06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kampen om kriseregningen i Portugal

Analyse

Kampen om kriseregningen i Portugal

De to konservative regeringspartier (PSD og PP) har et flertal på 132 pladser mod oppositionens 98 pladser i parlamentet. Regeringens økonomiske politik og de konkrete besparelser kan således ikke stoppes i parlamentet, men kun af folkelig modstand.

Portugal har en arbejdsløshed på 18 procent og en ungdomsarbejdsløshed på 42,5 procent. Her en jobsøgende, der lige er blevet færdiguddannet på det tekniske universitet i byen Castelo Branco.
FOTO: Jose manuel Ribeiro/Reuters/Scanpix
1 af 1

Torsdagens generalstrejke i Portugal var et svar på regeringens sparepakke fra maj måned, der blandt andet vil sløjfe 30.000 arbejdspladser i det offentlige, hæve den ugentlige arbejdstid fra 35 til 40 timer for offentligt ansatte, som det gælder på det private arbejdsmarked. Endelig vil regeringen hæve pensionsalderen fra 65 til 66 år.

Begrundelsen for at øge arbejdstiden og pensionsalderen er ikke mangel på arbejdskraft. Arbejdsløsheden er på 18 procent og ventes ifølge det britiske dagblad Financial Times at stige til 18,2 procent i løbet af året og stige yderligere i 2014. Blandt unge er arbejdsløsheden 42,5 procent ifølge EU's statistiske kontor Eurostat.

I sidste uge strejkede lærerne i Portugal i protest mod besparelser på skolernes budget og beslutninger om at øge lærernes arbejdstid, mens andre skal fyres. Nedskæringspakken lægger også op til, at kompensation til fyrede lærere skal skæres ned.

- Vi står sammen med vores elever. Vi kæmper for dem, men også for vores arbejde. Det vigtigste er at forsvare en god, offentlig skole i Portugal, siger læreren Anabela Soraia til nyhedsbureauet Reuters.

Arbejderne vil ikke betale

Kampen, om hvem der skal betale krisen i Portugal, har bølget, siden den konservative koalitionsregering under premierminister Pedro Passos Coelho i 2011 underskrev en låneaftale med EU, EU's centralbank og valutafonden IMF - den såkaldte trojka.

Til gengæld for et kriselån på 78 milliarder euro skal Portugals regering skære ned på statens udgifter og reducere underskuddet på statens budget, så det kommer under tre procent af bruttonationalproduktet. I 2010 var det på 9,1 procent. I 2012 var det nede på 6,4 procent, og i år er målet at få det ned på 5,5 procent.

Begrundelsen for at øge arbejdstiden er ikke mangel på arbejdskraft.

Aftalen med trojkaen betyder, at kriselånet udbetales i puljer, og at udbetalingen afhænger af, om regeringen leverer de lovede nedskæringer. 

For et par måneder siden opfyldte Portugal ikke betingelserne i låneaftalen. En pulje på to milliarder euro til udbetaling i maj-juni er afhængig af nye nedskæringer.

Regeringens problem skyldtes primært, at landets højesteret den 6. april afviste en række tidligere vedtagne besparelser. Højesteret mener, at nedskæringer i pensionisters og offentlige ansattes ferie- og helligdagsbetaling er i strid med forfatningens paragraffer om lighed. Det samme gælder regeringens nedskæring af sygedagpenge og arbejdsløshedsunderstøttelse.

Iffølge den spanske avis Diario Economico betyder højesterets dom økonomisk hul i regeringens spareplan på 1,3 milliarder euro.

30. april fremlagde regeringen en ny spareplan.Regeringen vil over tre år skære ned for seks milliarder euro, heraf de 1,3 milliarder i år - netop det beløb, som højesteret har pillet ud af tidligere sparepakker.

Kræver valg

De to konservative regeringspartier (PSD og PP) har et flertal på 132 pladser mod oppositionens 98 pladser i parlamentet. Regeringens økonomiske politik og de konkrete besparelser kan således ikke stoppes i parlamentet men kun af folkelig modstand. 

Generalstrejken i forgårs var den fjerde generalstrejke siden 2011, som Portugals største LO, CGTP, har indkaldt

Ud over afvisning af nedskæringerne kræver fagbevægelse en mindsteløn på 515 euro om måneden, kompensation i løn og pensioner for prisstigninger, samt at regeringen går af udskriver valg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jun. 2013 - 09:32   29. jun. 2013 - 09:45

Portugal

se@arbejderen.dk
Portugals regering

Valget den 5. juni 2011 gav Portugal en konservativ regering.

Partiet PSD 108 mandater (38 %). Sammen med det konservative folkeparti PP's 24 mandater (12 %) råder regeringen over 132 af de 230 pladser i parlamentet.

Socialdemokraterne (PDS) fik 74 mandater (28 %).

Valgalliancen CDU fik 16 mandater (8 %): Portugals Kommunistiske Parti 14 og De Grønne 2.

Venstreblokken fik 8 mandater (5 %).

Før valget underskrev PSD, PP og PDS en aftale med EU-kommissionen om at gennemføre sparekravene fra EU, EU's centralbank og valtuafonden IMF.