Torsdag den 18. september skal skotterne stemme ja eller nej til selvstændighed fra Storbritannien. Og der er lagt op til lidt af en gyser, for de seneste meningsmålinger giver for første gang ja-siden en snæver føring.
I London har både det regerende Konservative Parti og oppositionspartiet Labour sagt, at de ikke vil tillade Skotland at bruge pund i tilfælde af selvstændighed.
Nej-siden har ellers haft et komfortabelt forspring i meningsmålingerne hele året. Så sent som den 7. august viste en måling, at 55 procent ville stemme nej, mens 35 procent ville stemme ja.
Ifølge BBC viser en måling fra den 6. september, at kun 45 procent vil stemme nej, mens 47 procent vil stemme ja.
Enten eller
Den dalende støtte til et nej kan måske være en af årsagerne til, at den finske EU-parlamentariker og tidligere EU-kommissær Olli Rehn i begyndelsen af september skrev et brev til Storbritanniens finansminister Danny Alexander.
Her understreger han ifølge netportalen EUobserver.com, at et uafhængigt Skotland ikke kan beholde det britiske pund som valuta, og samtidig være medlem af EU. Olli Rehn var fra 2004 og indtil 1. juli i år EU-kommisær for økonomiske og finansielle forhold.
Udmeldingen skyldes, at Alex Salmond, leder af Skotlands Nationale Parti (SNP) og den skotske regering, har sagt, at et uafhængigt Skotland ikke vil indføre euroen, men beholde pund. Uanset hvad den britiske regering i London mener.
I netop London har både det regerende Konservative Parti og oppositionspartiet Labour sagt, at de ikke vil tillade Skotland at bruge pund i tilfælde af selvstændighed.
Olie og nedskæringer
Men spørgsmålet om valuta er ikke det eneste der fylder i den skotske valgkamp. Det store spørgsmål er, vil Skotland klare sig bedst i eller udenfor Storbritannien?
Ifølge The Guardian er det en udbredt opfattelse i Skotland, at den nedskæringspolitik som er blevet gennemført under det Konservative Partis ledelse med David Cameron i spidsen, vil fortsætte selvom Labour vinder magten ved valget i 2015.
Men Richard Leonard fra fagforbundet GMB's skotske afdeling mener ikke, at det bliver bedre i et selvstændigt Skotland under Alex Salmonds ledelse.
Leonard påpeger, at Salmond og SNP eksempelvis vil sænke selskabsskatten med tre procent, så skattebyrden i højere grad vil hvile på det arbejdende folk.
Et andet emne i valgkampen er nordsøolien. Alex Salmond er blevet beskyldt for at overvurdere Skotlands økonomiske gevinst i forbindelse med olien.
91 procent af Storbritanniens nordsøolie findes ifølge The Guardian i skotsk farvand, og ifølge BBC har den skotske regering anslået, at olien vil indbringe 530 milliarder skattekroner frem mod 2018.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278