Hvis ikke verdens ledere tager sig sammen, vil klimaforandringerne kaste millioner af mennesker ud i fattigdom.
Sådan lyder det klare budskab fra den verdensomspændende organisation Oxfam forud for FN's 21. klimatopmøde, COP21, der begynder på mandag i Paris, skriver nyhedssiden CommonDreams.
For nyligt advarede Verdensbanken nemlig om, at de menneskeskabte klimaforandringer inden for de næste blot 15 år kan ende med at skubbe yderligere 100 millioner mennesker ud i ekstrem fattigdom på grund af tørker, oversvømmelser og hungersnød.
Fattige uden skyld
Derfor har Oxfam op til COP21 udgivet en rapport, hvori organisationen peger på en række punkter, som verdens ledere må forholde sig til på klimatopmødet i den franske hovedstad.
– Vores rapport viser omfanget af den udfordring, som verdens fattige står over for på grund af klimaforandringer, som de selv kun har meget lidt andel i at have skabt, udtaler Oxfam-leder Winnie Byanyima.
Oxfam peger blandt andet, at verdens ledere må rette op på hjælpen til lande udsat for klimaforandringer ved at afsætte et beløb på enten mindst 35 milliarder dollars frem til 2020 eller 50 milliarder dollars frem til 2025.
Desuden bør lederne blive enige om at oprette en styringsmekanisme, der løbende vurderer de rige landes muligheder for at skære ned i CO2-udledningen samt, at disse lande forpligter sig på gå forrest i nedtrapningen af brug af fossile brændstoffer.
Mindre dansk CO2
Og netop CO2-udledning diskuteres i Danmark i dagene op til COP21.
I går udgav Klimarådet sin første rapport om dansk klimapolitik, og en af konklusionerne i rapporten er, at Danmark skal fastholde målsætningen om 40 procents nedbringelse af CO2-udledningen inden 2020.
Det er en melding, der vækker glæde hos Enhedslisten på Christianborg, der i samme omgang sender en hilsen til regeringen:
– Klimarådet slår fast, at vi gør det langt dyrere for samfundet, når politikere hele tiden vakler på fastlagte målsætninger, fordi det skaber usikkerhed for dem, der skal investere i den grønne omstillling. Så regeringens uduelige håndtering af klimamålene ender med at gøre det dyrere for det danske samfund, skriver Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelse.
Knap så begejstret er man hos Dansk Metal, der advarer om, at Klimarådets anbefaling om, at Danmarks CO2-udledning skal reduceres med 40 pct. frem mod 2020 skaber risici for tabt vækst og arbejdspladser:
– Det er helt afgørende, at dansk klimapolitik tager hensyn til dansk erhvervslivs konkurrenceevne og ikke mindst beskæftigelsen. På den baggrund kan Klimarådets anbefaling om at fastholde CO2-reduktionsmålet på 40 procent virke rigidt, udtaler Mikael Bay Hansen, sekretariatschef i Dansk Metal som reaktion Klimarådets rapport.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278