10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politikere vil sende våben til syrisk opposition

Splid om USA's kurs i Syrien

Politikere vil sende våben til syrisk opposition

Stærke kræfter i USA's Kongres og Senat stiller forslag om at oprette en flyveforbudszone i Syrien og sende rifler, ammunition og raketter til den væbnede opposition.

Disse kræfter får nu øget støtte fra USA. Væbnede oppositionsfolk er her til rådslagning i Saif al-Dawla-bydelen i den nordlige syriske by Aleppo.
FOTO: Bülent Kilic/APF/Scanpix Denmark
1 af 1

USA og dets allierede forbereder sig på at øge støtten til den væbnede opposition i Syrien væsentligt.

USA's udenrigsminister John Kerry har netop lovet yderligere 60 millioner dollars i direkte støtte til den væbnede opposition. Hidtil har USA påstået kun at have leveret "ikke-dødeligt assistance", kaldet "non-leathal-assistance."

Vi bliver nødt til at gå ind med fodfolk. 

senator Lindsey Graham

I mandags udtalte den højt placerede demokrat Eliot Engel fra Kongressens Udenrigspolitiske Udvalg imidlertid, at han støtter "begrænset dødbringende assistance" til væbnede syriske oppositionsgrupper, forudsat at grupperne bliver "omhyggeligt undersøgt i processen".

Samtidig udtalte formanden for Senatets militære udvalg, Carl Levin, under en senats-høring om Syrien, at "en flyveforbudszone ville være nyttigt til at bryde dødvandet og bringe Assads regime til fald", citerer nyhedsbureauet AP.

En flyveforbudszone blev senest introduceret i Libyen i 2011.

Tomrum

Sagens alvor bliver understreget torsdag af en udtalelse fra den særdeles magtfulde tænketank, Foreign Policy Initiative, som er efterfølgeren til det neo-konservative projekt, "Project for a New American Century".

"I denne uge trådte centrale medlemmer af Kongressen ind i dét tomrum, der længe har eksisteret i forhold til USA's manglende lederskab i Syriens-konflikten, og de opfordrer nu til handling for at afslutte Assad-regimets nedslagtning af det syriske folk for at undgå en endnu større regional katastrofe."

Mest bramfrit udtrykte den republikanske senator Lindsey Graham sig.

- Vi bliver nødt til at gå ind med fodfolk. Der er intet alternativ. Jeg er ligeglad med, hvad det koster. Jeg stemmer ja til at få ordnet dette spørgsmål, inden det bliver et problem.

Bekymret?

Men andre kræfter i USA frygter ifølge flere medier, at eventuelle våben og større hjælp fra USA kommer i hænderne på islamistiske grupper, som for eksempel den meget aktive al-Qaeda-tilknyttede terrorgruppe i Syrien, Al-Nusra Front, som står for stort set alle selvmordsangreb i landet.

- Jeg er meget bekymret for, at Syrien bliver en enklave for ekstremisme. For ekstremisme trives i kaos og fejlslagne stater, sagde USA's præsident Barack Obama i Jordan på sin aktuelle rundtur i Mellemøsten.

Hans rådgivere har formodentligt læst rapporten fra International Crisis Group (ICG) der allerede 12. oktober sidste år slår fast, at "den såkaldt sekulære (ikke religiøse, red.) væbnede modstand i Syrien ikke eksisterer. (…) Men at tilstedeværelsen af ​​en kraftig salafistisk strømning blandt Syriens oprørere er uigendrivelig . Den får udviklingen til at glide i mere radikal og brutal retning”.

Chefen for USA's hærledelse, Martin Dempsey, maner foreløbigt til ro.

- Jeg tror ikke, at jeg på dette tidspunkt kan se en militær løsning, der vil skabe en godt resultat. Og indtil jeg ser det, vil det være mit råd, at gå forsigtigt frem, siger han. 

Alligevel ser det nu ud til, at USA direkte vil sende våben til den væbnede opposition i landet. Washington Post har allerede afsløret, at USA's efterretningstjeneste CIA træner personer i Jordan og Tyrkiet, mens tjenesten angiveligt også opholder sig i selve Syrien for at kanalisere materiel og støtte til grupper, som USA "kan stå inde for".???

Phyllis Bennis, direktør i New Internationalist Project ved Instituttet for Politiske Studier i Washington, advarer om, at "appetitten for intervention" stadig eksisterer i Washington

- De er tydeligvis allerede involveret i den væbnede opposition. CIA er til stede på jorden og hjælper med at fordele penge, og de uddanner folk i Jordan. Udadtil viser de dog omverdenen, at de ikke ønsker at blive involveret yderligere, siger hun til nyhedsbureauet IPS.

Oppositionen?

Fremtrædende republikanere fra både Senatet og Kongressen har også udtrykt bekymring for en yderligere militarisering af konflikten. 

- USA har ingen gode løsninger for Syrien, sagde for eksempel formanden for udenrigsudvalget i Kongressen, Ed Royce, mens Karen Bass advarede om, at de syriske oppositionsledere er "for svage til at være troværdige".

Leslie Gelb, ærespræsident i tænketanken Council on Foreign Relations, maner også til forsigtighed.

- Hvem er de gode oprørere vi ønsker at bevæbne? Faktum er, at interventionisterne og selv ikke den amerikanske regering kender spor til Syrien og endnu mindre til disse oprørere. (...) Ingen bestrider, at de ekstremistiske jihadister er i en langt bedre position til at drage fordel af Assads fald, siger han ifølge IPS.

Storbritannien siger, at landet vil give pansrede køretøjer, skudsikre veste og eftersøgnings- og redningsudstyr til Syriens væbnede opposition. Men, at det vil være "åbent" overfor at sende våben senere.

Støtten skal i første omgang angiveligt gå til oppositionsgruppen SNC, der er en pro-vestlig del af den samlede væbnede opposition.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. mar. 2013 - 07:00   31. mar. 2013 - 07:00

Syrien

Anders Fenger
Skribent
Våbenstøtte
  • Politiske kræfter i USA, Storbritannien og Frankrig presser på for at sende våben til den væbnede opposition i Syrien.
  • I EU er holdningen delt. Blandt andet Danmark er angiveligt imod.
  • Golfstaterne Qatar og Saudi-Arabien har siden de væbnede sammenstød startede i 2011 sendt USA-producerede våben til den væbnede opposition.
  • 70.000 mennesker er siden uroen startede døde.