NATO-øvelsen 'Trident Juncture 2018' den 25. oktober i store dele af Norge har fået fredbevægelsen i Norge til at vise tænder.
I disse dage er politiske partier, fredsorganisationer og enkeltpersoner i fuld gang at fokusere skarpt på øvelsen. Fra 20. oktober, og så længe øvelsen varer, er der demonstrationer og aktioner, fremgår det af gruppen Stopp NATO's hjemmeside.
Øvelsen er en del af en voldsom opbygning af NATO's front mod Rusland. NATO rykker længere og længere mod Ruslands grænser.
Steinar Eraker, Stopp NATO
– Der er så mange aktiviteter, at jeg har svært ved at nævne dem alle. Men den 20. oktober er der den største protestdemonstration i byen Trondheim, og der er stor demonstration i Oslo den 27. oktober, fortæller Steinar Eraker, leder af Stopp NATO, der er en af flere grupper, som er gået sammen om at protestere.
Selv bor han nær Stavanger i det sydlige Norge.
NATO er aggressiv
– Øvelsen en del af en voldsom opbygning af en front mod Rusland. NATO flytter længere og længere imod Ruslands grænser. Øvelsen er vendt mod Rusland, selv om dette land har otte procent af NATO's krigsbudget. NATO er særdeles aggressiv. Det andet aspekt i øvelsen er, at nordmænd skal vænnes til at se militær i nærmiljøet, beklager Steinar Eraker.
Allerede lørdag er der møde i Rogaland mod NATO-øvelsen og demonstration den 27. oktober i Bergen. Det venstreorienterede parti Rødt står bag sig egen landsdækkende aktionsdag mod øvelsen 20. oktober.
Op til Trident Juncture har fredsbevægelsen sat fokus på NATO's rolle i Norge. Det nordiske land har siden Anden Verdenskrig erklæret, at der aldrig vil komme fremmede tropper på norsk jord, så længe landet ikke er truet .
Lørdag besøgte fredsaktivister området ved Hønefoss, der huser en permanent efterretningsstation, som forbinder Norge elektronisk med NATO's hovedkvarter.
Mange grupper protesterer
Med i de samlede protester mod Trident Juncture er Stopp NATO, Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihet , Nej til NATO og andre mindre grupper, beretter Steinar Eraker.
– Men der er også opstået en del lokale grupper mod øvelsen, og også imod USA's base på flyvestationen i Trondheim, der er en permanent base, selv om regeringen påstår, at de 300 amerikanske soldater "roterer", forklarer Steinar Eraker, der mener, at det krænker Norges selvpålagte forbud mod udenlandske baser på norsk jord i fredstid.
Det huer heller ikke Steinar Eraker, at 800 britiske soldater i de næste fem år skal udstationeres på en base i Norge på rotationsbasis.
I 1949, da Norge blev medlem af NATO, vedtog regeringen en såkaldt "base-erklæring" om, at der ikke vil blive åbnet for baser for fremmede landes stridskræfter på norsk territorium, så længe Norge ikke er blevet angrebet, eller er udsat for trusler om angreb.
Militariseret af NATO
Ifølge fredsbevægelsen i Norge militariseres Norge i stor grad af NATO.
USA-soldaternes aktiviteter i Værnes i Trøndelag og Setermoen i Indre Troms øges. Amtallet er måke så højt som 700.
USA's lager til militært isenkram i Trøndelag bliver opgraderet.
Radarsystemet Globus i Vardø er startet op og finansieret af USA. Den nye Globus III-radar, som vil blive opgraderet inden 2020, vil være under direkte kontrol af US Stratcom, der er navnet på USA's strategiske kommando.
Vardø-radaren og norske civile satellitter er en del af USA's atom-strategi.
USA's P-8 Poseidon overvågningsfly anvender Andøya-lufthavn.
USA har fået tilladelse til at bruge flypladsen i Rygge i forbindelse med NATO-øvelsen "Atlantic Resolve" og det europæiske "afskrækkelses-initiativ EDI.
Endelig har det norske forsvarsministerium bekræftet, at det USA-byggede kampfly F-22-Raptor er en del af Norges forsvar.
Til kamp for miljøet
En del miljøaktivister har ligeledes tilsluttet sig protesterne mod Trident Juncture. 50.000 soldater og tusindvis af køretøjer i Norge vil belaste både veje og natur og betyde forurening, lyder det fra Steinar Eraker.
– Et enkelt jagerfly sluger 3600 liter brændstof i timen, og tanks udleder en voldsom mængde dieselos, der i sidste ende belaster klimaet med CO2-udledning. Det er unikt, at klimaaktivister på den måde gør fælles front med krigsmodstandere, mener nordmanden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278