Den nordspanske region Katalonien skal til valg på søndag, den 27. september. Det er et lokalvalg, som kan ryste hele Spanien.
Formelt er det et almindeligt valg til den regionale regering med sæde i Barcelona. Men i virkeligheden har regionens godt fem millioner vælgere mulighed for at stemme om Kataloniens fremtid som en del af Spanien eller som selvstændig stat.
Spaniens 'enhedsliste' – Izquierda Unida (IU) er fór Kataloniens selvstændighed.
Fire partier har i valgkampen lovet vælgerne, at hvis de får flertal, så vil dette flertal åbne en vej til Kataloniens selvstændighed. Det har der historisk været et stærkt ønske om i befolkningen.
Det er kræfter på venstrefløjen og på højrefløjen, som går sammen om at arbejde for selvstændighed. Med i kredsen er lederen af lokalregeringen, Artur Mas. Han vandt posten som regeringsleder i spidsen for en centrum-højre alliance, der siden er opløst. Denne lokalregering har gennemført mange voldsomme sociale nedskæringer, og mange opfatter hans politik som en forlængelse af den politik, som Spaniens højreorienterede centralregering under Mariano Rajoy fører.
Spaniens venstrefløj
Spaniens 'enhedsliste' – Izquierda Unida (IU) er fór Kataloniens selvstændighed, men kritiserer Artur Mas.
– Mariano Rajoy og Artur Mas har været som to dråber vand, siger IU formand Cayo Lara ifølge partiets hjemmeside. Lara kritiserer, at de to har ført den samme fjendtlige politik "mod arbejderne og samfundsflertallet under en lange krise, som endnu ikke er slut".
IU indgår i en lokal venstre-grøn alliance, som ved sidste lokalvalg vandt 13 af de 135 pladser i parlamentet i Barcelona.
Et lokalt kommunistisk parti – Kataloniens Kommunistiske Parti og et andet mindre kommunistisk parti (PCPC) støtter begge kampagnen for selvstændighed under overskriften "Katalonien kan" for at "fremme arbejderklassens offensive kamp mod asocial magt i det borgerligt kapitalistiske system", som det formuleres.
Partierne advarer om, at Artur Mas, hvis han bliver genvalgt på grund af sin støtte til Kataloniens selvstændighed, vil "fortsætte med at repræsentere de store bankers og de store virksomheders internesser i parlamentet".
Meningsmålinger har i lang tid vist flertal til for Kataloniens selvstændighed, men de fire partier, som er gået sammen i alliancen "Katalonien kan" står næsten lige med de partier, der er modstandere af at bruge lokalvalget til at afgøre spørgsmålet om selvstændighed, skriver BBC.
For to uger siden var der store demonstrationer for selvstændighed i Barcelona.
Fredag den 11. september var 1,4 millioner på gaden, skriver BBC – og tilføjer, at tallet er oplyst af Barcelonas politi. Omvendt satte en talsmand for regeringen i Madrid antallet til 550.000.
Ophedet situation
De seneste tre-fire år har der været en ophedet debat om selvstændighed i Katalonien, og debatten blev ekstra ophedet i forbindelse med at Skotland sidste år gennemførte en folkeafstemning om selvstændighed.
I december 2013 meddelte Artur Mas, at hans regering ville udskrive en folkeafstemning om selvstændighed til den 8. november 2014.
Det blev imidlertid afvist af centralregeringen i Madrid og af premierminister Rajoy. Siden har landets forfatningsdomstol afsagt en kendelse, der fastslår, at en sådan folkeafstemning ville være i strid med forfatningen.
Folkeafstemningen blev ikke gennenmført. Men i november 2014 fremlagde Artur Mas så en plan for Kataloniens selvstændighed inden for 18 måneder – altså inden maj 2016.
Et centralt element i denne plan er, at søndagens lokalvalg gøres til en "de facto" folkeafstemning om selvstændighed. Hvis de fire partier i alliancen for selvstændighed vinder flertal, vil arbejdet for en egentlig løsrivelse blive fortsat.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278