10 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Op imod million arter truet af udryddelse

FN advarer:

Op imod million arter truet af udryddelse

En million dyre- og plantearter står foran udryddelse, forårsaget af menneskelig ødelæggelse, lyder det i FN-rapport.

En sumatra-elefant i en flod i den indonesiske Aceh-provins 15. april,
FOTO: Chaideer Mahyuddin/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den største rapport hidtil om truslen mod verdens dyre- og plantearter, udarbejdet af 150 eksperter fra 50 lande, slår nu fast, at op mod en million arter står over for at blive udryddet på grund af ødelæggende menneskelig adfærd.

At beskytte naturens uvurderlige bidrag til menneskeheden vil være den afgørende udfordring i de kommende årtier.
Robert Watson, IPBES.

IPBES, der står bag den kommende rapport, er et globalt råd under FN for fremme af biodiversitet og økosystemer. Nyhedsbureauet AFP har fået fingrene i et foreløbigt udkast til den endelige rapport.

Ifølge udkastet har menneskelig aktivitet allerede "i stort omfang ændret" 40 procent af havmiljøet, 50 procent af søerne og vandløbene samt hele 75 procent af klodens jordarealerne. Og nu uddør arter i massevis.

Det skyldes forurende luft og drikkevand, mere sprøjtegift mod insekter, forgiftede fisk og udtørringen af mangroveskove ved kyster, som kan være med til at afbøde storme. Desuden er der også færre skove, der kan opsuge CO2.

Men årsagen er også manglen på egnede levesteder for dyr og planter, fordi stadigt større jordarealer bliver udnyttet til at dyrkning af fødevarer til mennesker.

Endelig påpeger IPBES, at ulovlig handel med dyrs kropsdele samt de menneskeskabte klimaforandringer gør sit til at true mange arter.

IPBES opfordrer til "radikale handlinger for at imødegå den nuværende "nedbrydning af miljøet", citerer nyhedsbureauet AFP.

– At beskytte naturens uvurderlige bidrag til menneskeheden vil være den afgørende udfordring i de kommende årtier, siger formand for IPBES, Robert Watson, der mener at tab af naturområder udgør en lige så stor trussel mod menneskeheden som klimaforandringer. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2019 - 10:20   25. apr. 2019 - 17:11

Miljø

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk