29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Shell truet med klima-retssag

Paris-aftalen og olieindustrien

Shell truet med klima-retssag

Friends of the Earth kræver, at Shell sætter handling bag ordene om at overholde Paris-aftalens klimamål. Ellers vil de slæbe Shell i retten.

Shell har fået otte uger til at overholde Paris-klimaaftalen. Eller bliver de slæbt i retten.
FOTO: Peter Kenworthy
1 af 1

Shell investerer ifølge Friends of the Earth lige nu kun 5 procent i vedvarende energi og 95 procent i olie og gas.

Det engelsk-hollandske multinationale olie-og energiselskab Shell har fået otte uger til love at ændre sin klimapolitik og overholde Paris-aftalen, eller blive slæbt i retten, skriver det globale miljønetværk Friends of the Earth i en pressemeddelelse.

Shell er en af de ti firmaer i verden, der klimaforurener mest. I 30 år har de vidst at de forårsager farlig klimaforandring
Donald Pols, direktør for Friends of the Earth Holland

I et brev sendt til Ben van Beurden, Shells administrerende direktør i Holland, kræver Friends of the Earth at Shell tilpasser sin strategi og investeringer til Paris-aftalens klimamål, udfaser sin olie- og gasproduktion, og beslutter mål for hvordan dette skal gøres.

Shell skriver på sin hjemmeside 27. marts, at man arbejder for at nå Paris-aftalens klimamål, der blandt andet søger at holde verdens gennemsnitstemperatur på under 2 grader (dog helst 1,5 grader) mere end før industrialiseringen.

Lever ikke op til de fine ord

I rapporten ”Meeting the Goals of the Paris Agreement”, præsenterede Shell desuden tidligere på året en mulig vej til at skabe en global økonomi uden kul, med et mål om at verdens energiforbrug er CO2-neutral i 2070.

>>> LÆS OGSÅ: 140 millioner nye klimaflygtninge

Men ifølge Friends of the Earth lever Shell ikke op til de fine ord.

– Shell er en af de ti firmaer i verden, der klimaforurener mest. I 30 år har de vidst, at de forårsager farlig klimaforandring, men de fortsætter med at udvinde og investere milliarder i olie og gas, udtaler direktør for Friends of the Earth Holland, Donald Pols.

Retssag kan skabe præcedens

Hvis Friends of the Earth vinder en retssag mod Shell, vil det ifølge organisationens bestyrelsesformand Karin Nansen gøre det nemmere at slæbe andre klimauvenlige firmaer i retten, og sikre at de overholder både loven og Paris-aftalen.

– Denne sag er vigtig for mennesker over hele verden. Shell gør stor skade, og ved at slæbe dem i retten får vi mulighed for at holde dem ansvarlige for deres handlinger, udtaler Karin Nansen.

En eventuel retssag mod Shell vil blive ført i Holland af den hollandske afdeling af Friends of the Earth, Milieudefensie.

Her førte en retssag i 2015 til, at den hollandske regering blev beordret til at skære mindst 25 procent af landets CO2-udledninger, frem for de 14-17 procent, som var regeringens målsætning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. apr. 2018 - 09:36   11. apr. 2018 - 09:40

Klimaforandringer

pk@arbejderen.dk
journalist
pk@arbejderen.dk
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP