En ny valgalliance stiller op for første gang, når Island på lørdag går til parlamentsvalg. Folkefronten beskriver sig selv, som "det arbejdende folks redskab til at få opfyldt sine interesser ved at tage magten fra borgerskabet."
- Vi er imod vækst for enhver pris. Vi er imod vækst, der bare tjener finanskapitalen. Finanssystemet skal socialiseres, siger Thorvaldur Thorvaldsson til Arbejderen
Han er til daglig tømrer og medstifter af Folkefronten i Island.
- Måske kan man sige, at Folkefronten kæmper for et "antimonopolistisk demokrati", siger han over telefonen og tilføjer, at det faktisk bliver diskuteret i landet, efter at Island i 2008 og 2009 oplevede en total økonomisk nedsmeltning på grund af en spekulativ finanssektor
Vækst eller velfærd
Så Folkefronten spiller en politik på banen, som Thorvaldsson og medlemmerne af Folkefronten oplever, der er interesse for. Den udfordrer hovedbudskabet fra de fleste politikere om, at der er brug for stor og hurtig økonomisk vækst for at komme sig efter sammenbruddet i 2008.
- Men vi påpeger, at vækst ikke er det vigtigste. Det vigtigste er fordelingen, at produktionen er bæredygtig, baserer sig på landets muligheder og er af kvalitet. Folkefronten vil genskabe den sociale velfærd på et solidt, islandsk grundlag.
Folkefronten stiller op i to valgkredse i hovedstaden Reykjavík, men forventer ikke at komme i Altinget på lørdag.
- Spærregrænsen er fem procent, og når vi kun stiller op i to af seks valgkredse, skal vi i realiteten have cirka 10 procent af stemmerne i en valgkreds for at få valgt et mandat, forklarer Folkefrontens spidskandidat.
Mange vælgere synes, at de Venstre-Grønne har svigtet i EU-spørgsmålet.
- Men Folkefronten vil fortsætte sit politiske arbejde efter valget, uanset hvor mange stemmer vi får. Venstrefløjen må reorganiseres. De Venstre-Grønne er jo helt til rotterne, lyder det fra Thorvaldur Thorvaldsson.
Det er især på EU-spørgsmålet, at mange vælgere synes, at de Venstre-Grønne har svigtet. Partiets grundlag fastslår, at det er imod EU. Men siden partiet gik i regering med det islandske socialdemokrati i kølvandet på sammenbruddet, har er EU-modstanden tonet ned, og regeringen har i realiteten de sidste fire år forhandlet om optagelse i EU og gennemført en betydelig tilpasning til EU, kritiserer Thorvaldur Thorvaldsson.
- I befolkningen er over 60 procent imod EU, så det konservative Selvstændighedsparti og midterpartiet, Fremskridtspartiet, vinder tilslutning på grund af deres EU-modstand, fortæller Thorvaldur Thorvaldsson.
Boligkrise
Boligkrisen er et andet centralt emne i valgkampen, fortæller Thorvaldur Thorvaldsson.
For fire år siden, da tusinder af familier var truet af udsættelse af deres boliger, fordi de ikke kunne betale renter og afdrag, var han med til at stifte en "bevægelse for at beskytte folks hjem". Sådan oversætter han bevægelsens islandske navn til dansk. Bevægelsen har omkring 8000 medlemmer, og de har sat boligkrisen på valgets dagsorden.
Det er sådan Folkefronten skal arbejde. Sætte de spørgsmål på dagsordenen, som er vigtige for folk, og organisere kampen for at de bliver løst, slutter Thorvaldur Thorvaldsson.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278