10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Protester mod regeringen på Portugals frihedsdag

40 år efter diktaturets fald

Protester mod regeringen på Portugals frihedsdag

Portugiserne benyttede 40-årsdag for afskaffelse af diktatur til at demonstrere imod EU og valutafondens diktater om sociale nedskæringer og privatiseringer.

Pensionister, hvis pension er over 4500 kroner om måneden, vil få skåret deres pension med 10 procent.
FOTO: Patricia de Melo Moreira/AFP/Scanpix
1 af 1

Tusindvis af portugisere markerede i lørdags 40-årsdagen for Nellikerevolutionen, der gjorde en ende på Salazars militærdiktatur, der varede fra 1926 til 1974. 

Men vrede protester imod regeringens, EU's og valutafonden IMF's nedskæringer og privatiseringer overskyggede den traditionsrige mindemarch, skriver den britiske tv-station BBC.

Nedskæringerne er "dødsstødet for forhåbningerne og værdierne" bag revolutionen. 
 Otelo Saraiva de Carvalho

I 2011 lånte trojkaen, IMF, EU og EU's centralbank, over 78 milliarder euro til Portugal, som skulle redde landet og dets store banker fra fallit. Til gengæld krævede trojkaen, at landets regering gennemførte omfattende nedskæringer, privatiseringer og fyringer af offentligt ansatte.

Blandt deltagerne i lørdagens protester var nogle af lederne fra oprøret, hvor en gruppe yngre officerer smed Salazars regering på porten. Men for tredje år i træk blev det officielle regeringsarrangement i hovedstaden Lissabon boykottet af centrale personer fra Nellikerevolutionen.

Vasco  Lourenco, en af oprørslederne, kritiserede landets konservative regering og stillede spørgsmål ved, om Portugal overhovedet skal være medlem af EU. Mens Otelo Saraiva de Carvalho, der bistod med at organisere oprøret, sagde, at nedskæringerne er "dødsstødet for forhåbningerne og værdierne" bag revolutionen. 

Portugals konservative premierminister Pedro Passos Coelho brugte dagen til berolige den vrede befolkning:

– Ved et lykkeligt sammenfald fejrer vi denne symbolske dag næsten samtidigt med, at vi ender vores økonomiske hjælpeprogram.

Den 17. maj ender det tre-årige nedskæringsprogram, som regeringen har indgået med trojkaen.

Men det er en ringe trøst for de arbejdsløse, pensionisterne og de offentligt ansatte, der efter tre års nedskæringer, fyringer og lønnedgang, kan se frem til nye nedskæringer i år.

Ifølge finansloven for 2014 vil offentligt ansatte med en månedsløn over 5000 kroner få skåret deres løn med mellem 2,5 og 12 procent. Regeringen forventer, at arbejdsløsheden, der i februar ifølge Eurostat var 15,4 procent, vil stige til 17,7 procent. Regeringen hæver pensionsalderen fra 65 til 66 år, mens pensioner over 4500 bliver skåret ned med 10 procent.   

I forvejen har regeringen skåret i løn og pensioner og fyret tusindvis af offentligt ansatte. I 2012 hævede regeringen brugerbetaling på konsultationer hos læger og på hospitaler. I dag koster et besøg på en skadestue 154 kroner samt yderligere omkostninger på op til 373 kroner, hvis det er nødvendigt med undersøgelse og diagnostisering, viser tal fra den katolske hjælpeorganisation Caritas.

Nedskæringerne har ført til, at 2,5 millioner portugisere i 2012 levede i fattigdom eller social udstødelse. Rapporten fra Caritas viser også, at 25,3 procent af befolkningen er i fare for at ende i fattigdom eller social udstødelse. 

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. apr. 2014 - 11:18   28. apr. 2014 - 18:44

Portugal

mj@arbejderen.dk