En administrerende direktør fra en af verdens største globale tøjkæder skal arbejde i blot fire dage for at tjene, hvad en tekstilarbejder i Bangladesh er et helt liv om at tjene.
Boomet i milliardærer er ikke et tegn på en blomstrende økonomi, men er et symptom på et totalt svigtende økonomisk system.
Binnie Byanyima
Dét viser nye tal fra den internationale nødhjælpsorganisation Oxfam i rapporten "An economy for the 99 percent". Den udkom, samtidig med at World Economic Forum i det schweiziske skisportssted Davos samler 3000 af verdens rigeste og mest indflydelsesrige personer til konference om kapitalismens udfordringer.
Rapporten afslører, at blot otte mænd i dag ejer det samme som halvdelen af verdens fattigste befolkning. I dag ejer Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim Helu, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg Larry Ellison, det samme som 3,6 milliarder mennesker. I dag bor der 7,6 milliarder mennesker på jorden.
>> LÆS OGSÅ: Kapitalismen i vores tid!
Oxfam har fundet navnene og beløbene i den schweiziske bank Credit Suisse Global Wealth Data-book fra 2016 samt i Forbes' billionaires-list 2016.
Der er i alt 2043 milliardærer i verden ifølge Forbes nyeste liste. Det er flere 233 milliardærer end i 2016.
Ulighed stor
Oxfam Ibis slår fast, at kløften mellem rige og fattige er langt større end frygtet. Rapporten indeholder interviews med kvinder, der arbejder i en tekstilfabrik i Vietnam. De arbejder 12 timer om dagen, seks dage om ugen, for at sy tøj til vestlige modefirmaer og kæmper vedholdende for at tjene 12 dollars om dagen.
Tilsvarende er verdens næstrigeste mand, ejeren af Inditex og tøjkæden Zahra, spanieren Amancio Ortega, god for 71,3 milliarder dollars, viser de nyeste tal fra Forbes.
Men der er ikke noget galt med ulighed, mener generaldirektøren i den britiske tænketank The Institute of Economic Affairs, Mark Littlewood. Han kritiserer rapportten. Ulighed giver dynamik i samfundet, mener han.
– Rigere mennesker er højtbeskattede. At reducere deres rigdom vil ikke føre til omfordeling, siger han til tv-stationen BBC.
Men ifølge Oxfam snyder verdens rige de fattigste lande for mindst 100 milliarder dollars hvert år. Det i sig selv er nok til at betale for uddannelse til de 124 millioner børn, der ikke går i skole.
Rapporten beskriver, hvordan de superrige bruger et netværk af adresser i skatteparadis for at undgå at betale deres rimelige andel af skatten, mens de har hyret en hær af formueforvaltere for at sikre afkastet af deres investeringer, som ikke er tilgængelige for almindelige borgere.
Ny milliardær hver anden dag
Sam Dumitriu, forskningschef i en anden konservativ, britisk tænketank, Adam Smith Institute, fastholder kritikken af "ulighedsstatistikkerne".
– Statistikker for ulighed maler altid det forkerte billede. I virkeligheden er den globale ulighed faldet massivt i de seneste årtier, siger han.
Men ifølge Oxfam er der i løbet af det seneste år kommet en ny milliardær til hver anden dag.
– Det er uanstændigt, at så meget rigdom ender på så få hænder, når én ud af 10 mennesker overlever for mindre end to dollars om dagen, siger Binnie Byanyima ifølge tv-stationen ABC News.
Hun mener ikke, at ulighed er tegn på et sundt samfund.
– Milliardærboomet er ikke et tegn på en blomstrende økonomi, men et symptom på et svigtende økonomisk system, siger hun og tilføjer, at de superrige øger deres formue og uddyber ulighedskrisen ved at undgå at betale skat, mens de sænker lønningerne og bruger deres magt til at påvirke politikere.
Svulmende overskud
Milliardær er ikke noget, man er blevet ved at skabe formuen selv, dokumenterer Oxfam. Over halvdelen af verdens milliardærer har enten arvet deres rigdom eller akkumuleret det gennem korruption og vennetjenester.
>> LÆS OGSÅ: Mere ulighedi verden
Indtægterne for de fattigste 10 procent af befolkningen er derimod kun steget med mindre end tre dollars om året fra 1988 til 2011.
– De mennesker, der syer tøjet, samler vores telefoner og producerer vores mad bliver udnyttet til at sikre en stabil forsyning af billige varer og skabe virksomhedernes og milliardærernes svulmende overskud, anklager hun.
Oxfams tal viser, at verdens rigeste ene procent satte sig på 82 procent af al den rigdom, der blev genereret sidste år. Organisationen spår, at verden i løbet af de næste 25 år vil opleve den første billionær.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278