26 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kunstig åndedræt til USA's kulindustri

Trumps klimapolitik

Kunstig åndedræt til USA's kulindustri

Trumps beslutning er et vidnesbyrd om en regering, der er fuldstændig domineret af kulsorte økonomiske interesser og antividenskabelige klimaskeptikere, mener Greenpeace Danmark.

Tirsdag den 28. marts underskrev præsident Trump et dekret, som beordrer USA's miljøministerium (EPA) til at rulle den tidligere præsident Obamas plan for renere energiproduktion tilbage.
FOTO: Carlos Barria/Reuters/Scanpix
1 af 1

Tirsdag aften underskrev USA's præsident Donald Trump et dekret, som miljø- og klimaforkæmpere påpeger er et stort tilbageslag for indsatsen mod klimaforandringer, og som vil undergrave opfyldelsen af den globale klimaaftale fra Paris om at holde temperaturstigningen under to grader.

Trumps beslutning er i direkte modstrid med flertallet af amerikanernes holdning til klimaet.

Dekretet er et forsøg på at stimulere USA's skrantende kulkraftindustri, anfører Greenpeace i Danmark.

– Kulindustriens dage er talte, og det virker håbløst, når Trump nu forsøger at give de gamle kraftværker kunstig åndedræt, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpease.

Siden 2010 er 271 kulkraftværker blevet lukket eller planlagt lukket i USA. Det vil statslige almisser ikke ændre afgørende på, vurderer Greenpeace.

Trumps beslutning om at revurdere de amerikanske klimaforpligtelser er desværre blot seneste vidnesbyrd om en regering, der er fuldstændig domineret af kulsorte økonomiske interesser og antividenskabelige klimaskeptikere med en klar dagsorden. Det er decideret sørgeligt. Trumps beslutning, der vil blive udfordret ved domstolene, er i direkte modstrid med flertallet af amerikanernes holdning til klimaet, skriver organisationen. 
 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. mar. 2017 - 10:14   17. maj. 2017 - 15:20

Klima

se@arbejderen.dk
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP