17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skadedyr æder nu giftige GMO-majs

Gensplejsning

Skadedyr æder nu giftige GMO-majs

Rodbillelarver i USA har udviklet resistens mod den gift, som GMO-majsen MON810 producerer netop for at beskytte mod billelarven. En tredjedel af USA's majsproduktion er truet.

Rodbilelarven har tidligere kostet majsavlere i USA store tabte værdier. Genspjelsede majs mindskede problemet en årrække, men nu har laverne udviklet resistens mod GMO-majsens gift, og problemet genopstår.
FOTO: Wikimedia
1 af 1

Den gensplejsede Bt-majs, der også er kendt som MON810 fra selskabet Monsanto, blev skabt så den producerer en gift, der beskytter mod angreb fra blandt andet rodbillelarver. Nu har rodbillelarver i USA udviklet resistens og er begyndt at æde løs af den gensplejsede majs, skriver magasinet Ingeniøren.

I USA udgør Bt-majsen en tredjedel af alle dyrkede majs, så problemet er stort.

Samlet set bringer GMO-majsen lige så mange giftstoffer til naturen, som hvis den blev sprøjtet.

Den amerikanske forsker Aaron Grassmann mener ikke, at USA's bønder vil holde op med at dyrke Bt-majs, men de vil blive nødt til at sprøjte deres majsmarker. Brugen af GMO-majs er ellers blevet fremhævet for at kunne begrænse brugen af sprøjtegifte.

Problemet med at skadedyr udvikler resistens mod de gifte, som GMO-afgrøder producerer netop for at beskytte sig mod skadedyr, kan nedsættes ved at dyrke naturlige majsafgrøder på marker mellem GMO-majsmarker - og ved at overholde anbefalinger om systematisk sædskifte, beretter eksperter. Ved sædskifte får de resistente skadedyr ikke mulighed for at formere sig, fordi der året efter er en afgrøde på marken, som skadedyret ikke kan leve af.

Biotek-industrien har drevet effektiv lobbyvirksomhed mod de amerikanske miljømyndigheder for at få nedsat størrelsen af de areler, der anbefales at blive dyrket med GM-fri afgrøder, siger Bruce Tabashnik til magasinet Wired.

Bruce Tabashnik er insekt-ekspert ved universitetet i Arizona.

Og så er det iøvrigt ikke uproblematisk med de gifte, som GMO-afgrøderne selv producerer, påpeger den danske biolog Klaus Sall:

- Det er alt andet lige toxiner, som de tilsætter planterne. De bliver ikke sprøjtet på udefra, men samlet set bringer GM-majsen lige så mange, hvis ikke flere giftstoffer til naturen, som hvis den blev sprøjtet, siger han til Ingeniøren.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. mar. 2014 - 18:53   22. mar. 2014 - 18:59

GMO-majs

se@arbejderen.dk
EU og GMO
  • Det er GMO-Panelet hos EU's Fødevare Sikkerheds Autoritet (EFSA), der vurderer alle ansøgninger om nye GMO-afgrøder til import eller dyrkning i EU
  • En gennemgang af GMO-Panelets videnskabelige vurderinger viser, at de i de første otte år, fra 2004-2011, sjældent på eget initiativ forlangte, at GMO-giganterne skal fremlægge yderligere dokumentation og gennemføre yderligere forsøg af deres gensplejsede afgrøder
  • Ifølge Økologisk Landsforening har EFSA ofte afvist de ønsker, som eksperter blandt de nationale EU-landes myndigheder har haft til bedre dokumentation
  • Til gengæld stiller EFSA helt andre og skrappe standarder til forskere, der vil bevise, at gensplejsede afgrøder er sundhedsskadelige. Skrappere end når industrien skal dokumentere, at det er sikkert at spise GMO