04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Nordkorea er ikke udenfor pædagogisk rækkevidde"

Nordkorea-ekspert:

"Nordkorea er ikke udenfor pædagogisk rækkevidde"

Når Nordkorea spiller med musklerne, er det udelukkende fordi USA gør det, siger Korea-eksperten Geir Helgesen.

Der skal ro på den koreanske halvø nu. Dæmp gemytterne. Tænk jer om to gange.

Sådan lyder opfordringen fra Geir Helgesen, leder af Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, til begge sider midt under den optrappede situation mellem Nordkorea og Sydkorea-USA.

USA og Sydkorea gennemfører militære øvelser, der inkluderer atomvåben, og Nordkorea har svaret igen med at opsige våbenhvileaftalen.

- Nordkorea spiller højt spil og skælder modparten hæder og ære fra. De føler sig isolerede og alene. De optrapper retorikken. Men de er omringet af fjender, og der har flere gange været skudepisoder ved grænsen. Retorikken i øjeblikket er voldsom, men jeg mener, at der er god grund til at nedtone  situationen lidt. Lad os "downplaye" situationen. Det skader ikke. Vi må have ro på, siger han til Arbejderen.

I sidste uge lød det ellers krigerisk fra Nordkorea:

Nordkorea spiller højt spil og skælder modparten hæder og ære fra.
Geir Helgesen, Asien-ekspert

"Da USA er ved at antænde en atomkrig, vil vi forbeholde vores ret til forebyggende atomangreb mod dem, der angriber os, for at beskytte vores interesser", sagde en talsmand for det nordkoreanske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet KCNA.

Tirsdag i sidste uge opsagde Nordkorea så den våbenstilstandsaftale, som Nord- og Sydkorea samt USA indgik i 1953.

Den 14. marts meddelte en talsmand for det nordkoreanske udenrigsministerium, at situationen med Sydkoreas og USA's igangværende militærøvelser Key Resolve og Foal Eagle tæt på grænsen var en situation "meget tæt på krig, og at DPRK (Nordkorea, red.) ikke længere følte sig bundet af våbenhvileaftalen".

Nord- og Sydkorea er teknisk set stadig i krig med hinanden, efter at Koreakrigen endte med en våbenhvileaftale i stedet for en fredsaftale i 1953.

USA-svar

USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, har meddelt, at USA vil forstærke sit missilforsvar i Alaska for at imødegå stadigt kraftigere trusler fra Nordkorea.

USA har i Alaska kapacitet til hurtigt at udstationere yderligere 14 af de jordbaserede såkaldte interceptorer, der skal nedskyde fjendtlige missiler.

Rolig nu

Geir Helgesen er enig i, at Nordkoreas reaktion virker voldsom.

- Det kunne se ud som om Nordkorea er paranoide. Men de mener jo, at erfaringen skræmmer. De tager det alvorligt, at USA invaderede Irak, Afghanistan og Libyen og sørgede for regimeskifter dér, siger han til Arbejderen.

Han opfordrer til omtanke.

- Mit budskab må være, at for at køle den tilspidsede situation ned, duer en optrappet kritik af Nordkorea ikke. Det gør Vestens trusler heller ikke. Det kan give den stik modsatte reaktion. Nordkorea er ikke udenfor pædagogisk rækkevidde. Det skriver USA's tidligere udenrigsminister under Bill Clinton, Madeleine Albright, jo direkte i sine erindringer, mens Bill Clinton selv var åben overfor et besøg i Pyongyang for år tilbage.

Koreaeksperten håber, at "nogen i Sydkorea forstår, at et alvorligt pres på Nordkorea afføder dét, vi ser nu".

- Retorikken bliver hårdere. Så derfor kan vi risikere, at der kan komme uhyggelige meddelelser fra parterne, siger Geir Helgesen.

Ansvaret

Han mener, at også USA og Sydkorea bærer et ansvar for den tilspidsede situation.

- USA og Sydkorea demonstrerer, at de vælger et militært svar ved den ene gang efter den anden af afholde øvelser helt op til grænsen. Når Nordkorea spiller med musklerne, er det udelukkende fordi USA gør det.

Geir Helgesen tror, at Nordkorea faktisk ventede et dialog-udspil fra Vesten, efter at den nye leder Kim Jong Un var kommet til og havde luftet ideer om reformer.

- Han forventede en positiv respons fra omverdenen. Det fik han ikke.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. mar. 2013 - 11:31   02. maj. 2018 - 12:49

Korea

Anders Fenger
Skribent