09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Norsk industrilaks er skadeligt for miljø og dig

Eksperter advarer:

Norsk industrilaks er skadeligt for miljø og dig

Flere eksperter mener, at norsk opdrætslaks er direkte skadelig for folkesundheden og miljøet. Danmarks Naturfredningsforening mener, du skal undgå at spise det. 

Danske forbrugere advares mod at spise opdrættet laks fra Norge. Laksen indholder for mange tungmetaller.
FOTO: Thomas Bjørkan/Wikimedia
1 af 1

Ved middagsbordet sidder du klar til at indtage en laksefilet fra Norge, der stadig ligger rygende varm på stegepanden. Men inden du fører gaflen mod munden, bør du læse resten af denne artikel.

For debatten, om norsk opdrætslaks er skadelig for folkesundheden eller ej, har rullet i en årrække.

I Norge publicerer Nasjonalt Institut for Ernæring og Sjømatforskning (NIFES) årlige forskningsresultater, der siger, at de positive sider ved norsk laks er større end de negative.

Undgå at spise opdrættet norsk laks.
Danmarks Naturfredningsforening

Men NIFES er blevet beskyldt for at danse lidt for tæt med opdrætsindustrien.

Brennpunkt, et program produceret af undersøgende journalister på NRK – norsk stats-tv – kunne i november vise, at en stor NISEF-undersøgelse havde som opgave kun at finde positive effekter af laksen. Det skulle tjene som industriens salgsargumenter.

Tungmetaller

For i 2006 viste forskning fra det amerikanske Cornell University, at norsk laks indeholdt for mange giftige tungmetaller. De anbefalede derfor, at man kun spiste norsk laks tre gange – om året.

Forskning fra Universitetet i Bergen i 2013 viste en mulig sammenhæng mellem tungmetaller i opdrætslaks og type-2 diabetes. Samme år advarede speciallæge Anne-Lise Monsen om, at gravide og børn burde holde sig langt fra opdrætslaks.

Ifølge Monsen lagres tungmetaller i kroppen i over 20 år og frigives ved amning. En kvinde vil derfor videregive halvdelen af sit lager af tungmetaller til sin førstefødte.

Danske myndigheder anbefaler omkring 300 gram fisk om ugen, mens gravide kun skal have 100 gram. Børn under tre år bør kun spise 25 gram om ugen.

Lakselus

Tungmetallerne i laks stammer fra opdrætsindustriens største problem; lakselus. Lusen, der gnaver sig ind i laksens skind, koster industrien fem milliarder kroner årligt. Laksen kan blive så inficeret, at nødslagtning er nødvendig.

En voksen fisk kan godt klare lusen, men ikke den unge vildlaksen, der ofte bliver smittet, når opdrætslaks ved et udheld slipper ud i havet. Den norske vildlaksbestanden er derfor halveret siden 1993 ifølge et norsk forvaltningsorgan.

For at få bugt med problemet forsøger man at rense fisken med kemikalier, der skal ætse lusen væk. Det rammer også skaldyr.

Flere norske rejefiskere er nu arbejdsløse, fordi rejerne ikke overlever mødet med de 67.000 ton kemikalier, der blev dumpet i havet langs den norske kyst i 2015 alene.

Omfanget er stadig ukendt på grund af manglende forskning. Det samme er konsekvenserne af, at de 1,2 millioner norske opdrætslaks producerer afføring svarende til 17 millioner mennesker, fremgår det af Brennpunkts undersøgelser.

Undgå norsk laks

Danmarks Naturfredningsforening (DN) anbefalede for et halvt år siden, at danske forbrugere undgå at spise opdrættet norsk laks.

– Vi står fast på vor anbefaling fra i sommer, siger præsident i DN Ella Maria Bisschop-Larsen til Arbejderen.

Hun mener dette er en sag, der handler om forbrugeroplysning. Og med dét, velbekomme.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. mar. 2017 - 21:36   27. mar. 2017 - 16:15

Norge

pv@arbejderen.dk