19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Pensionsreform får hundredetusinder på gaden

Demo igen på onsdag

Pensionsreform får hundredetusinder på gaden

Hvis regeringen får vedtaget sit forslag, skal en ung starte indbetaling til pensionssystemet som 19-årig for at få ret til højeste pension i en alder af 62 år, men inden den tid er pensionsalderen hævet til mindst 64,5 år.

Metalarbejdere i Marseilles havde taget det varme værktøj med, da de tirsdag demonstrerede mod angrebet på pensionen. 370.000 mennesker var på gaden i op mod 200 byer i Frankrig.
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP/Scanpix
1 af 1

På onsdag går både unge og gamle franskmænd igen på gaden for at protestere med regeringens angreb på pensionerne.

Den 18. september lægger Francois Hollandes regering sit reformforslag frem i parlamentet. Forslaget vil gradvist hæve pensionsalderen til 65 år, kræve flere års indbetaling til pension for at få ret til højeste sats og fjerne en række pensionstillæg. 

På onsdag vil megafonerne knap nok være kølet ned efter de store demonstrationer tirsdag den 10. september. Her var der 370.000 demonstranter var på gaden i op mod 200 franske byer, oplyser CGT, Frankrigs største faglige landsorganisation, der er en af drivkræfterne bag kampen mod pensionsreformen.

Med den store arbejdsløshed ser CGT ingen grund til at hæve pensionsalderen.

Andre drivkræfter er de studerendes fagforening UNEF - 'Le Syndicat Étudiant'.

"Sammen forsvarer vi pensionen", lyder UNEF's appel til de unge om at være aktive i protesterne sammen med fagbevægelsen og pensionistorganisationer, fordi reformen vil forringe deres pensionsrettigheder. 

En sag for unge

Hvis den socialdemokratiske regering får vedtaget sit forslag, skal en ung begynde at betale til pensionssystemet som 19-årig for at få ret til højeste pension i en alder af 62 år, som er pensionsalder i dag.

Den blev indført for blot tre år siden, da den daværende konservative præsident Nicolas Sarkozy trods voldsomme protester hævede pensionalderen med to år. Nu vil Hollande hæve den yderligere 2,5 år frem til 2037.

Den franske fagbevægelse, der er delt efter politiske skel, er splittet i synet på regeringens udspil trods forringelserne. For eksempel har Frankrigs socialdemokratiske LO  (CFDT) besluttet ikke at deltage i protesterne:

- Hvorfor skal vi strejke. Vi kan få indføjet vores ændringer under behandlingen i parlamentet, siger CFDT's formand Laurent Berger ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Men de mere militante faglige landsorganisationer CGT og Force Ouvrière (FO) har forsøgt at påvirke regeringen, men uden held, lyder det fra CGT:

"Der er andre muligheder. CGT har fremlagt forslag, som er præget af sund fornuft, retfærdighed og effektivitet", skriver CGT på sin hjemmeside. Essensen i CGT's forslag er en pensionsalder på 60 år, og en pension på 75 procent af lønnen.

Med den store arbejdsløshed ser CGT ingen grund til at hæve pensionsalderen.

EU vil skåne arbejdsgiverne

Regeringens mål er at spare 20 milliarder euro om året på pensionsområdet. Det svarer til det underskud, der i dag er i pensionssystemet. Både arbejdsgivere og ansatte betaler bidrag til pensionsfonde, men det er ikke nok til at dække udbetalingerne til pension, så den franske stat dækker i dag underskuddet.

Det fremlagte forslag vil ifølge Radio France International spare 7,3 milliarder, men på sigt skal besparelsen op på 20 milliarder euro..

Forslaget pålægger også arbejdsgiverne at indbetale mere til pensionsfondene, og det er helt forkert, mener EU.

EU-kommissær for økonomi, Olli Rehn, har spurgt den franske regering om, hvordan den vil sikre, at pensionsreformen ikke belaster de franske arbejdsgivere:

- Pensionsreformen må ikke øge virksomhedernes omkostninger og gøre det sværere at skabe arbejdspladser, siger Olli Rehn ifølge Reuters.

En meningsmåling i den franske avis L'Humanité viser, at usikkerheden omkring fremtidens pensionsordning er stor, og at utilfredsheden med regeringens forslag er udbredt.

81 procent af franskmændene svarer, at de bekymrer sig for deres pension.

69 procent mener, at regeringens forslag går i den forkerte retning. 55 procent er imod forslaget om at hæve indbetalingskravet for at få højeste pension fra i dag 41, 5 år til 43 år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. sep. 2013 - 19:05   16. sep. 2013 - 19:15

Frankrig

se@arbejderen.dk
Pensionsreform i Frankrig
  • Pensionsalderen hæves gradvist fra 62 år i dag til 64,5 år i 2037.
  • Der skal indbetales til pension i 43 år for at få ret til højeste pension. I dag er kravet 41,5 år.
  • En række pensionstillæg bliver fjernet.
  • Arbejdsgiverne skal indbetale lidt mere til pensionsfondene, men bliver delvist kompenseret med andre lettelser.