24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Netanyahu støtter kurdisk stat

Israel på konfrontationskurs

Netanyahu støtter kurdisk stat

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har offentligt erklæret, at han støtter oprettelsen af en kurdisk stat i det nordlige Irak.

Netanyahu støtter en kurdisk stat i det nordlige Irak.
FOTO: Amir Cohen/Reuters/Scanpix
1 af 1

Israels premierminister Benjamin Netanyahu udtalte den 10. august til en gruppe republikanske kongresmedlemmer fra USA, at han er tilhænger af oprettelsen af ​​en kurdisk stat i dele af Irak.

Kurderne er tapre, pro-vestlige mennesker, der deler vores værdier.
Benjamin Netanyahu

Det skriver Jerusalem Post.

– Jeg har en positiv holdning til etablering af en kurdisk stat i de kurdiske områder af Irak. Kurderne er tapre, pro-vestlige mennesker, der deler vores værdier, sagde Netanyahu.

Udtalelsen faldt næppe i god jord i USA, hvor udenrigsminister Rex Tillerson har bedt kurderne i Irak at at udskyde den planlagte folkeafstemning om selvstændighed den 25. september.

Allerede i 2014 støttede Netanyahu en kurdisk stat. Dengang sagde han på et møde i det israelske Institut for Nationale Sikkerhedsstudier, at "kurderne er en krigernation, der er politisk moderat, politisk engagerede. De er værdige til at få en stat."

Israel modtager i dag 75 procent af sin olie fra irakisk Kurdistan. Israel har længe haft hemmelige kontakter med den kurdiske regering i Erbil i Irak og har ført udenrigspolitik for at svække Syrien og Irak.

Det har også været hemmelige møder i Tel Aviv mellem kurdiske ledere fra Syrien og israelske embedsmænd, siger professor Ofra Bengio ved kurdisk studium på Tel Aviv University.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. aug. 2017 - 10:17   16. aug. 2017 - 10:20

Israel

ah@arbejderen.dk
Kurdernes historie
  • Kurderne er gennem et århundrede blevet udnyttet af Mellemøstens stater og Vesten som brikker i forskellige konflikter om olie, vand, og magtforholdene i regionen.
  • Kurderne har haft delvis autonomi i irakisk Kurdistan siden 1991. Kurderne udgør cirka 17 procent af Iraks befolkning – i alt fire millioner mennesker.
  • Der bor også kurdere i Tyrkiet, Iran og Syrien.
  • Frem til Første Verdenskrig var de kurdiske områder delt mellem Persien og det tyrkiske Ottomanske Imperium.
  • I 1919 forhandlede stormagterne i Paris om kurdernes ønske om en selvstændig stat.
  • Sèvres-traktaten fra 1920 omtaler et autonomt Kurdistan, men Lausanne-traktaten i 1922 gav dele af Kurdistan til Irak og Iran, andre dele til Syrien, mens størstedelen forblev en del af Tyrkiet.

Kilde: Internationalt Forum