Irak har verdens bedste olie og meget af den. Den pumpes op og eksporteres. Men alligevel lever næsten otte millioner i yderste fattigdom. Det er cirka hver fjerde iraker.
Det er først og fremmest krigens skyld, konstaterer Hans von Sponeck i forbindelse med 10-året for krigen mod Irak.
Hans von Sponeck er tidligere vicegeneralsekretær i FN, og han arbejdede i flere år som FN's koordinator for den humanitære bistand til Irak.
14 procent af Iraks børn er forældreløse.
"Etniske konflikter er blevet en vigtig del af politik i Irak efter USA's og Storbritanniens invasion i 2003. Det er en polarisering, som Irak ikke kendte til tidligere", skriver von Sponeck på Global Research.
Irak havde engang et moderne sundhedsvæsen. Underernæring og en række sygdomme var så at sige overvundet. I dag er mæslinger, tyfus, tuberkulose udbredt.
Hans von Sponecks liste over anklager mod de, der påførste Iraks befolkning den ulovlige krig er lang: Brugen af ammunition med forarmet uran har udløst en miljøkatastrofe i dele af landet, hvor antallet af misdannede nyfødte er stort, og hvor uforholdsmæsigt mange bliver ramt af kræft.
Vold, tortur, kidnapning, død og fordrivelse "har bidraget til en stor vækst i psykiske sygdomme", skriver Sponeck.
Mindst 20 procent af irakere mellem 10 og 49 år kan ikke læse og skrive.
Og korruptionen er så udbredt, at Irak ligger nummer 169 ud af 176 lande i opgørelsen.
Vold og død har ramt de fleste familier.
Iraks regering har i 2011 opgjort antallet af forældreløse børn til 4,5 millioner. Det svarer 14 procent af børn og unge. To tredjedele af dem har mistet deres forældre siden 2003. Omkring 600.000 af dem lever på gaden.
I forbindelse med 10-året for invasionen har menneskeretsorganisationen Amnesty International udsendt en rapport, der undersøger retsvæsenet i Irak.
Den aktuelle status er forfærdende.
I 2012 blev 129 henrettet ved hængning. Tusinder er fængslet uden retssag eller dømt efter tilståelser afgivet under tortur.
Iraks terrorlove åbner for en brutal mangel på retssikkerhed, påpeges det i rapporten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278