I timerne omkring WikiLeaks-grundlægger Julian Assanges takketale fra Ecuadors ambassade i London søndag, strømmede det ind med støtte til ham.
– Det var ikke England eller mit hjemland, Australien, der stod op for at beskytte mig mod forfølgelse, men en modig, uafhængig latinamerikansk nation, sagde Assange.
Udenfor ambassaden stod samtidig britisk politi for at arrestere ham og udlevere ham til Sverige. USA har i forvejen en arrestordre på ham for at lække såkaldt fortroligt materiale fra blandt andet Irak- og Afghanistan-krigene.
Søndag udtrykte udenrigsministrene fra unionen af sydamerikanske nationer (UNASUR), »solidaritet« med Ecuador.
– Vi er imod krænkelserne af Ecuadors diplomatiske mission og gentager landenes suveræne ret til at give asyl, sagde UNASUR's generalsekretær Ali Rodriguez ifølge tv-stationen Telesur.
Lørdag advarede ALBA-landene, der tæller blandt andet Venezuela, Cuba, Bolivia, Ecuador og Nicaragua, om »alvorlige konsekvenser«, hvis Storbritannien bryder Ecuadors »territoriale integritet« på Ecuadors ambassade i London.
I sidste uge kom den britiske udenrigsminister William Hague nemlig med en trussel om at hente Assange inde på ambassaden.
– Vi er fast besluttet på at udføre vores juridiske forpligtelse til at få Julian Assange udleveret til Sverige, sagde han ifølge BBC.
Verdens velsagtens mest berømte »whistleblower« bakker Julian Assange op i et interview på tv-kanalen Democracy Now!”
Journalisten Daniel Ellsberg blev kendt for at lække fortrolige papirer vedrørende Vietnam-krigen til New York Times. Pentagon-papirerne viste, at præsidenten havde løjet overfor folket og Kongressen om krigen.
– Jeg er bange for, at selv om Julian Assange er civil og ikke statsborger i USA, er han omfattet af den nye lov i USA kaldet National Defense Authorization Act (NDAA) Loven tillader militær forvaring af personer, der er mistænkt for at give støtte til en fjende, advarer Daniel Elsberg.
NDAA-loven, der trådte i kraft for otte måneder siden, åbner op for at militæret kan internere amerikanske statsborgere, men også terrormistænkte personer i udlandet, og beholde dem på ubestemt tid, uden sigtelse og uden retssag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278