Nægter at underskrive USA-aftale
Frankrig vil ikke underskrive handelsaftalen TTIP mellem EU og USA i 2015. Dét fastslår landets minister for udenrigshandel, Matthias Fekl, skiver netportalen euractiv.com.
Vi er nødt til at bevare staternes ret til at sætte sine egne standarder.
Matthias Fekl
Ministeren udtaler, at Frankrig ikke kan underskrive aftalen (kaldet Transatlantic Trade and Investment Partnership), hvis den såkaldte ISDS-ordning er med. ISDS tillader, at virksomheder kan anlægge sag mod en stat, hvis virksomheden har lidt økonomisk skade ved en handel eller aftale.
Ifølge euractiv.com bliver netop ISDS heftigt debatteret mellem TTIP-forhandlerne fra EU og USA.
– Frankrig ønsker ikke, at ISDS skal indgå i forhandlingsmandatet, sagde Matthias Fekl i det franske senat.
– Vi er nødt til at bevare staternes ret til at sætte sine egne standarder og anvende dem for at opretholde et uvildigt retssystem og følge egne værdier, sagde han.
Også den tyske økonomiminister har flere gange givet udtryk for sin støtte til handelsaftalen med USA – på betingelse af at den ikke omfatter ikke ISDS.
Under et besøg i EU-parlamentets plenarmøde i Strasbourg i oktober forsøgte Anthony Luzzatto Gardner fra USA's EU-mission at gyde olie på vandene og forsvare ISDS-mekanismen.
– Vores budskab til befolkningerne i Europa er, at vi ikke bør feje den af bordet, men at afslutte diskussionen og forbedre den, sagde han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
Abonnér
eller giv et bidrag via
87278
20. nov. 2014 - 14:20
22. nov. 2014 - 16:09
EU/USA frihandelsaftale (TTIP)
- I juli 2013 startede forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA.
- Den bærer navnet: Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)
- EU-kommissionen forhandler på EU's vegne, efter at de 27 medlemslande er enige om mandatet til forhandlingerne. Det danske folketing har sagt ja til et forhandlingsmandat, som er hemmeligt, men hvoraf dele er blevet lækket. Det gælder blandt andet kapitlet om investeringer.
- Målet har været, at en aftale er forhandlet på plads inden udgangen af 2015, men EU-kommissionen tror ikke på tidsplanen ifølge euractiv.com.
- 170 forbruger-, miljø- og solidaritetsorganisationer samt fagforeninger har dannet en alliance, der kritiserer forhandlingerne om TTIP.
- EU eksporterede i 2012 varer til USA for 290 milliarder euro og importerede for 204 milliarder euro. Handlen med serviceydelser har en værdi af cirka 140 milliarder euro hver vej. Det svarer til handel for mere end to milliarder euro hver dag.
- EU-kommissionen udsendte i september 2013 en rapport, hvorefter forventningen er, at en frihandelsaftale mellem EU og USA kan øge EU's samlede økonomi med 120 milliarder euro, svarende til en vækst på op til 0,5 procent over ti år. Rapporten forudsiger en vækst i USA's økonomi over ti år på 95 milliarder euro (0,4 procent) med TTIP.
- TTIP vil give de multinationale selskaber ret til at sagsøge et land, hvis politikerne vedtager en regel eller lov, der begrænser selskabets forventede profit.
Kilder: EU, BBC, Afrika Kontakt