11 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Juli blev klodens hidtil varmeste

Juli blev klodens hidtil varmeste

Denne sommer vil blive husket som særdeles usommerlig, men faktisk var den temperaturmæssigt helt normal, hvis vi vel at mærke går mere end syv år tilbage. Og globalt set blev juli klodens varmeste i over 100 år.

FOTO: Horst Machguth/Scanpix
1 af 1

Ja, det lyder måske som en vittighed for mange danskere, men den er god nok. Globalt set var sidste måned 0,83 grad varmere end gennemsnittet for perioden 1981 til 2010.

Juli i år er på decimalerne varmere end nogen anden juli, vi har målt på kloden.
Martin Stendel, DMI

Og dermed overgår dette års juli sidste års, der dermed kun et år nåede at være indehaver af den tidligere juli-rekord med en global temperatur 0,82°C højere end gennemsnittet for den nævnte 30-årsperiode.

Klimaeksperter er forundrede over, at juli 2017 blev varmere end sidste år, der var usædvanlig varm som følge af klimafænomenet el Niño, som ikke har influeret på klodens julitemperatur i år.

– I 2016 forklarede vi juli-rekorden med, at en meget kraftig El Niño lagde nogle tiendedele af en grad oven i temperaturstigningen fra den globale opvarmning, siger klimaforsker ved DMI, Martin Stendel.

– Men nu er El Niñoen væk, og det burde dens effekt på klodens temperatur også være. Alligevel er juli i år på decimalerne varmere end nogen anden juli, vi har målt på kloden. Det er særdeles bemærkelsesværdigt.

Dansk juli ikke koldere end ’normalt’

Selvom turistbranchen og solglade danskere betegner den danske sommer som elendig i år, så kan vi faktisk ikke klage over gennemsnitstemperaturen. Juli var således ikke koldere end en ’almindelig’ dansk gennemsnitsjuli. Nå ja, lidt afhængigt af hvad man definerer som normalt.

Julis gennemsnitstemperatur i Danmark i perioden 1961 til 1990 lå på 15,6°C. Men i  perioden 2006 til 2015 steg julis gennemsnitstemperatur imidlertid næsten to grader til 17,4°C.

– På grund af disse store ændringer oplevede vi juli 2017 i Danmark som kold med dens gennemsnit på 15,5°C. Fordi vi simpelthen er blevet vant til globalt opvarmede julier, forklarer Martin Stendel.

Ser vi på kloden som helhed, var oceanerne i juli 2017 varmere end normalt mange steder og næsten overalt i troperne. Over landjorden var det særdeles varmt i det vestlige USA samt Alaska, Sydamerika, omkring den nordlige del af Den Arabiske Halvø samt i store dele af Asien, Australien og Afrika.

Store dele af Sydeuropa har også haft meget høje juli-temperaturer med varme-rekorder mange steder. Eksempelvis satte Spanien ny varmerekord med 47,3 grader C. i Cordoba 13. juli.

Til gengæld var temperaturen under gennemsnittet langs en stribe fra Nordøstcanada over det nordlige Europa til Østsibirien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. aug. 2017 - 10:04   21. aug. 2017 - 11:07

Klima

af Jesper Petersen