22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Risbønder får endelig betaling

Risskandalen i Thailand:

Risbønder får endelig betaling

Omkring en million thailandske risbønder har ventet i månedsvis på, at regeringen betaler for deres ris. Nu har regeringen skaffet, hvad der svarer til godt tre milliarder kroner til bønderne. Det er en sjettedel af det beløb, regeringen skylder bønderne.

De thailandske risbønder har demonstreret i månedsvis. De har blokkeret veje i Nordthailand og demonstreret i hovedstaden Bangkok. Her ses risbønder med deres traktorer ved en demonstration den 21. februar.
FOTO: Pornchai Kittiwongsakul/AFP/Scanpix
1 af 1

Thailands regering har skaffet 20 milliarder baht, eller mere end tre milliarder kroner, til udbetaling til nogle af landets hårdt prøvede risbønder. Det skriver The Bangkok Post.

Størstedelen af bønderne er stadig ikke blevet betalt og mange er ruineret
Prasit Boonchuey, Thailands landmandsforening

Men de 20 milliarder baht svarer kun til omkring en sjettedel af de penge, som regeringen skylder risbønderne.

- Størstedelen af bønderne er stadig ikke blevet betalt, og mange er ruineret, siger Prasit Boonchuey, formand for Thailands landmandsforening til Wall Street Journal.

Han har i de seneste måneder stået i spidsen for en række demonstrationer, hvor bønderne har krævet betaling for deres ris.

Omkring en million bønder har ventet i op mod fem måneder på betaling.

Problemerne er resultat af den katastrofale opkøbsordning, som landets regering og premierminister Yingluck Shinawatra gik til valg på at ændre i 2011.

Regeringen køber ris fra bønderene til op mod 50 procent over markedsprisen. Formålet med ordningen var, ud over at hæve bøndernes indkomst, at hæve den globale pris på ris. Thailand var i 2011 verdens største riseksportør.

Men ordningen slog fejl, blandt andet fordi lande som Indien og Vietnam øgede riseksporten.

Resusltatet har været, at den thailandske regering ikke har kunnet sælge risen uden tab. Derfor har risen hobet sig op i landets pakhuse, og man har ikke kunnet betale bønderne, som ellers er Shinawatra-regeringens vigtigste støtter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2014 - 19:19   06. mar. 2014 - 19:29

Risskandale

rrj@arbejderen.dk
Thailand
  • 67,5 millioner mennesker (juli 2013).
  • Konstitutionelt monarki.
  • 94 procent buddhister.
  • Yingluck Shinawatra blev premierminister 3. juli 2011.
  • Hendes bror og tidligere premierminister, Thaksin Shinawatra, lever i eksil i Dubai, dømt for magtmisbrug og korruption.

Protesterne

  • Protesterne startede i november 2013.
  • Kræver regeringens afgang og boykottede valget 2. februar.
  • Forslag om amnestilov, som ville tillade Thaksin at vende hjem uden at afsone straf udløste protesterne i efteråret 2013.
  • Suthep Thaugsuban er tidligere vicepremierminister.