21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Kongen har alt - folket intet"

Frihedskæmper fra Swaziland:

"Kongen har alt - folket intet"

Lederen af oppositionsbevægelsen PUDEMO i det lille sydøstafrikanske land Swaziland, Mario Masuko, mener at den vigtigste drivkraft i den demokratiske kamp mod kongedømmet er arbejderne.

Mario Masuku, leder af det største oppositionsparti i Swaziland, voksede op med en far, der var minearbejder og en mor, der var hjemmegående. Arbejderklassen kom til at stå hans hjerte nært.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Han er søn af en minearbejder.

Han er i dag den absolutte leder af oppositionen i det sydøstafrikanske land Swaziland.

Han har været fængslet flere gange, sat i husarrest og anklaget for forræderi mod kong Mswati III's enevældige monarki.

Frihedskamp er ikke en dans på roser. Du ved ikke, hvad der skal ske den næste dag.

Mario Masuko

Han mener, at arbejdeklassen er rygraden i kampen for demokrati i Swaziland.

Mød Mario Masuko, 62, leder af det forbudte parti PUDEMO (People's United Democratic Movement).

Han var i sidste uge i Danmark for at fortælle om kampen i hjemlandet, der med hård hånd bliver styret af Kong Mswati III, der som enevældig monark, udnævner og fyrer ministre og parlamentsmedlemmer efter behag. Alle politiske partier er forbudt, og valgene i Swaziland foregår derfor uden disse.

Konge i luksus

Mens kongen ejer en hel vognpark af luksusbiler, har 14 koner og 24 børn i flere paladser,  lever omkring 34 procent af landets indbyggere et liv uden job, 70 procent lever for under én dollar om dagen - og omkring 42 procent af alle voksne er smittet med hiv.

Dét oprører Mario Masuko. Han tror, at flertallet af landets bønder og arbejdere snart vil tilkæmpe sig demokrati og forandring. Hans parti, PUDEMO, blev stiftet i 1983 for at kæmpe for flerpartidemokrati og social retfærdighed. Det bliver mødt med undertrykkelse, diskrimination, spionage, tæv, tortur, og i enkelte tilfælde med mord.

- Det er ikke en dans på roser. Du ved ikke, hvad der skal ske den næste dag. Det er en helt abnorm situation. Siden Kong Mswati III's far, Sobhuza, den 12. april 1973 erklærede undtagelsestilstand, forbød alle politiske partier og begyndte at regere per dekret, har vi kæmpet hårdt, siger Mario Masuko, da han besøger Arbejderens redaktion i København.

Mario Masuku har blandt andet været fængslet flere gange på grund af sit politiske arbejde. Det længste ophold i skyggen var i 2008-09, hvor han sad inde i et år, anklaget for at ville vælte regimet og for at være "terrorist". Da sagen endeligt kom for retten, varede retssagen kun fem timer, og dommeren afviste alle anklager og kaldte anklagerens sag for ”håbløs”. Mario Masuko er også blevet fyret fra sit job i en bank på grund af sit politiske arbejde.

Arbejderne

Mario Masuku voksede op i landsbyen Makhosini ved ​​Umfuzane-flodens bred. Arbejderklassen kom til at stå hans hjerte nært.

- Arbejderklassen er rygraden i den demokratiske kamp i Swaziland. Den er kernen. Det er ikke o.k, at jeg alene, Comrade Mario Masuko, henvender mig til arbejderne og siger, hvad de skal gøre. Det vigtigste er, at fagbevægelsens medlemmer formulerer, hvad proletariatet selv ønsker skal ske. Fagbevægelsen vil vinde krigen.

Mario Masuko gør en kort pause, rømmer sig og læner sig frem. Det er vigtigt, det her...

- I Sovjetunionen og dets revolution var arbejderklassen drivkraften i forandringerne. I Sydafrika var COSATU (Sydafrikas LO, red.) rygraden i ANC og befrielsesbevægelsen. Mange i ANC kom fra arbejderklassen. Også indenfor Sydafrikas Kommunistiske Parti er arbejderklassen grundstenen. Jeg beundrer de arbejdere i Sydafrika, der bragte den nationale revolution fremad.

Men mange arbejdere i Sydafrika er i dag utilfredse med, at der ikke er fulgt nok sociale ændringer med systemskiftet i1990-94 fra apartheid til flerpartidemokrati. Hvad vil du for alvor gøre for at de sociale ændringer slår igennem i Swaziland, når monarkiet er væk?

-  I øjeblikket har kongen alt, folket intet. I dag er der mennesker i mit land, der må gå i seng på tom mave. Landet er blandt verdens fem fattigste. Vi skal vægte de sociale forandringer højt. Vi skal have en social velfærdsstat, der er accepteret af folket. Et Swaziland, hvor kulturen er dynamisk, hvor folket er involveret i samfundet, vi skal øge levestandarden og indtage vores plads i den globale verden, siger han.

Til døden

Mario Masuko blev politisk inspireret af de hundredevis af frihedskæpere, der i 1970'erne rejste gennem Swaziland på flugt fra myndighederne i nabolandene Mozambique og Sydafrika. Mozambique var indtil 1975 en portugisisk koloni og Sydafrika under apartheidregime. Kong Sobhuza III samarbejdede tæt med apartheidstyret i Sydafrika,

- Jeg blev vældig inspireret af disse frihedskæmpere, der var parate til at dø for deres sag. Jeg gik ind i kampen hér i Swaziland, siger Mario Masuko.

Han blev medlem af Ngwane Socialist Revolutionary Party i starten af 1970'erne.

I 1976 skød politiet 176 skoleelever i den sydafrikanske township Soweto. Det kom også til uroligeheder i Swaziland.

EU har ikke lagt stærkt nok pres på regimet. Men vi siger - lav målrettede sanktioner!

Mario Masuko

Den 6 juli 1983 mødtes en flok arbejdere, intellektuelle og studerende på bredden af ​​Mbuluzi-floden nær Mantjolo-dæmning og stiftede PUDEMO. Mario Masuko var med.

- Det gav fødsel til en organisation med henblik på at forene folk i Swaziland i kampen for befrielse, siger Mario Masuko.

Sanktioner

Han læner sig frem. Der er tydeligvis noget, der går ham på. Presset på kongedømmet Swaziland er ikke stærkt nok udefra - fra USA, EU og Danmark og resten af verden.

- EU har ikke lagt stærkt nok pres på regimet. Vi har netop haft møder med EU om sagen, og de siger, ja, kongedømmet er en trist ting. Men vi siger - lav målrettede sanktioner! Oksekød, sukker og citrusfrugter bliver eksporteret til EU.

Men vil sanktioner ikke ramme civilbefolkningen?

- EU bør overholde det, de selv har underskrevet. I Cotonou-aftalerne - der danner ramme for, hvordan EU samarbejder med landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet - står der, at man skal opretholde respekt for menneskerettighederne. Vi kan ikke have en elite, der rejser jorden rundt for folkets penge. Alle indtægter tilhører folket. Vi har folk i fængsler. Vi vil have dem ud. Vi har folk i eksil. Vi vil have dem hjem. Vi har folk foran dommere i retssager. Vi vil have stoppet forfølgelserne, siger Mario Masuko.

Han har en appel til de, der mener, at Swaziland er alt for lille et land til at bekymre sig om. Landet er på størrelse med Sjælland og har blot lidt over én million indbyggere,

- Lige meget hvor lille et land er, bor der mennesker. Uanset, om man bor i Danmark, Frankrig eller Swaziland, er det de samme menneskerettigheder, vi bør nyde. Mennesket er humant, siger Mario Masuko.

Valg

Han har endnu en appel til de, der eventuelt kunne blive besnæret af, at kong Mswati III den 20. september har udråbt parlamentsvalg.

- Parlamentet har ingen magt. Kongen udnævner selv parlamentsmedlemmer og premierminister. Det er som ombord på en lille båd i stormvejr. Ingen ved, hvad kursen er. Valg bør være indenfor rammer, som er udstukket af FN, Den Afrikanske Union, Commonwealth og SADC, siger Mario Masuko.

Den Afrikanske Union samler 53 afrikanske lande. Commonwealth er samlingen af 54 af Storbritanniens tidligere kolonier. SADC er det sydlige Afrikas samarbejdsorganisation.

PUDEMO opfordrer altså til boykot af parlamentsvalget?

- Ja. Boykot til fordel for illegal udvælgelse. Et valg er ikke frugtbart for vort land under disse abnorme forhold.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jun. 2013 - 19:36   28. jun. 2013 - 19:45

Interview

Anders Fenger
Skribent
Swaziland
  • Enevældigt kongedømme.
  • Officielt navn: Umbuso weSwatinie.
  • Hovedstad: Mbabane
  • 947.820 indbyggere.
  • Væbnede styrker: 2657.
  • To ud af tre lever under fattigdomsgrænsen – for kun én dollar om dagen.
  • Hver fjerde indbygger er afhængig af udenlandsk fødevarehjælp.
  • 34 procent af befolkningen er arbejdsløse
  • 42 procent af befolkningen er smittet med hiv/aids.
  • Der er valg til parlamentet den 20. september i år.

Kilde: Afrika Kontakt