07 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

'Korruption hærger Irak'

Interview

'Korruption hærger Irak'

De nuværende protester mod korruption og elendige levevilkår i Irak er de mest alvorlige i årevis. De foregår i områder med nogle af verdens største oliefelter, der dagligt producerer fire millioner tønder. Men olieindtægterne på 100 milliarder dollars årligt kommer ikke de fattige tilgode, mener den herboende iraker Kahttan Jasim.

– Især unge mennesker mellem 20-30 år er på gaden – de fleste er uden arbejde, uden håb og uden fremtid, fortæller den herboende irakiske politolog Kahttan Jasim.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Den 66-årige iraker Kahttan Jasim forstår det ikke. Hvorfor beskriver vestlige medier ikke situationen i Irak, hvor 17 mennesker i de sidste uger er blevet skudt ned af politiet for blot at demonstrere mod forurenet drikkevand og manglende strøm i storbyen Basra?

Oprør mod urent drikkevand, høje elpriser, strømafbrydelser og korruption har spredt sig til forskellige byer, men er mødt med vold. 17 er indtil nu dræbt. 
Kahttan Jasim

De nuværende protester i Irak er de mest alvorlige i landet i årevis og finder sted i hjertet af nogle af verdens største oliefelter, der dagligt producerer rekordstore fire millioner tønder olie. Olieindtægterne er på 100 milliarder dollars om året.

Samtidig har kun en tredjedel af befolkningen adgang til ordentlige sanitære forhold, oplyser FN's udviklingsorganisation UNDP.

Kravene om rent drikkevand, bedre el-forsyning og flere jobs blander sig med politiske krav mod eliten, der er gennemsyret af korruption og vennetjenester. 

Medierne fortier eller lyver

Hvis disse demonstrationer havde fundet sted i 2011 i løbet af Det Arabiske Forår, ville det med sikkerhed toppe nyhedsdagsordenen rundt om i verden, funderer Kahttan Jasim, der flygtede fra Saddam Hussein i Irak og fik asyl i Danmark for 33 år siden.

Han er uddannet politolog, men er i dag pensionist og "fordriver tiden" med oversættelse af danske bøger til arabisk, blandt andet Søren Kierkegaard.

>> LÆS OGSÅ: TRUMP VIL OPDELE IRAK

– Medierne taler hele tiden om, at de er objektive. Det er de ikke. Medierne i Vesten var med til at bane vejen for invasionen af Irak i 2003, der startede alle problemerne i Irak. I dag rapporterer medierne heller ikke korrekt om situationen i Irak – eller også gør de det med løgne og usandheder, siger Kahttan Jasim, der har boet i Danmark siden 1985.

15 års tyveri

Årsagerne til protesterne i Basra i det sydlige Irak og andre byer er ifølge Kahttan Jasim, at landet styres af en kleptoman, politisk klasse, der driver det irakiske statsapparat som en plyndringsmaskine.

LÆS OGSÅ: 27 vidner bekræfter kendskab til tortur i Irak

Blandt de vredeste ofre for de seneste 15 års tyveri er de to millioner indbyggere i Basra, Byen blev for 30 år siden kaldt Mellemøstens Venedig. I dag er dens kanaler blevet til åbne kloakker, og vandforsyningen er så forurenet, at det er giftigt, og kolera har spredt sig.

Mindst 60.000 mennesker har været forgiftet af forurenet vand i provinsen, oplyste Iraks Højkommission for Menneskerettigheder (IHCHR) onsdag i sidste uge. Tusinder af dem har været hospitalsindlagt med kronisk diarré og maveproblemer.

Vandsystemet ikke er blevet opdateret i 30 år, og spildevand fra ødelagte kloakrør blandes med drikkevand. Protesterne eksploderede.

– Det var meget spontant i begyndelsen. Der var også demonstrationer i 2015. I dag har oprøret spredt sig til forskellige byer som Nasiriyah, Diwaniya og Bagdad. Protesterne er blevet mødt med politi og agenter fra efterretningstjenesterne, beretter Kahttan Jasim og tilføjer, at mange demonstranter er blevet fængslet og slået, før de er blevet løsladt. 

>> LÆS OGSÅ: Mange års krig venter i Irak

Folk har fået nok

– Da sundhedsministeren kom til Basra og holdt tale, opfattede indbyggerne det som en latterliggørelse, og de blev endnu mere vrede. Især unge mennesker mellem 20-30 år er på gaden – de fleste er uden arbejde, uden håb, uden fremtid, fotæller Kahttan Jasim.

Omkring 60 procent af Iraks 32 millioner indbyggere er 27 år eller yngre.

Kahttan Jasim får sine informationer fra venner og bekendte i Irak og fra mange arabiske medier. De beretter blandt andet, at 30 demonstranter er blevet bortført fra deres hjem og tortureret på ukendte steder. Sagen blev den 17. september bekræftet af Rami al-Sikini, der er parlamentsmedlem fra Basra.

Kahttan Jasim vurderer, at korruptionen er så omfattende, at folk har fået nok. Og man kan  ikke få et job som politimand, "før man betaler tusindvis af dollars".

– Protesterne har udviklet sig dag for dag. Demonstranterne sagde fra dag ét, at de demonstrerede fredeligt, at de ikke "ville skade nogen", og at kravene til regeringen var bedre vandforsyning,  elektricitet, jobs, genopbygning af byen med nye investeringer, og at de lokale korrupte ledere af byen skulle væk, fortæller Kahttan Jasim.

Arbejdsløsheden i Irak ligger officielt på 11,2 procent, mens den er på 21,1 procent i provinser, der er mest ramt af krigen mod Islamisk Stat.

>> LÆS OGSÅ: 15 sørgelige krigsår

Omgrupperer sig

Demonstranterne valgte at holde en midlertidig pause i sidste uge for at omgruppere sig og diskutere vejen frem, fordi der er indbyrdes kamp mellem islamistiske grupper og partier om magten i landet – en kamp der blandt andet er flyttet til Basra.

– Magtkampen mellem Muqtada al-Sadr på den ene side og Dawa-lederne Haider al-Abadi og Nuri al-Maliki på den anden er ført til Basra, og har medført ødelæggelse og afbrænding af flere partihovedkvarterer i Basra-distriktet, siger Kahttan Jasim.

– Islamisternes formål er at skabe splittelse blandt demonstranter og sprede dårlige rygter, mener han.

>> LÆS OGSÅ: Iraks børn er fulde af bly

De folk, Kahttan Jasim, har kontakt med, holder fast i, at det ikke er dem, der har brændt partikontorerne ned.

– De holder fast i, at de gerne vil demonstrere fredeligt, siger han.

Søndag genoptog tusinder demonstrationerne i Basra mod beskidt vand, el-priser, blackouts og korruption.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. sep. 2018 - 09:11   21. sep. 2018 - 10:32

Irak

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Irak 2018
  • I juli-august 2018 opstartede en ny bevægelse mod høje elpriser og dårligt drikkevand i storbyen Basra.
  • Protesterne – der også fandt sted i 2015 – har nu bredt sig til store dele af landet.
  • Iraks olieindtægter er 100 milliarder dollars årligt.
  • Fattigdomsraten er tæt på 30 procent. 
  • 23 procent af irakere lever for mindre end 2,2 dollars om dagen.
  • Premierminister Haider al-Abadi og tidligere premierminister Nouri al-Malikis fra det islamiske parti Dawa har regeret landet siden 2014.
  • I maj 2018 fik Muqtada al-Sadrs Al-Sairoon-alliance flest stemmer ved et parlamentsvalg.
  • Dawa og Al-Sairoon-alliancen kæmper nu om regeringsmagten.

Kilder: BBC, Institute for International Studies, University of Illinois