Situationen i Mellemøsten er rødglødende og kan medføre en altomfattende storkrig, mener den danske freds- og konfliktforsker Jan Øberg.
Der står intet i folkeretten om, at det er i orden at angribe et andet land og myrde dets højtstående ledere. Det gør man kun i en erklæret krig.
Jan Øberg, konfliktforsker
Gnisten, der kan føre til storkrig, opstod fredag efter USA's dronemord på den iranske militærleder Qassem Soleimani i Iraks hovedstad Bagdad.
Soleimani var ifølge iranske Press-TV arkitekten bag den militære nedkæmpelse af al-Qaeda og Islamisk Stat i Syrien. Han var generalmajor i Irans Revolutionsgarde og leder af dens Quds-styrke, der primært er ansvarlig for udenlandske militære og hemmelige operationer.
>>LÆS OGSÅ: USA's krigserklæring sætter Mellemøsten i brand
Attentatet er ifølge Jan Øberg, der er leder af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning (TFF), en hensynsløs krigshandling, fordi udenretslige likvideringer er ulovlige i henhold til folkeretten.
– Der står intet i folkeretten om, at det er i orden at angribe et andet land og myrde dets højtstående ledere. Det gør man i en erklæret krig. Men USA og Iran er ikke i krig. USA har blot besluttet at "take-out" en leder fra et andet land, de ikke kan lide, siger han til Arbejderen.
Ulovlig ifølge folkeret
Men hvad er en aggression ifølge folkeretten? Må et land myrde andre staters topledere?
En "aggression" blev folkeretsligt allerførst defineret i Nürnberg-dommene i Tyskland efter Anden Verdenskrig og senere uddybet af resolution 3314 i FN's Generalforsamling. Senere har Den Internationale Straffedomstol (ICC) forbudt "invasion eller angreb fra en stats væbnede styrker mod en anden stats territorium – herunder ved at "bombe en stat, blokere dens havne og kyster", skriver den amerikanske jurist Dave Inder Comar på netstedet commondreams.org.
ICC skriver også, at en stat heller ikke må "sende special- eller paramilitære styrker til et andet land for at opnå dette mål".
>> LÆS OGSÅ: Iran har ikke planer om at angribe nogen
Donald Trump hævder, at drabet på Qassem Soleimani skete i selvforsvar. Han havde ifølge præsidenten amerikansk blod på hænderne og skulle ifølge Trump være ved at planlægge et massivt angreb på amerikanske soldater.
Ifølge FN-pagtens artikel 2, stykke 4, er "brud på international fred kun tilladt, når det er godkendt af FN's Sikkerhedsråd eller gennemført som en selvforsvarshandling".
Trump tweetede senere, at USA "ikke søger krig, men nationsopbygning, ikke regimeskifte, men at han som præsident aldrig vil tøve med at forsvare det amerikanske folks sikkerhed."
>> LÆS OGSÅ: Trump aflyste angreb på Iran i sidste øjeblik
Fare for krig
Med fredagens droneangreb er freden truet, mener Jan Øberg.
– En krig er slet ikke umulig. Det kan gå galt, som jeg tidligere har advaret om. Dette er en stærkt asymmetrisk konflikt, der minder mig om striden mellem David og Goliat, siger Jan Øberg til Arbejderen.
"Invasion eller angreb fra en stats væbnede styrker mod en anden stats territorium – herunder at bombe en stat, blokere dens havne og kyster – er ikke tilladt".
ICC, den internationale straffedomstol
I juli udtalte Jan Øberg i et stort interview med Arbejderen, at risikoen for en storkrig i Mellemøsten var "fifty-fifty".
– USA's udenrigspolitik går ud på at true, dæmonisere og indføre sanktioner mod Iran – og nu altså myrde dets højtstående ledere, lyder den aktuelle opsummering fra Jan Øberg.
>>LÆS OGSÅ: Fifty-fifty-chance for krig mod Iran
Myrdet på diplomatisk mission
Den nu afdøde Qassem Soleimani var ifølge Iraks fungerende premierminister Adel Abdul-Mahdi fredag på diplomatisk mission på vegne af Iran. Missionen handlede om at deeskalere konflikten mellem Iran og Saudi-Arabien – med Irak som mægler, rapporterer den iranske TV-station Press TV.
Ifølge Iraks premierminister var det faktisk Trump selv, der havde bedt Irak om at mægle mellem Iran og Saudi-Arabien efter angrebet på USA's ambassade i Irak 31. december, skriver det britiske dagblad Daily Mail.
Men Qassem Soleimani blev myrdet to timer før, han skulle mødes med Iraks premierminister. Ifølge libanesiske embedsmænd – med kendskab til Soleimanis rejserute – blev iraneren dræbt, mens han var passager i en bilkonvoj på vej fra Bagdads internationale lufthavn til byens centrum.
– Med mordet på Qassem Soleimani har USA så at sige slået budbringeren ihjel, mener Jan Øberg.
Trumps trusler
Jan Øberg mener, at Trumps trusler mod Irak er ulovlige.
Donald Trump tweetede den 5. januar, at USA har udset sig 52 iranske angrebsmål, hvis Iran gør alvor af trusler om at gengælde drabet på den iranske topgeneral.
Trump truede med at smadre kulturelle steder og mål.
– At true med at smadre kulturelle steder/mål i et land med en 6000-årig historie, repræsenterende en enorm kulturel skat for hele verden, er direkte ulovlig, siger Jan Øberg.
Forskeren henviser til forbuddet mod magtanvendelse i FN-erklæringens artikel 2.4, der taler om, at: "Alle medlemmer i deres internationale forbindelser skal afholde sig fra trusler eller brug af magt mod den territorielle integritet eller politiske uafhængighed i enhver stat".
Alle lande, der har undertegnet FN's charter, skal overholde dette. Ifølge Jan Øberg er Trumps trusler yderst alvorlige, og de kan få konsekvenser.
– Hvis han ikke er villig til at føre truslerne til dørs, vil han fremstå som utroværdig. Det er farligt at tro, at han blot bluffer.
Alle fremmede tropper ud af Irak
Irak mener, at USA's droneangreb mod Qassem Soleimani var en krænkelse af landets suverænitet, og indgav søndag en officiel klage til FN.
>> LÆS OGSÅ: USA taber retssag til Iran
Søndag opfordrede Iraks parlament så regeringen til at udvise alle udenlandske tropper fra landet.
Parlamentet i Irak opfordrer i sin ikke-bindende udtalelse også regeringen til at annullere al bistand fra den USA-ledede koalition, der har samarbejdet med Bagdad om at bekæmpe Islamisk Stat.
At true med at smadre Irans kulturelle steder er direkte ulovlig.
Jan Øberg
Ordlyden er blandt andet, at: “Regeringen (i Irak, red.) forpligter sig til at tilbagekalde sin anmodning om bistand fra den internationale koalition, der bekæmper Islamisk Stat. Det sker på grund af, at de militære operationer i Irak er endt i sejr”.
Desuden står der, at: "Den irakiske regering skal arbejde for at bringe tilstedeværelsen af udenlandske tropper på irakisk jord til ende og forbyde dem at anvende Iraks jord, luftrum eller vand".
Den irakiske premierminister Adel Abdul Mahdi har selv tidligere talt om at sende udenlandske styrker ud af landet. Dette vil betyde, at også de 140 danske soldater i Irak er uønskede.
"Irak er stiktosset på USA"
Ifølge Jan Øberg er parlamentet i Iraks beslutning om, at alle fremmede styrker skal ud af landet, vigtig.
– Det er et signal om, at USA er uønsket. Irak er stiktosset på USA. Det er et reelt politisk nederlag for USA. Ideen om at sige fra kan sprede sig til andre lande i verden. Derfor har Trumps svar været voldsomt, og han har krævet, at Irak skal kompensere USA for en af sine militære baser.
– Men reelt tror jeg ikke, at Irak her og nu bliver fri for USA, der på sin side vil gøre alt for, at specialstyrker og den enorme ambassade med flere tusinde ansatte forbliver, siger Jan Øberg.
USA's udenrigspolitik går ud på at true, dæmonisere og indføre sanktioner mod Iran – og nu altså myrde dets højtstående ledere.
Jan Øberg
Jan Øberg opfordrer til maksimalt pres på USA.
– Her og nu tror jeg, at den mest effektive måde at stoppe Trumps vanvid på vil være, at NATO-lande og EU udtaler, at de ikke er med på USA's galej. At de vil blæse på sanktionerne mod Iran og i stedet samhandle med landet.
Artiklen kan downloades og printes i PDF her
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278