23 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nyt manifest skal redde kapitalisme

Elite til topmøde i Davos

Nyt manifest skal redde kapitalisme

Tusinder af verdens rigeste personer laver et manifest for en "bedre" kapitalisme, der hensynsfuldt skal beskytte såvel miljøet som menneskerettighederne. World Economic Forum (WEF) starter tirsdag i Davos, Schweiz.

Klaus Schwab, grundlægger af World Economic Forum, præsenterede tirsdag på et pressemøde en kapitalisme, hvor virksomheder skal betale deres "rimelige andel" af skatterne, afvise korruption og opretholde bæredygtighed.
FOTO: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Tirsdag samler 3000 direktører og politiske ledere fra hele verden sig på det schweiziske skisportssted Davos for at diskutere den kapitalistiske verdens problemer og udfordringer.

Men at opføre sig menneskeligt betyder øgede omkost-ninger, som kapitalist-erne ikke er villige til at yde. De skal jo have profitten hjem.
Anders Bjerre Mikkelsen, klimadebattør

I år, hvor World Economic Forum (WEF) fejrer sit 50-års jubilæum, har grundlæggeren Klaus Schwab fremlagt et nyt manifest for den kapitalistiske verdens aktører. Det første manifest stammer fra 1973.

Manifestet kommer i kølvandet på et år med De Gule Vestes store protester og langvarige strejker og protester imod Frankrigs præsident og hans pensionsreform og verdensomspændende demonstrationer imod klimaforandringer.

Bæredygtig kapitalisme?

Davos-arrangørerne erkender op til årets møde, at "den profitorienterede aktionær-kapitalisme i dag ikke er bæredygtig". Derfor skal en ny model for kapitalisme på banen, hedder det i WEF's nye Davos Manifest 2020, der allerede er offentliggjort.

Manifestet slår til lyd for, at "virksomheder skal betale deres rimelige andel af skatterne, udvise nul-tolerance overfor korruption, opretholde menneskerettighederne gennem deres globale forsyningskæder og gå ind for fair spilleregler i konkurrencen".

"En virksomhed behandler sine mennesker med værdighed og respekt. Det øger mangfoldigheden og stræber efter kontinuerlige forbedringer af arbejdsvilkårene og medarbejdernes trivsel", står der i manifestet.

Anders Bjerre Mikkelsen, civilingeniør, klimadebattør og forfatter til den aktuelle bog "Klima på afveje", erkender, at "det alt sammen lyder godt".

– Det er lige før, jeg fik tårer i øjnene, da jeg læste manifestet. Men det er ret uforpligtende. De ville måske gerne gå den vej, men det er ikke sådan, kapitalismen virker. Her gælder det nemlig om at presse citronen og få profit ved blandt andet at presse lønnen ned og svine miljøet, siger han til Arbejderen.

Skaber profit

Manifestet giver udtryk for, at en virksomhed er "mere end en økonomisk enhed, der genererer rigdom". Det har også "menneskelige og samfundsmæssige ambitioner" og er "en del af det bredere sociale system".

>> LÆS OGSÅ: Nye globale krisetegn i kapitalismens økonomier

Anders Bjerre Mikkelsen er uforstående. Han mener, at "hunden ligger begravet" i et af de allerførste afsnit af manifestet. Allerede i artikel A står der, at: "Formålet med et selskab er at engagere alle dets interessenter i vedvarende værdiskabelse".

– Et firma skal jo sørge for at skaffe profit til sine aktionærer. Og for at det kan lade sig gøre, må blandt andet lønnen til de ansatte ned. Kapitalisterne bliver så at sige nødt til at være grove i filten. Ellers går de konkurs, lyder det fra Anders Bjerre Mikkelsen.

– Arbejderne og de, der dyrker markerne, kender til de mindre lønninger og dårlige arbejdsforhold – bare tænk på de, der arbejder i tekstilindustrien eller råsfofudvindingen i de fattigere lande, fortsætter Anders Bjerre Mikkelsen, der er medlem af Kommunistisk Parti.

Retten til at organisere sig i en fagforening er da heller ikke nævnt med et eneste ord i det nye manifest.

Miljøhykleri

Ifølge manifestet fra WEF skal kapitalismen også i højere grad passe på naturen.

Davos-mødernes stifter og formand, den tyske økonom Klaus Schwab tager i en artikel på weforum.org den svenske skoleelev og klimaaktivist Greta Thunberg til indtægt for målet om en bæredygtig kapitalisme.

"Den unge svenske klimaaktivist har mindet os om, at det er et forræderi mod kommende generationer, hvis det nuværende økonomiske system bevares på grund af systemets miljømæssige uholdbarhed", skriver Klaus Schwab.

Han taler direkte om den positive "Greta Thunberg-effekt" og tilføjer, at de unge generationer ikke længere ønsker at arbejde for, investere i eller købe fra virksomheder, "der mangler værdier ud over at maksimere aktionærværdien", som han udtrykker det.

Anders Bjerre Mikkelsen mener, at det er "frækt at tage Greta Thunberg til indtægt" for en ny form for kapitalisme.

– Det koster penge at tage hensyn til miljøet. At opføre sig menneskeligt betyder øgede omkostninger, som kapitalisterne ikke er villige til at yde. De skal have profitten hjem, så på mig virker citaterne om at passe på naturen ret komiske, siger han.

Klimatrusler

WEF har som vanligt udgivet en rapport op til mødet i Davos om de største trusler mod verdensøkonomien. Her fremgår det, at klimaændringer er absolut den største globale trussel med ekstremt vejr, miljøkatastrofer, tab af biologisk mangfoldighed, naturkatastrofer og manglende tiltag for at hindre klimaforandring.

Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt knap 750 eksperter og beslutningstagere blandt WEF's forskellige medlemsgrupper.

– Ja, klimaforandringerne er og bliver den største trussel. Dét har WEF sådan set ret i. De har tilsyneladende lagt deres taktik om. Først ville verdens kapitalister ikke anerkende klimaproblemerne. Så gik de imod dem, der påpegede dem. Nu anerkender WEF problemerne, fordi opmærksomheden er så stor på globalt plan, lyder det fra Anders Bjerre Mikkelsen.

Han aner en ny taktik fra de "smarteste" af verdens kapitalister.

– Budskabet fra mødet i Davos vil være: Se at få givet din virksomhed et grønt image, så du har et godt udhængsskilt. Pynt op. Sådan kan der skabes yderligere grøn profit.

Fra Trump til Merkel

Sammen med Bildebergmøderne er Davos-mødet årets vigtigste møde blandt kapitalister. WEF er en medlemsorganisation. Medlemmerne tæller de fleste af verdens største virksomheder.

Hvert år bliver en lang række af verdens regeringsledere samt ledere fra internationale organisationer som FN, Verdensbanken og IMF samt kunstnere inviteret.

Arrangøren af årets event i Davos forventer, at omkring 3000 erhvervsledere og politikere vil flyve ind fra hele verden for at debattere klimaspørgsmålet på det luksuriøse skisportssted.

Andre emner på dagsordenen er handelskrige, cyberangreb, fattigdom samt "utilfredse befolkninger", der gør, at politikere ikke kan regere ordentligt.

Med på mødet vil være erhvervslederne Michael Dell fra Dell, James Dimon fra JP Morgan, Punit Renjen fra Deloittes, Ginni Rometty fra IBM, Sheryl Sandberg fra Facebook, George Soros, formand for Soros Fund Management og Ren Zhengfei fra Huawei.

Ifølge Ritzau og WEF deltager 29 danskere i årets topmøde, heriblandt repræsentanter fra LEGO Group og Novo Nordisk.

Tilmeldte politikere er blandt andre Finlands nye premierminister Sanna Marin, Norges premierminister Erna Solberg, Tysklands kansler Angela Merkel, USA's præsident Donald Trump, EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen samt 50 andre statsledere og 35 finansministre.

Ruslands præsident Vladimir Putin har endnu ikke tilmeldt sig, men forventningen fra WEF er, at han kommer. Mødet i Davos vil vare fra tirsdag til fredag.

Protester

Der er annonceret flere demonstrationer mod Davos-mødet, blandt andet i dag i Graubünden. Fredag-lørdag i sidste uge blev der desuden afholdt et alternativt Davos-møde med titlen "Det andet Davos – System Change – not Climate Change", arrangeret af bevægelsen for socialisme i Schweiz.

Fra søndag den 19. januar til tirsdag morgen planlægger hundreder af unge WEF-kritikere en "skiudflugt" i området omkring Davos, skriver avisen Luzerner Zeitung. Det skyldes, at tusinder af betjente i de sidste par år har omringet og opdelt demonstrationer ved selve skisportsstedet, tilføjer avisen.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jan. 2020 - 06:00   20. jan. 2020 - 11:00

World Economic Forum

ah@arbejderen.dk
World Economic Forum
  • World Economic Forum blev grundlagt af den tyske professor Klaus Schwab i 1971. Han er stadig vært for det årlige møde, som afholdes i den schweiziske alpeby Davos i slutningen af januar.
  • World Economic Forum er en medlemsorganisation. Medlemmerne tæller de fleste af verdens største virksomheder.
  • Medlemsvirksomhederne betaler omkring 20.000 dollars for en billet til det årlige topmøde.
  • Derudover inviteres en lang række af verdens regeringsledere samt ledere fra internationale organisationer som FN, Verdensbanken og IMF samt kunstnere.