16 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Måske den største strejke nogensinde

Generalstrejke i Indien

Måske den største strejke nogensinde

Avisen Times of India skriver, at generalstrejken har kostet landet, hvad der svarer til 250 milliarder danske kroner. Indiens faglige LO håber det blev en "øjenåbner" for centralregeringen i New Delhi.

I delstaten Vestbengalen med hovedstaden Calcutta blev mange arresteret. Her forsøger arresterede demonstranter at bryde ud af en politibil.
FOTO: Dibyangshu Sarkar/AFP/Scanpix
1 af 1

Indiens faglige LO (CTU) betegner onsdagens generalstrejke som en "stor succes" og måske den største strejke nogensinde i Indien.

Flertallet af 400.000 kulminearbejdere deltog i strejken.

– Deltagelsen var større, end vi havde ventet. Det blev en af arbejderklassens største aktioner og viser arbejdernes enhed i kampen mod regeringens arbejderfjendske politik, siger generalsekretær Sudhakar Reddy fra Indiens Kommunistiske Parti til nyhedsstrationen PTI.

Der er ikke kommet tal for, hvor mange af Indiens 470 millioner arbejdere, der deltog i generalstrejken. Men Times of India skriver, at den har kostet landet, hvad der svarer til 250 milliarder danske kroner.

Flertallet af 400.000 kulminearbejdere deltog i strejken, skriver Times of India. Den daglige produktion af 1,7 millioner tons kul blev mere end halveret.

De strejkende blokerede mange steder trafikken, og det kom til sammenstød med politiet.

I delstaten Vestbengalen med hovedstaden Calcutta blev mange arresteret, og Vestbengalens tidligere kommunistiske regeringsparti i CPI(M) anklager kandets højreorienterede regering for "morderiske overfald på fagforeningsledere og terror mod demonstranter".

Indiens Faglige LO (CTU) tror, at generalstrejken har gjort indtryk på centralregeringen i New Delhi, som forbereder love, der begrænser arbejdernes faglige rettigheder:

– Vi må nu vente og se, hvad regeringens reaktion bliver efter den øjenåbner. Om de er klar til forhandlinger. Hvis ikke så går vi videre med længerevarende protester og større aktioner, siger Sudhakar Reddy.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. sep. 2015 - 11:00   03. sep. 2015 - 12:35

Indien

se@arbejderen.dk
Kravene fra 2015 ikke opfyldt

Syv forbund indkaldte i august 2015 til en dags generalstrejke den 2. september.

Strejken vendte sig imod den indiske regerings reformer af arbejdsmarkedet.

Reformerne betyder blandt andet:

  • At arbejdsgivere lettere kan fyre ansatte. Eksempelvis skal virksomheder med op til 300 ansatte kunne skære stillinger væk uden tilladelse fra delstatsregeringen.
  • Det har hidtil været gældende for virksomheder med op til 100 ansatte.
  • At det bliver vanskeligere at danne en fagforening. De nye love kræver, at 30 procent af arbejderne i en virksomhed skal være medlemmer for at registrere en fagforening. Det er en fordobling i forhold til de 15 procents tilslutning, det hidtil har krævet.