23 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Palæstinensere raser over aftale mellem Israel og emiraterne

Omstridt aftale

Palæstinensere raser over aftale mellem Israel og emiraterne

Der er voldsomme reaktioner på sidste uges aftale mellem Forenede Arabiske Emirater og Israel om at indføre normale diplomatiske forbindelser. Det er en "belønning" til Israel, lyder kritikken.

Fredag protesterede palæstinensere i Nablus mod aftalen ved at sætte ild til portrætter af Benjamin Netanyahu, kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan og USA's præsident Donald Trump.
FOTO: Jaafar Ashtiyeh/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Palæstinenserne er de første til at fordømme fredsaftalen mellem Forenede Arabiske Emirater (UAE) og Israel om at oprette diplomatiske forbindelser mellem de to lande. 

Aftalen, som blev offentliggjort i Washington i torsdags, tilskynder til øget turisme og handel mellem begge lande. 

Hanan Ashrawi, medlem af den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO's ledelse, skriver på Twitter, at med denne aftale "bliver Israel belønnet for ikke åbent at erklære, hvad det ulovligt har gjort ved Palæstina siden besættelsens start."

Israel bliver belønnet for, hvad det har gjort ved Palæstina siden besæt-telsens start.
Hanan Ashrawi, PLO

Abu Rudeineh, talsmand for den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas, betegner aftalen som "et forræderi mod Jerusalem, Al-Aqsa og den palæstinensiske sag. Hverken UAE eller nogen andre har ret til at tale i det palæstinensiske folks navn", citerer TV-stationen Al Jazeera ham for at sige.

Han opfordrer Den Arabiske Liga og Organisationen for Islamisk Samarbejde til at holde hastemøder og "afvise aftalen". Selv har Mahmoud Abbas beordret den palæstinensiske ambassadør i UAE hjem.

"Fjende af Palæstina"

Også Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan overvejer ifølge presserapporter at suspendere de diplomatiske bånd med Forenede Arabiske Emirater og trække sin ambassadør hjem, rapporterer Al Jazeera.

Sydafrika, Iran og houtierne i Yemen har indtil videre også modsat sig aftalen officielt.

Det israelske arabiske parti Balad anklager UAE for officielt at have "tilsluttet sig Israel imod Palæstina, og placeret sig i den lejr, der udgør en fjende for det palæstinensiske folk", citerer middleeasteye.net.

Balad tilføjer, at det er velkendt, at Israel og USA har koordineret udenrigspolitik med golflande som UAE, Kuwait og Bahrain gennem en række år.

Mod Iran

I USA fordømmer den største organisation for antizionistiske jøder, Jewish Voice for Peace, aftalen.

– Indtil Israel ikke længere undertrykker palæstinensere og krænker deres rettigheder, bygger ulovlige bosættelser, opretholder et apartheidregime og angriber menneskerettighedsforkæmpere, vil aftalen mellem Trump, Netanyahu og Israel ikke være andet end teater, siger leder af Jewish Voice for Peace Stefanie Fox til netportalen Middle East Eye.

Hun mener, at aftalen skal ses i sammenhæng med, at Israel gennem de seneste år har strammet grebet om palæstinenserne, og USA har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, anerkendt Golanhøjderne som israelsk territorium og skabt en såkaldt mellemøstplan, der anerkender israelske bosættelser i store dele af Vestbredden.

Medea Benjamin, der er leder af den amerikanske fredsorganisation Codepink, skriver på netstedet antiwar.com, at for at forstå aftalen må den ses i lyset af fjendtlighederne mellem golflandene, USA, Israel og Iran.

"Aftalen er et led i at skubbe Irans voksende indflydelse i regionen tilbage", skriver Medea Benjamin, der blandt andet er forfatter til bogen Inside Iran.

"Isen brudt"

Til gengæld fik aftalen USA's præsident Donald Trump til glædesstrålende at tweete: "Kæmpe gennembrud i dag".

Aftalen, som omtales som en fredsaftale, gør UAE til den første arabiske golfstat og den tredje arabiske nation efter Egypten og Jordan til at oprette diplomatiske bånd til Israel, rapporterer netportalen middleeasteye.net.

USA tager selv stor ære for sin rolle som mægler i de forhandlinger, der nu udmønter sig i aftalen. Trump forudser, at flere golflande vil følge i UAE's fodspor.

– Nu hvor isen er blevet brudt, forventer jeg, at flere arabiske og muslimske lande vil følge efter, sagde han på en pressekonference, refererer TV-stationen CNN.

UAE, der er et sheikdømme, forsvarer aftalen med, at Israel har lovet at stoppe den planlagte annektering af store dele af Vestbredden.

"Under et telefonopkald med præsident Trump og premierminister Netanyahu blev der opnået en aftale om at stoppe den israelske annektering af de palæstinensiske områder, tweetede kronprins Mohammed bin Zayed.

Alligevel slog Benjamin Netanyahu fast på en pressekonference i sidste uge – efter fredsaftalens indgåelse – at annekteringen "stadig var på bordet", og at han stadig var "forpligtet", citerer mideasteye.net.

EU støtter aftalen

For aftalen er indtil videre Oman, Mauretanien, Egypten, USA, UAE, EU-kommissionen og medlemslandene Storbritannien, Frankrig og Tyskland. Dog udtaler EU-medlemmet Luxembourgs udenrigsminister Jean Asselborn, at aftalen lader "palæstinenserne i stikken", citerer dagbladet Times of Israel.

FN's generalsekretær António Guterres udtaler, at "ethvert initiativ, der kan fremme fred og sikkerhed i Mellemøsten, er velkomment".

Ifølge dagbladet Times of Israel skønner israelske økonomer, at eksporten til UAE kan stige fra de nuværende 300.000 dollars om året til 300-500 millioner dollars. Iagttagere forventer, at de to lande vil øge samarbejdet om våbenhandel, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. aug. 2020 - 14:01   19. aug. 2020 - 23:16

UAE/Israel

ah@arbejderen.dk
Forenede Arabiske Emirater
  • Forenede Arabiske Emirater (UAE) er et olierigt ørkenland beliggende i den sydøstlige del af den Arabiske Halvø.
  • Landet er en føderation bestående af syv emirater.
  • Hovedstaden er Abu Dhabi.
  • Ligger ud til Den Persiske Golf  overfor Iran og grænser op til Oman, Saudi-Arabien og Qatar. 
  • Styreform: enevældigt emirat.
  • Præsident: Khalifa bin Zayed al-Nahayan.
Israel
  • Zionistisk stat.
  • Hovedstad: Tel Aviv.
  • Befolkning: 8,2 millioner.
  • I 1922 viste den første folketælling i Palæstina, at der var 757.182 indbyggere, heraf 11 procent jøder.
  • Israel blev oprettet i 1948.
  • De fleste palæstinensere måtte flygte efter 1948 på grund af trusler og terrorangreb fra zionistiske jødiske grupper. 
  • Et mindretal på 156.000 – eller 18 procent – forblev inden for den nydannede israelske stats rammer. I dag er antallet vokset til 1,1 millioner.
  • Israel består af 81 procent jøder og 19 procent arabere og andre grupper.
  • De 19 procent udgøres af 14 procent muslimer, kristne 2,7 procent, og den muslimske "sekt" druserne udgør 1,7 procent.
  • Israel adskiller ikke på grund af racer, men mellem religioner. Kun jøder kan aftjene værnepligt og købe jord.
  • Alle voksne borgere har stemmeret. Palæstinensere i de af Israel besatte områder har ikke israelsk stemmeret.
  • Siden 1976 har USA givet 234 milliarder dollars i militær bistand til Israel.

Kilder: Verdenbanken, PLO, CNN og BBC

>> Hvad er zionisme?