26 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Solomon Lechesa Tsenoli vil udrydde korruption i ANC

Interview med sydafrikansk kommunist

Solomon Lechesa Tsenoli vil udrydde korruption i ANC

Solomon Lechesa Tsenoli fra Sydafrikas Kommunistiske Parti (SACP) mener, at korrupte topfolk i regeringspartiet ANC og statsapparatet bør fyres. I modsat fald vil det skade den gamle frihedsbevægelse og alliancen med kommunisterne og fagbevægelsen.

– Vi kommunister opfordrer til, at ANC-leder og præsident Jacob Zuma træder tilbage før tid, siger Solomon Lechesa Tsenoli.
FOTO: Lars Ertner
1 af 1

Presset på dele af topledelsen i det sydafrikanske regeringsparti ANC, tager til dag for dag. De bliver beskyldt for at være korrupte og have tætte bånd til erhvervslivet og deres nyliberale agenda.

Det skader ANC's omdømme voldsomt med korruptionssager. 
Solomon Lechesa Tsenoli

ANC var Sydafrikas største befrielsesbevægelse og vandt det første demokratiske valg i 1994. Partiet har regeret lige siden, støttet af kommunistpartiet SACP og landets største LO, COSATU.

Men ANC har mistet knap en million stemmer siden 1994, og i storbyer som Johannesburg mistede partiet i 2014 den politiske magt.

Massedemonstrationer

Senest gik hundredetusinder af sydafrikanere onsdag i forrige uge i generalstrejke og massive demonstrationer for at sende et budskab til ANC-toppen om, at korruptionen må stoppe. Arrangøren af protesterne var netop COSATU og SACP.

Protesterne var bemærkelsesværdige, for begge parter indgår i den årelange Tripartite-alliancen med ANC. SACP har fem ud af 37 ministerposter i den ANC-ledte regering.

Salomon Lechesa Tsenoli gik i spidsen for demonstrationen i Mpumalanga, et område øst for Johannesburg og hovedstaden Pretoria. Han er medlem af forretningsudvalget i SACP og næstformand i parlamentet, hvor han er indvalgt på ANC's valgliste.

– Protesterne den 27. september var enorme, og 13 steder var der kæmpemarcher. Budskabet var overalt en total afvisning af, at private interesser forsøger at påvirke og overtage statsapparatet, siger han til Arbejderen under et besøg i Danmark.

Korruption i toppen

SACP anklager konkret ANC's leder og Sydafrikas præsident Jacob Zuma for korruption og for at have tætte bånd til den stenrige, indiske Gupta-familie, som dermed dominerer store dele af Sydafrikas økonomi.

Zuma har været præsident siden 2009.

>> LÆS OGSÅ: Sydafrikas kommunister i opgør med ANC

62-årige Salomon Lechesa Tsenoli har siden 1980'erne været medlem af det dengang illegale ANC og kommunistpartiet under det hvide apartheidstyre – og senere legalt medlem af begge organisationer. Han mener, at ANC er i fare for at "udvande sin revolutionære rolle" på grund af "visse toplederes snævre interesser".

Han mener, at visse ANC-ledere er påvirket af private erhvervsinteresser til at gennemføre nyliberal politik. Gupta-familien bliver også beskyldt for at profitere på kontrakter, som de har fået af personer i statsapparatet og føre penge, de har tjent i Sydafrika, ud af landet.

>> LÆS OGSÅ: ANC's skæbnesvangre pagt solgte Sydafrikas fattigste

Zuma må væk

– Vi opfordrer til, at Jacob Zuma træder tilbage før tid. Og de personer, der er tilknyttet den korrupte klike, skal fyres. ANC's image bliver skadet, siger Solomon Lechesa Tsenoli til Arbejderen.

Zumas efterfølger som ANC's leder og dermed kommende præsident skal efter reglerne findes på en ANC-kongres i december. Men intern splittelse i ANC kan betyde, at Zuma bliver på posten til 2019, skriver det sydafrikanske dagblad  Mail&Guardian. Næste parlamentsvalg er i netop 2019.

– Vi håber ikke, at det kommer til en total splittelse på ANC-kongressen til december. Det gavner modstanderne, og vi må imødegå det, siger Solomon Lechesa Tsenoli.

Men "det smerter" Salomon Lechesa Tsenoli, at visse ANC-ledere ifølge ham er "bundkorrupte.

Han var i 1982-83 formand for United Democratic Front, der med sine 700 tilsluttede organisationer og ANC udgjorde rygraden i den afsluttende kamp mod apartheid.

– Kampen kostede meget blod og tårer, siger han.

>> LÆS OGSÅ: Sydafrika ved en korsvej

Men flere ANC-afdelinger er i dag i opløsning, skriver Mail&Guardian og tilføjer, at situationen er "kritisk" for partiet.

– Det skader ANC's omdømme voldsomt med korruptionssager. Det bringer Tripartite-alliancen i fare. Det er desværre visse ANC-ledere, der gentagne gange har aflyst vores møder i alliancen, beretter kommunisten, der efter apartheids fald en overgang var minister for lokaladministration i ANC-regeringen.

Bedre end de liberale

Men hvorfor bliver SACP i en sådan regering, der er plaget af korruption?

– ANC og regeringen som sådan er ikke korrupte. Men nogle personerr fra ANC i regeringen og administrationen har fingrene nede i honningkrukken. Vi skal gøre op med parasitterne, mener Solomon Lechesa Tsenoli.

Han tilføjer, at ANC i den aktuelle situation er en bedre garant for fremskridt og social fremgang end oppositionen, der primært består af det borgerligt-liberale parti Democratic Alliance, der fik 22.2 procent af stemmerne ved valget i 2014. ANC fik til sammenligning 62,15 procent, men mistede sit to tredjedeles flertal.

SACP besluttede på sin kongres i sommer at opstille selvstændigt ved det næste parlamentsvalg – og altså ikke på ANC's liste. Ifølge Solomon Lechesa Tsenoli er der nu "massive opgaver" for fagbevægelsen og kommunisterne.

–  Efter apartheid er den økonomiske magt desværre forblevet intakt i få hvides hænder. Omvendt er værdien af landets ressourcer, der er kollektivt frembragt af befolkningen, ikke tilfaldet flertallet, siger han.

Han mener, at SACP, der er vokset fra 75.000 medlemmer i 1995 til i dag 300.000 har en stor opgave.

– Her i 100-året for oktoberrevolutionen er det værd at notere sig, at også bolsjevikkerne i Rusland med et offensivt program på få måneder i 1917 gik fra at være en minoritet til at være en majoritet og stå i spidsen for den socialistiske revolution.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. okt. 2017 - 11:19   06. maj. 2019 - 10:17

Sydafrika

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
ANC, COSATU og SACP
  • African National Congress (ANC) er et politisk parti og var tidligere en frihedsbevægelse i Sydafrika, stiftet i 1912. 
  • Ledte kampen mod det hvide apartheidstyre for lige rettigheder for sorte og hvide.
  • Vandt præsident- og palamentsvalg 1994 efter opgøret med apartheid.
  • Udnævnte Nelson Mandela til præsident.
  • Det sydafrikanske kommunistparti (SACP) blev grundlagt i 1921.
  • SACP indgår i Tripartite-alliancen merd ANC og sydafrikansk LO (COSATU).
  • SACP har fem ud af 37 ministerposter i den ANC-ledte regering. 
  • SACP har tre viceministerposter.
  • Congress of South African Trade Unions (COSATU) er en sammenslutning af fagforeninger, dannet i 1985.
  • COSATU har har cirka 1,5 millioner betalende medlemmer. 

Kilde: Afrika Kontakt

 

Sydafrika efter apartheid
  • I 1990 brød Sydafrikas hvide apartheidsystem med raceadskillelse sammen.
  • I 1994 sejrede ANC (African National Congres) ved parlamentsvalget.
  • Nelson Mandela blev præsident.
  • Siden er der sket store sociale fremskridt.
  • Men de fleste af Sydafrikas rigdomme tilhører tre hvide milliardærer, der ejer lige så meget som halvdelen af ​​befolkningen.
  • 10 procent af befolkningen, hovedsageligt hvide, kontrollerer 65 procent af al rigdom.
  • Sorte kontrollerer kun tre procent af landets børsnoterede selskaber.
  • 20.000 hvide landmænd ejer 85 procent af jorden.
  • En tredjedel af Afrikas rigeste milliardærer bor i Sydafrika.
  • Sydafrika er dermed verdens mest ulige land.

Kilder: Oxfam og Forbes.