22 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Mord på tysk politiker sætter fokus på nazistisk trussel

Efter politikermord

Mord på tysk politiker sætter fokus på nazistisk trussel

Onsdag indrømmede den 45-årige nazist Stephan Ernst mordet på delstatspolitikeren Walter Lübcke fra CDU. Mordet får nu mange tyske politikere til at advare mod truslen fra højreekstremismen. Men har de selv gødet jorden, spørger kritiske medier.

Begravelsen af Walter Lübcke 13. juni. Mordet vækker mindelser om en nazistisk NSU-celles mordkampagne for over 10 år siden.
FOTO: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Et mord på en prominent delstatspolitiker har sendt chokbølger igennem det politiske landskab i Tyskland.

Den 65-årige Walter Lübcke, der var regeringspræsident i Kassel i delstaten Hessen og medlem af kansler Angela Merkels konservative parti CDU, blev fundet skudt i hovedet på terrassen i sin baghave nær Kassel den 2. juni. Han blev erklæret død to timer senere.

Morderen har forbindelser til stærkt højreorienterede organisationer. Vi antager naturligvis, at han vil dække over andre.
Ulla Jelpke, Die Linke

Onsdag indrømmede den 45-årige nazist Stephan Ernst mordet. To andre mulige medsammensvorne blev anholdt i går torsdag. Stephan Ernst begrunder mordet på Walter Lübcke med politikerens "forræderi" mod nationen.

Walter Lübcke, der er kristen, udtalte i 2015, at det var moralsk rigtigt at modtage en stor bølge af syriske flygtninge og andre migranter i Tyskland. Politikeren har i løbet af de seneste år modtaget flere dødstrusler.

Lübcke var regeringspræsident, hvilket ikke må forveksles med en ministerpræsident, som er en delstats øverste politiske post.

– Det stod klart for os med det samme, at mordet var knyttet til højreektremistiske kredse, siger Stefan Huth, chefredaktør for det tyske dagblad junge Welt, til Arbejderen.

Han har skrevet om den voldelige nazismes kriminalitet gennem mange år. Han er enig med partiet Die Linkes indenrigspolitiske talskvinde, Ulla Jelpke, der forleden udtalte sig til den tyske radiostation DW:

– Morderen har højst sandsynligt forbindelser til en række stærkt højreorienterede organisationer. Vi antager naturligvis, at han vil dække over andre, sagde Ulla Jelpke.

Domme for vold

Nazisten Stephan Ernst har fået flere tidligere domme for nazistisk inspireret vold og trusler. Han er dømt for at have angrebet et flygtningecenter med en rørbombe i 1993. Han har tidligere udstedt dødstrusler på sin youtubekanal, og i hans hjem fandt politiet flere våben.

For 10 år siden blev han dømt for sammen med 400 andre nazister at have angrebet en 1. maj-demonstration, som et tysk fagforbund havde arrangeret, skriver magasinet Spiegel.

Tråde til mordkommando?

Det brændende spørgsmål for mange politikere og iagttagere er i dag, hvilket politisk netværk morderen Ernst var forbundet med.

Stephan Ernst har tilstået mordet på Walter Lübcke

Det er nemlig ikke mere end seks år siden, at den nazistiske mordkommando NSU (National Socialist Underground) blev afsløret i mellem 2000 og 2007 at have dræbt ni tyrkisk- og græskfødte indvandrere og en tysk politimand samt udført bombeangreb og bankrøverier.

>> LÆS OGSÅ: Nazi-bruden og den dybe stat – del-1

Dengang var en tysk politibetjent "undercover" til stede under i hvert fald et af mordene, men reagerede ikke, fordi politiledelsen tilsyneladende ikke ønskede at røbe hans virkelige identitet overfor NSU, skrev Antifaschistisches Info Blatt i 2011. 

Efterretningstjenesten kom under pres, da det viste sig, at den havde kendt til medlemmerne af NSU-gruppen i mange år.

Alligevel greb den ikke ind. I øvrigt var agenten stærkt højreorienteret og kendt i sin barndomsby som "Lille Adolf". I hans hjem fandt politiet tilladte våben og bogen "Mein Kampf".

>> LÆS OGSÅ: Nazi-bruden og den dybe stat – del 2

Inspireret af NSU

Nu påpeger flere kommentatorer i både junge Welt og dagbladet Neues Deutschland sandsynligheden for, at Walter Lübkes morder kan være blevet inspireret af NSU-drabene.

>> SE OGSÅ: Demos: Har vi en dansk nazisag?

Foreløbigt viser politiets efterforskning, at morderen i 2016 donerede 150 euro til det fremmedfjendske parti AfD (Alternative für Deutschland). Han sendte pengene med budskabet: "Valgkampagnedonation 2016: Gud velsigne jer".

AfD fik ved sidste valg 12,6 procent af stemmerne ved forbundsdagsvalget. 

153 nazistiske mord

De tyske myndigheder har fastslået, at nynazister siden 1990 har begået 63 mord, men de to aviser Tagesspiegel og Die Zeit har gennemlæst retsdokumenter og har fundet frem til, at der er tale om 152 mord. De 89 af dem er dog blevet fejet af bordet af politiet, selv om de havde en tydelig nynazistisk baggrund.

De nazistiske grupper har bevæbnet sig til tænderne med alt fra maskingeværer, sprængstof, granatkastere til slag- og stikvåben, men politiet har konsekvent undervurderet truslen fra højre, skriver aviserne.

"Undersøges til bunds"

Mordet på Walter Lübcke får nu mange tyske politikere til at advare mod truslen fra højreekstremismen. Det gælder også forbundskansler Angela Merkel (CDU).

– Mordet på Lübcke skal undersøges til bunds for alle mulige tegn på højrefløjsekstremistiske tendenser og netværk, lovede hun i en tale i Dortmund, skriver dagbladet Die Zeit.

>> LÆS OGSÅ: Efterforsker 275 sager om nazisme i Tysklands hær

Den socialdemokratiske udenrigsminister Heiko Maas erkendte problemet i en kommentar til dagbladet Bild.

– Tyskland har et terrorproblem. Vi har mere end 12.000 højreekstremister, der har forpligtet sig til at udføre voldshandlinger i vores land. 450 af dem har været i stand til at gå under jorden, selv om der er arrestordrer på dem, sagde han forleden og lovede at "bekæmpe ondet til roden".

Jorden gødet for nazister

Men trods løfterne fra de dominerende politikere, blev mordet på Walter Lübcke i dagevis "nedprioriteret af medierne og næsten ignoreret af den politiske elite", kritiserer Neues Deutschland og partiet Die Linke.

De påpeger, at nazistiske, fremmedhadende og højreekstreme bevægelser i Tyskland i årevis har fået næring gennem politikernes tavshed og deres forkerte politik i Forbundsdagen, statsapparatet og i delstaterne.

Vi har mere end 12.000 højre-ekstremister, der har forpligtet sig til at udføre voldshandlinger.
Heiko Maas, udenrigsminister

For eksempel kunne den tyske nationale efterretningstjeneste, Verfassungsschutz, i år skrive til politikerne i Forbundsdagen, at "fjenderne af demokrati" ikke findes til højre, men på den politiske venstrefløj.

Stefan Huth fra junge Welt fortæller, at Verfassungsschutz efter mordet på Walter Lübke 2. juni har afleveret en ny rapport til regeringen, hvori man opfordrer til øget opmærksomhed på højreekstremismen.

– Men samtidig kræver Verfassungsschutz mere overvågning og flere penge til politiet. Af erfaring ved vi, at venstrefløjen vil blive overvåget mere, siger redaktøren over telefonen fra Berlin.

Han husker også, hvordan politiet i 1970'erne brugte enorme kræfter og ressourcer på at uskadeliggøre Rote Arme Fraktion (RAF), men ikke prioriterede kampen mod højreekstremismen.

– Det skete i hvert fald ikke i sagen om mordergruppen fra NSU, siger Stefan Huth, der i øvrigt ikke sympatiserede med det hedengangne RAF.

Fremmedhetz

Stefan Huth mener, at politikere fra regeringspartierne har et indirekte ansvar for højreekstremismens fremmarch.

Indenrigsminister Horst Seehöfer fra CDU's bayeriske søsterparti CSU udtalte for eksempel om sidste sommers fremmedfjendske demonstrationer i byen Chemnitz i det østlige Tyskland, at han – hvis han kunne – ville have sluttet sig til demonstrationen – hvis blot ikke han var indenrigsminister.

– Problemet med indvandring er alle problemers moder, sagde Horst Seehöfer ifølge dagbladet Die Welt.

Demonstrationerne var arrangeret af den fremmedfjendske Pegida-bevægelse.

Forbundspræsident Joachim Gauck, der er præst og tidligere antikommunistisk menneskeretsaktivist i DDR, efterlyste – kort efter mordet på Walter Lübcke – en "større tolerance overfor højrefløjen", citerer magasinet Spiegel ham.

Da udtalelsen faldt, var det dog ikke offentligt kendt, at mordet i Kassel var en højreekstremistisk forbrydelse.

Hetz mod Walter Lübcke

Bemærkelsesværdigt startede regeringspartiet CDU's tidligere forbundsdagsmedlem, Erika Steinbach, tidligere i år en hetz mod den nu afdøde Walter Lübcke på grund af hans syn på flygtninge.

Det politiske klima er ændret i forhold til, hvad man kan tillade sig at sige i det offentlige rum.
Stefan Huth, redaktør

Hun var talskvinde for menneskerettigheder og humanitær hjælp i CDU's parlamentsgruppe. Men er i dag stærkt fremmedfjendsk.

Erika Steinbach afviste for eksempel i et stykke tid at slette dødstrusler mod Lübcke, offentliggjort af brugere på hendes hjemmeside, rapporterer radioen deutschlandfunk.de.

Eksemplet viser – ifølge Stefan Huth – at både CDU-politikere og socialdemokratiske politikere fra partiet SPD direkte eller indirekte har deltaget i hetzen mod flygtninge og tyske statsborgere, der hjælper flygtningene.

– Det politiske klima her i landet er ændret i takt med ankomsten af flere flygtninge. Alternative für Deutschland (AfD, red.) har haft stor succes, og flere tabuer er brudt i forhold til, hvad man kan tillade sig at sige i det offentlige rum – ting der før i tiden var unævnelige, siger redaktøren.

Han bemærker, at AfD øjeblikket er i kridthuset og forhandler med CDU i delstaten Sachsen-Anhalt om at danne en koalitionsregering med en stram udlændingepolitik i centrum. Delstatens CDU-afdeling skriver i et diskussionspapir, at en koalitionsregering med AfD må "forene det sociale med det nationale".

AfD nedtoner Hitler-kritik

AfD, der fik 10 procent af stemmerne ved det seneste EU-parlamentsvalg, er også kommet i uvejr på grund af mordet på Walter Lübcke.

Ikke nok med at morderen stemte på og støttede partiet økonomisk – selve AfD's formand, Alexander Gauland, har et noget uldent forhold til nazismen, skriver en kommentator i dagbladet Die Zeit.

Gauland nedtonede sidste år den tyske nazismes forbrydelser i en tale til partiets ungdomsforbunds kongres i byen Seebach, Thüringen. 

– Nationalsocialismen var blot en lille parantes – en fugleklat – i over 1000 års succesfuld tysk historie, sagde han ifølge Die Zeit til stort bifald fra salen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. jun. 2019 - 12:15   28. jun. 2019 - 15:15

Tyskland

ah@arbejderen.dk
Mordet på Walter Lübcke 2019
  • Walter Lübcke, regeringspræsident i Kassel i delstaten Hessen og medlem af det kristen-konservative parti CDU, blev fundet dræbt 2. juni 2019.
  • Morderen er nazisten Stephan Ernst, der har tidligere domme for nazistisk inspireret vold og trusler. 
  • Motivet er angiveligt Walter Lübckes ja til, at Tyskland i 2015 modtog hundredetusinder af syriske flygtninge.
  • Der er mere end 12.000 voldelige højreekstremister i Tyskland – 450 er gået under jorden.
  • Mellem 2000-2007 gennemførte den nazistiske mordkommando NSU (National Socialist Underground (NSU) ni mord på indvandrere.
  • Tidligere forbundsdagsmedlem Erika Steinbach fra CDU har i et år kørt en mediehetz mod den nu afdøde Walter Lübcke på grund af hans syn på flygtninge.

Kilder: junge Welt, Neues Deutchland, Die Zeit