Risikoen for en væbnet konflikt i Den Persiske Golf blev mærkbart øget i søndags, da to saudiarabiske olietankskibe blev udsat for sabotage ud for oliestaten Forenede Arabiske Emiraters (UAE's) kyst. USA har omgående anklaget Iran for at stå bag sabotagen.
Vi er i højeste alarmberedskab. Foreløbige undersøgelser tyder på, at Iran var involveret i sabotagen.
Anonym embedsmand i USA's udenrigsministerium
Et af skibene var fyldt med olie, beregnet til det amerikanske marked, oplyser Saudi-Arabiens energiminister.
>> LÆS OGSÅ: Vi genkender løgnen
Samtidig rapporterer UAE's regering, at fire andre skibe samtidig er blevet ramt af sabotage, heriblandt det norske olietankskib Andrea Victory, som er blevet beskadiget.
Iran benægter pure at stå bag. Udenrigsministeriet i Iran har reageret prompte og kræver grundige undersøgelser af episoderne.
>> LÆS OGSÅ: Iran dæmoniseres af Israel
Hangarskib er klar
USA's viceadmiral for Den 5. Flåde, Jim Malloy, siger imidlertid, at USA har sat sine styrker i regionen i "højeste beredskab".
En anonym embedsmand i Donald Trumps administration siger i dag ifølge TV-stationen Al Jazeera, at "foreløbige undersøgelser" tyder på, at Iran var involveret i eksplosioner på fire skibe ud for UAE's kyst.
>> LÆS OGSÅ: Iran har ikke planer om at angribe nogen
USA har netop sendt B-52 bombefly til baser i den Persiske Golf og har også sendt hangarskibet USS Abraham Lincoln til farvandet nær Iran.
I sidste uge holdt toppen i USA's militær møde med CIA i efterretningstjenestens hovedkvarter i Langley for at diskutere Iran.
Blandt deltagerne på mødet var CIA's direktør Gina Haspel, fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan, formand for hærledelsen, general Joe Dunford, udenrigsminister Mike Pompeo og direktør for National Intelligence Dan Coats, skriver den norske redaktør Pål Steigan på steigan.no, der kalder mødet "usædvanligt".
"Vis tilbageholdenhed"
I en tale den 8. maj sammenlignede Mike Pompeo Iran med det nazistiske Tyskland. Og han hævdede, at USA's europæiske allierede er i overensstemmelse med USA's politik overfor Iran, skriver NBC News.
Det bliver imidlertid afvist af EU. For eksempel sagde EU's udenrigschef Federica Mogherini forleden, at EU er fast besluttet på at holde fast i atomaftalen med Iran. Hun opfordrede til dialog i et tweet i går efter EU's udenrigsministermøde i Bruxelles.
>> LÆS OGSÅ: EU går imod USA's Iran-sanktioner
Atomaftalen fra 2015 mellem Iran, USA, Rusland og EU løftede en række sanktioner mod Iran til gengæld for øget kontrol med landets atomprogram.
USA's udenrigsminister Mike Pompeo droppede ellers et planlagt besøg i Rusland for i stedet at troppe op i Bruxelles for at mødes med udenrigsministrene fra Storbritannien, Tyskland og Frankrig, skriver euractiv.com.
Men Tysklands udenrigsminister Heiko Mass understregede efter mødet med Pompeo, at Tyskland stadig anerkender atomaftalen, men er bekymret over den seneste udvikling.
– Vi er bekymrede over udviklingen og spændingerne i regionen, og vi ønsker ikke en militær eskalering der, sagde Heiko Mass.
Også Storbritannien frygter, at situationen kan eskalere og komme ud af kontrol:
– Vi er meget bekymrede for, at der kan opstå en konflikt ved et uheld, som kan føre til en uønsket eskalering, sagde den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt ifølge det britiske dagblad The Times.
Iran frygter ifølge steigan.no at blive offer for en såkaldt "falsk flag-operation" i stil med Tonkinbugt-affæren fra 1964.
>> LÆS OGSÅ: Tonkin-affæren i Vietnam
Her trådte USA officielt ind i Vietnamkrigen ved at påstå, at en amerikansk destroyer var blevet angrebet af Nordvietnam i Tonkinbugten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278