheden for at angribe i selvforsvar.

Ifølge det japanske dagblad tolker regeringen, at forfatningen giver lov til at angribe fjendtlige baser i selvforsvar, hvis der ikke er andre muligheder for at beskytte nationen. Inden udgangen af 2013 vil regeringen fremlægge et nyt program for landets militær.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jul. 2013 - 10:14   28. jul. 2013 - 10:15

Japan

mj@arbejderen.dk