Linjerne er trukket hårdt op i den kamp, der for tiden udspiller sig mellem tilhængere og modstandere af et yderst omfattende lovforslag, den såkaldte Trade Union Bill, der omhandler strejkeretten blandt de britiske arbejdere.
Det handler slet og ret om at kriminalisere det arbejdende folk.
Ian Lavery, MP og leder af Labours faglige gruppe
En del af lovforslaget går ud på, at en strejke blandt ansatte inden for det, regeringen kalder "vigtig offentlig service", kun kan gennemføres, hvis 50 procent af fagforeningsmedlemmerne deltager i afstemningen om at gennemføre strejken.
Hertil kommer, at 40 procent af den samlede medlemsstand skal stemme for at strejke. Det betyder, at ved en deltagelse på 50 procent kan en strejke kun gennemføres, hvis 80 procent af de fremmødte stemmer for den.
Lovforslaget har ifølge den engelste avis The Morning Star fremkaldt store og udbredte protester fra aktive i både fagforeninger og den politiske opposition, der betragter lovforslaget som et direkte angreb på arbejdernes rettigheder.
Den britiske regering med den konservative premierminister David Cameron i spidsen argumenterer derimod for, at lovforslaget er med til at styrke demokratiet på arbejdspladserne.
Til trods for de mange protester stemte det britiske Underhus i midten af denne måned lovforslaget igennem. Dermed mangler det kun godkendelse fra Overhuset, før end det kan blive vedtaget som gældende lov.
Ifølge The Morning Star har den konservative regering kaldt lovforslaget en del af en "nødvendig modernisering" af de industrielle forhold i Storbritannien.
Men spørger man regeringens politiske modpart i partiet Labour, har lovforslaget hverken med modernisering eller demokrati på arbejdspladsen at gøre:
– Det handler slet og ret om at kriminalisere det arbejdende folk, sagde Ian Lavery, der er leder af Labours faglige gruppe i parlamentet, ifølge The Morning Star efter afstemningen.
Kan forvente reaktion
For Lavery er lovforslaget et udtryk for, at regeringen ikke ønsker, at de britiske arbejdere skal have mulig for at kunne kæmpe effektivt imod angreb fra arbejdsgivere:
– Formålet er at udrydde enhver form for modstand, særligt blandt lavtlønnede i den offentlige sektor og ikke mindst blandt kvinder, understregede Lavery og kaldte i samme omgang lovforslaget for et "glubsk frontalangreb" på den britiske fagbevægelse.
Regeringen skal derfor heller ikke tro, at modstanden mod Trade Union Bill stopper blot fordi, at den gøres til gælgende lov.
Efter afstemningen i parlamentet understregede Ian Lavery, at regeringen må forvente civil ulydighed som følge af lovforslaget, som han betegnede som "dårligt":
– Jeg forudser én ting, nemlig at almindelige mennesker, der trampes alt for meget på med denne lov, vil give jer en reaktion, sagde han i en tale direkte henvendt til regeringen og premierminister Cameron.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278