10 Dec 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Protester mod fortsat undtagelses-tilstand

Demonstration i 70 franske byer

Protester mod fortsat undtagelses-tilstand

Mere end 160 organisationer bakkede op om lørdagens demonstrationer i Frankrig, hvor befolkningen gik på gaden i protest mod landets undtagelsestilstand.

Undtagelsestilstanden fik allerede i november det franske advokatforbund til at advare mod, at Frankrig kan bevæge sig i retning af en politistat, hvor militær og politi handler frit uden mulighed for demokratisk kontrol.
FOTO: Marie-Lan Nguyen/Wikimedia
1 af 1

Tusinder af demonstranter var lørdag på gaden i Frankrig for at protestere imod den undtagelsestilstand, der nu på tredje måned har sat forsamlings- og ytringsfriheden ud af kraft.

Borgerrettighedsgruppen La Quadrature du Net havde via hjemmesiden Sortir de État d’urgence ("ud af undtagelsestilstanden", red.) opfordret alle franskmænd til at deltage i lørdagens demonstrationer, der fandt sted i op mod 70 større byer i hele Frankrig.

Vi må ikke lade den permanente undtagelsestilstand blive en norm i Frankrig.
Adrienne Charmet, La Quadrature du Nets

Demonstrationerne, som var støttet af mere end 160 organisationer, krævede, at den undtagelsestilstand, som den franske regering indførte i november måned sidste år oven på terrorangrebene i hovedstaden Paris, ophører.

– Den er allerede blevet brugt under COP21 (FN's klimatopmøde i december i Paris, red.) til at lukke ned for demonstrationer, der intet havde med terrorisme at gøre, så hvis den bliver forlænget, tør jeg ikke sige, hvad de ellers vil bruge den til, men i alle tilfælde vil den ikke forhindre terrorisme, sagde Alexandra Scappaticci, demonstrant i Paris, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ligesom tusinde andre fulgte hun La Quadrature du Nets opfordringer om at protestere imod undtagelsestilstanden:

"Vi sætter vores lid til, at franske borgere er klogere end deres regering og derfor mobiliserer for åbent at udtrykke (...), at de vidtgående sikkerhedsforanstaltninger og hovedløse skred i retning af et autoritært styre ikke er, hvad vi vil have i Frankrig", udtalte Adrienne Charmet, kampagneansvarlig i La Quadrature du Nets, op til lørdagens demonstrationer.

I Paris var der ifølge flere af deltagerorganisationerne over 20.000 mennesker på gaden, mens fransk politi rapporterede om, at omkring 5000 demonstranter var på gaden i hovedstaden.

Demokrati truet

Demonstrationerne kommer op til, at det franske parlament i løbet af de kommende to uger skal tage stilling til, om undtagelsestilstanden skal forlænges.

Oprindeligt blev den sat til at vare tre måneder og udløber derfor den 26. februar.

Som følge af undtagelsestilstanden har fransk politi fået flere udvidede magtbeføjelser, herunder at forbyde offentlige forsamlinger som demonstrationer. 

Frankrigs præsident François Hollande har ifølge nyhedstationen teleSUR sagt, at han meget gerne ser undtagelsestilstanden forlænget.

Desuden har han foreslået, at en række af undtagelsestilstandens bestemmelser skal indskrives i den franske forfatning.

Men ifølge Adrienne Charmet vil det være en katastrofe, hvis det lykkes Hollande og hans allierede at gennemføre de foreslåede ændringer:

– Vi må ikke lade den permanente undtagelsestilstand blive en norm i Frankrig. Den forbryder sig mod fundamentale rettigheder og underminerer grundlaget for demokratiet, siger hun til foreningens hjemmeside.

Støtte til modstandere

Borgerrettighedsgruppen har siden november advaret om, at undtagelsestilstanden er et demokratisk problem og kalder Hollande-regeringens forslag for "sten for sten et skred i retning af en politistat".

Samme advarsel gav det franske advokatforbund SAF tilbage i november, da undtagelsestilstanden blev indført.

Hensigten med weekendens protester var ifølge La Quadrature du Net derfor at yde støtte til de parlamentarikere, der er imod undtagelsestilstanden.

Disse har brug for "støtte af borgerne til at turde modsætte sig en regering, der dag for dag bliver mere brutal og nægter dialog", lyder det fra borgerrettighedsgruppen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. feb. 2016 - 10:54   02. feb. 2016 - 12:54

Frankrig

ch@arbejderen.dk
Terror i Paris
  • En serie af skud- og bombeangreb har fredag den 13. november 2015 kostet mindst 129 mennesker livet i Frankrigs hovedstad Paris. Over 197 er sårede, flere af dem i kritisk tilstand.
  • Islamisk Stat har taget ansvar for angrebene.
  • Angrebene fandt sted fredag mellem klokken 21.20 og midnat på seks forskellige steder i Paris. Det skete i form af skudangreb mod fire forskellige barer og restaurenter, et skudangreb og efterfølgende gidseltagning på koncertstedet Bataclan og en stribe eksplosioner nær stadionet Stade de France, hvor Frankrigs præsident Francois Hollande overværede en fodboldkamp.
  • Otte gerningsmænd er døde efter nattens angreb, syv af dem efter at have udløst selvmordsbomber.
  • Frankrig er for første gang siden 1961 erklæret i undtagelsestilstand og Francois Hollande har erklæret tre dages landesorg.

>> LÆS MERE PÅ ARBEJDERENS TEMASITE HER