Organisationen af olieeksporterende lande, OPEC, besluttede på et møde i weekenden at fastholde produktionen af op til 30 millioner tønder olie om dagen, skriver Reuters.
De lave oliepriser, de laveste i fire år, rammer særligt hårdt de lande, som har et anstrengt forhold til USA.
Prisen på olie er siden juni faldet med omkring 30 procent, skriver BBC, men OPEC har altså ikke valgt at sænke produktionen for på den måde at presse prisen op. Prisen på olie er blandt andet faldet, fordi USA har skruet op for landets egen produktion, og fordi Saudi-Arabien har oversvømmet verdensmarkedet med billig råolie.
De lave oliepriser, de laveste i fire år, rammer særligt hårdt de lande, som har et anstrengt forhold til USA. Det drejer sig blandt andet om Venezuela, Rusland og Iran, som er afhængige af et vist prisniveau.
Saudi-Arabien er OPEC's største olieproducent.
Statsbudgetterne i Venezuela, Rusland og Iran afhænger af, at de kan sælge olie til en bestemt pris. Ifølge BBC er Iran og Venezuela, som begge er medlemmer af OPEC, afhængige af en oliepris på henholdsvis 131 og 118 dollars per tønde.
>> LÆS MERE: USA bruger olieproduktion som strategisk våben
USA's tætte allierede i OPEC, Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater, Kuwait og Qatar behøver en lavere pris, for at opretholde balancen i statsbudgetterne. Samtidig har disse lande opsparet milliarder af dollars, da olieprisen var høj. Det betyder, at de i en periode kan klare ekstremt lave priser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278