20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Seks lande begrænser strejkeretten

Angreb på faglige rettigheder

Seks lande begrænser strejkeretten

Ikke bare i Grækenland er arbejdere blevet nægtet retten til at nedlægge arbejdet. Siden 2010 har Tjekkiet, Litauen, Rumænien, Slovakiet og Ungarn i al stilhed fulgt trop.

Fem strejker er blevet erklæret ulovlige i Grækenland ifølge en nødretslov. Her protesterer grækere i Athen den 6. november sidste år mod regeringens sparepolitik.
FOTO: Giorgios Absyrtus
1 af 1

Niks. Ingen strejke hér.

Det har gentagne gange været beskeden til arbejdere i EU-lande de seneste år, når de var utilfredse med forholdene og truede med at nedlægge arbejdet i protest.

90 procent af alle strejker i Grækenland er af domstole kendt ulovlige.

I både Grækenland, Tjekkiet, Litauen, Rumænien, Slovakiet og Ungarn har regeringer og domstole kendt strejker ulovlige – især siden 2010, to år efter at den økonomiske krise begyndte at bide.

Litauen

I det baltiske land Litauen ville arbejderne på bryggeriet UAB Svyturys-Utenos Alus for eksempel strejke for bedre arbejdsforhold i forsommeren 2011. Men en dom i byretten i Klaipeda forbød arbejdsnedlæggelsen i juli 2011.

Den 13. november sidste år erklærede byretten i hovedstaden Vilnius en strejke i byens offentlige transportsystem VVT for ulovlig. Strejken skulle have fundet sted fra den den 23-25 oktober.

Den 16. januar i år demonstrerede Litauens LO (LPSK) sammen med fagforbundene Solidarumas og LMPS foran retsbygninger i Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Šiauliai og Utena imod strejkeforbuddene.

- Virkeligheden er, at strejker er blevet umulige at gennemføre lige siden 2010, siger den juridiske ekspert fra litauisk LO, Jolanta Cinaitienė i en pressemeddelelse.

Regeringen, arbejdsgiverne og domstolene forsvarer sig med, at når ”parterne på arbejdsmarkedet” ikke kan nå til enighed, kan de ansatte ikke udøve deres ret til at strejke, især ikke hvis arbejdsgiverne har overholdt reglerne for fair forhandlinger om en aftale.

Ungarn

I det andet østeuropæiske land, Ungarn, har den konservative regering under premierminister Viktor Orban fra Fidesz-partiet – som har to tredjedeles flertal i parlamentet – vedtaget en ny arbejdsmarkedslov, som trådte i kraft 1. juli sidste år.

I sin begrundelse for loven, udtalte Orban fra talerstolen i parlamentet.

- Medarbejderne er uacceptabelt sårbare i dag ... fagforeninger vil næppe kunne forsvare dem... Derfor vil regeringen tage hovedansvaret for dem, citerer det ungarske dagblad Budapest Times.

I lighed med i Litauen giver arbejdsmarkessloven i Ungarn domstolene ret til at dømme strejker ulovlige. Det gælder især på områder i det offentlige som forsyningsselskaber – det vil sige især leverandører af olie, benzin, el og vand, skriver Budapest Times.

Men strejkeforbud har også ramt andre grupper.

Chaufførerne på busselskabet Kapos Volan har for eksempel sidste år fået deres anmodning om en strejke afvist af lokale domstole tre gange, skriver den ungarske netavis Politics.hu.

Også chaufførernes ved Budapests transportselskab BKV har fået nej til strejke. Højesteret bestemte sidste år også, at en landsdækkende strejke mod regeringens sparepolitik var ”politisk” og ikke kunne tillades. Det ungarske LO (MSZOSZ) oplyser, at domstole i det første halvår af 2012 i alt afviste ni ansøgninger om strejke.

Tilstrækkelig service?

Arbejdsmarkedsloven fra 2012 gør strejker praktisk taget umulige, mener Marina Pilaeva fra Ungarns Kommunistiske Arbejderparti.

- Strejkende skal under en eventuel konflikt yde "tilstrækkelig service" på det pågældende område. Og det er den kapitalistiske domstol, der afgør, hvad der er tilstrækkeligt, sagde hun i sin tale på i starten af juni på et seminar i Bruxelles for kommunistiske partier om ”angrebene på de demokratiske rettigheder og friheder under den kapitalistiske krise”.

Viktor Orbans arbejdsmarkedslov fastlægger, at fagforeningerne på statsejede virksomheder ikke kan forhandle eller kæmpe for bedre betingelser for de ansatte "end de minimumsstandarder, der er fastsat ved lov".

Loven ophæver også kollektive overenskomster og erstatter dem typisk med aftaler på de enkelte arbejdspladser, oplyser Ungarns LO. Her behøves ansatte ikke være medlem af en fagforening.

Det har fået antallet af fagforeningsmedlemmer til at styrtdykke endnu mere end i de seneste år, viser tal fra Ungarns Statistiske Kontor (KSH). Hvor der i 1990 var 3,9 millioner fagforeningsmedlemmer og en organiseringsgrad på 83 procent, er tallet i dag 500,000 medlemmer og en organiseringsgrad på 15 procent.

Rumænien

I Rumænien vedtog regeringen, ledt af den liberale premierminister Cătălin Predoiu i 2011, at afskaffe kollektive overenskomster og begrænse strejker i en ny Dialog-lov. Artikel 202 i loven fastsætter, hvilke tjenestemænd der ikke må strejke, for eksempel læger og andre statsansatte. Artikel 186 forbyder sympatistrejker. Loven stiller også krav til fagforeninsmedlemmer.

Dét kritiserer det internationale LO (ITUC)  og dets leder Sharan Burrow i en pressemeddelelse.

-  Loven er i strid med ILO-konventioner (FN's arbejdsorganisation, red.) og de internationale love om menneskerettigheder, der handler om foreningsfrihed, udtaler hun.

Desuden skal fagforeninger under strejker sikre, at en tredjedel af ansatte på arbejdspladser som hospitaler, transport, vandforsyning og energiselskaber skal møde på job og holde arbejdet kørende, skriver dagbladet Népújság.

Et flertal i parlamentet vedtog også, at udelukke ansatte i "liberale erhverv" fra retten til at blive medlem af en fagforening. Det drejer sig blandt andet om læger og andre statsansatte.

I et andet østeuropæisk land, Slovakiet, er det forbudt at strejke på atomkraftværker og på olieterminaler. 

Byretten i Tjekkiets hovedstad Prag forbød lørdag den 14. juni 2011 en transportstrejke, der skulle finde sted om mandagen. I stedet vedtog domstolen, at strejken kunne foregå torsdag i samme uge, fordi fagforeningerne ikke havde varslet arbejdsgiveren mindst tre dage før strejkens start, beretter netavisen Praguemonitor.com.

Grækenland

I Grækenland ramte et strejkeforbud i år 85,000 gymnasielærere. Regeringen indførte en lov om nødretstilstand, der gjorde det muligt at tvinge ansatte på arbejde i tilfælde af "civile uroligheder eller naturkatastrofer". Loven blev lavet i starten af 1970'erne af den fascistiske militærjunta.

Samme nødretslov blev i januar brugt mod sømænd og i februar mod metro-ansatte.

Grækenlands Kommunistiske Parti vurderer, at 90 procent af alle strejker i de seneste år er blevet erklæret "ulovlige og uhensigtsmæssige af" domstole. Fem strejker er brudt siden 2010 under påskud af "civil nødretstilstand".

London

I Storbritannien truer Londos borgmester, den konservative Boris Johnson i dagbladet The Sun nu med strejkeforbud i byens metro.

- Fagforeninger misbruger de nuværende regler til at starte strejker baseret på få ja-stemmer i fagforenigerne, siger han.

Lederen af transportarbejderforbundet RMT, Bob Crow, replicerer kortfattet.

- Arbejdere har ret til at trække sin arbejdskraft tilbage. (...) En af de første ting, de fascistiske diktatorer som Hitler, Mussolini og Pinochet gjorde, da de greb magten, var at forbyde transportarbejdere i at strejke.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jul. 2013 - 07:23   16. jul. 2013 - 09:32

Strejkeforbud

Anders Fenger
Skribent
Strejkeforbud
  • I det baltiske land Litauen blev bryggeriarbejderene på UAB Svyturys-Utenos Alus i juli 2011 nægtet retten til at strejke
  • I Ungarn kender domstolene især strejker inden for forsyningsområdet for olie, benzin, el og vand for ulovlige
  • Chaufførerne på busselskabet Kapos Volan i Ungarn har fået deres anmodning om strejke afvist af lokale domstole tre gange
  • Fagforeningerne på statsejede virksomheder i Ungarn kan ikke forhandle eller kæmpe for bedre betingelser for de ansatte "end de minimumsstandarder, der er fastsat ved lov"
  • I Rumænien vedtog regeringen i 2011 at afskaffe kollektive overenskomster og begrænse strejker 
  • I Slovakiet er det forbudt at strejke på atomkraftværker og olieterminaler
  • I Grækenland ramte et strejkeforbud i år 85.000 gymnasielærere. Regeringen aktiverede en lov om nødretstilstand
  • 90 procent af alle strejker i Grækenland er af domstole ifølge Grækenlands kommunistiske parti, KKE, blevet kendt ulovlige